In Romania exista localitati pustiite ce nu au locuitori, sunt amplasate in mijlocul unui lac sau al unei deversari de deseuri toxice, sunt lipsite de orice fel de imobil sau au fost mutate in componenta unor Unitati Administrativ Teritoriale vecine, pastrandu-se totusi si fosta inregistrare a localitatii ce trebuia sa dispara. Aceste localitati, ce uneori delimiteaza un teren viran, sterp, exista in datele publice administrate de multe din institutiile Romaniei, insa ele ar trebui radiate din evidente. O echipa de pasionati a gasit si a centralizat localitatile fictive din tara noastra, a facut o aplicatie de harta interactiva cuprinzatoare si a lansat un proiect care documenteaza situatia "localitatilor fantoma" din Romania cu scopul de a face ordine in datele administrative de la noi.

Localitatile fictive din RomaniaFoto: Esri

---

HARTA INTERACTIVA - Localitatile "fantoma" ale Romaniei

> Click pe fiecare localitate de pe harta pentru informatii sau SCROLL din localitate in localitate in partea stanga (caseta alba) a aplicatiei interactive de mai jos.

> Folositi si functia "ZOOM" pentru a vedea mai indeaproape "localitatile" pe imagini satelitare recente

View larger map

---

De la localitatea fara nici un om, dar cu zeci de oi, vaci si porci, pana la satul fara locuitori, dar cu o firma inregistrata la Registrul Comertului

126 de localitati din Romania sunt "fictive". Fie nu mai au nici un locuitor conform ultimului Recensamant, fie in realitate se afla acum pe fundul unui lac de acumulare sau au disparut complet de pe fata Pamantului. Unele sate nu mai au nici o constructie, nu au cai de acces, insa ele continua sa ramana in bazele de date oficiale ale statului roman.

O echipa de pasionati au participat la un "Hackaton" (n.r. eveniment in care programatori, ingineri de software, graficieni etc participa si colaboreaza pe un anume proiect) cu "Open data" (n.r. Date deschise, libere la folosire, de cele mai multe ori venind de la autoritati) si a realizat un proiect care ilustreaza fenomenul localitatilor "fantoma" din tara noastra. Vezi aici site-ul proiectului.

"Am gasit si cateva exemple ciudate. Am dat peste sate in care nu am gasi oameni sau case, dar in registrul agircol am gasit ca acolo au fost inregistrate la recensamant sute de oi sau capre. Am gasit localitati in care din satelit se vede ca nu mai exista nici o constructie sau drum pe vatra satului, dar in acte acolo au fost inregistrate vaci sau porci", a povestit pentru HotNews.ro Iurie Maxim, unul dintre membrii echipei care a realizat proiectul.

"Am mai gasit, spre exemplu, o localitate care nu exista in realitate, nu apare nici un om in evidente in localitatea respectiva, dar la Registrul Comertului apare o firma inregistrata acolo. Firma nu apare, totusi, ca are activitate, insa ea a fost inregistrata la Registrul Comertului in acea localitate care practic nu mai exista", a mai povestit Iurie Maxim.

Cateva exemple de localitati "fantoma":

  •  Localitatea Eteni din Comuna Odoreu, judetul Satu Mare - Conform informatiilor din cadrul Recensamantul Populatiei si Locuintelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensamantului. Localitatea a fost identificata pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimiteaza un teren viran, fara constructii, pe pozitia vechii vetre a satului. Localitatea a fost distrusa de raul Somes, pe 14 mai 1970, dupa ce raul a inundat satele Eteni si Cucu. Ruinele gospordariilor din localitate au fost rase cu ajutorul buldozerelor, in timpul regimului comunist. In conformitate cu informatiile statistice din anul 2013 ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor localitatea figureaza cu 104 caprine.
  • Localitatea Padureni din Comuna Viisoara, judetul Bihor - Conform informatiilor din cadrul Recensamantul Populatiei si Locuintelor din anul 2011 localitatea avea doi locuitori la data rencensamantului. In prezent, conform imaginilor satelitare, localitatea nu mai are nici o constructie, perimetrul localitatii delimitand un teren agricol. Serverului cartografic al Institutului National al Patrimoniului confirma inexistenta localitatii. Cu toate acestea in conformitate cu informatiile statistice aferente crotalierii din anul 2013 ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor localitatea figureaza cu 5 bovine si 364 ovine in conditiile in care populatia conform recensamantului a fost de 2 locuitori.
  • Localitatea Incesti din Comuna Posaga, judetul Alba - Conform informatiilor din cadrul Recensamantul Populatiei si Locuintelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensamantului. Localitatea nu a putut fi identificata pe Planurile Directoare de Tragere (1916 - 1959). Pe imaginile satelitare recente nu au fost identificate gospodarii sau trama stradala. In conformitate cu informatiile statistice din anul 2013 ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor localitatea figureaza cu 12 bovine si 160 ovine
  • Localitatea Bastea din Comuna Lapugiu de Jos, judetul Hunedoara - Conform informatiilor din cadrul Recensamantul Populatiei si Locuintelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensamantului. Perimetrul localitatii delimiteaza doar trei constructii, posibil o singura gospodarie, intr-o zona izolata si fara drum de acces in zona. Intr-un ziar local din anul 2008 localitatea figureaza pe lista satelor complet depopulate; localitatea si-a restrans foarte mult vatra satului, practic disparand din teren, ramanand doar cele trei constructii in picioare. In conformitate cu informatiile statistice din anul 2013 ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor in localitate a fost crotaliata o singura ovina.

Cum s-a dezvoltat proiectul, pornind de la informatiile furnizate chiar de catre autoritati

Proiectul a fost realizat in perioada 21-22 februarie in cadrul Hackathonului Datelor Deschise, eveniment organizat de Guvernul Romaniei impreuna cu Coalitia pentru Date Deschise, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii din Bucuresti, a Ambasadei Statelor Unite si a Ambasadei Olandei.

"In cadrul acestui eveniment unul din cele 36 de proiecte si-a propus sa indentifice, sa verifice si sa documenteze majoritatea problemelor legate de localitatile din Romania care apar ca existente in cadrul surselor oficiale insa care in realitate nu mai exista", precizeaza intr-un comunicat de presa presedintele Asociatiei Geo-spatial.org, Vasile Craciunescu.

"Pe baza informatiilor puse la dispozitie de autoritatile statului la adresa http://data.gov.ro/ a fost identificat faptul ca aproximativ 1% din numarul total al localitatilor din Romania nu au locuitori conform Recensamantului Populatiei si Locuintelor din anul 2011 si sunt fictive in sensul ca fie nu mai exista nici o constructie, fie constructiile existente sunt abandonate in totalitate.

O echipa de 12 persoane a identificat 126 de localitati fictive, care sunt fie depopulate, fie disparute in sensul ca in prezent exista doar terenuri virane, alunecari de teren sau se afla pe fundul lacurilor de acumulare, insa care figureaza in continuare ca localitati in Nomenclatorul localitatilor SIRUTA gestionat de catre Institului National de Statistica si preluat de catre toate institutiile statului, aceste localitati figurand inclusiv pe listele Autoritatii Electorale Permanente.

Avand in vedere ca in Nomenclatorul localitatilor SIRUTA (Sistemul Informatic al Registrului Unitatilor Teritorial-Administrative din Romania) disponibil la adresa urmatoare, figureaza 13.738 de localitati, rezulta ca aproximativ 1% din totalul localitatilor sunt fictive, acesta fiind un procent suficient de mare pentru a induce o serie probleme si intrebari", se mai arata pe site-ul proiectului.

De la 0 locuitori conform recensamantului, pana la confirmarea statutului de "fantoma" - care au fost pasii urmati

In ceea ce priveste metodologia de identificare si verificare a localitatilor "fantoma", realizatorii proiectului detaliaza:

"Un prim pas a fost identificarea localitatilor pustii sau cu un numar foarte mic de locuitori. Pentru aceasta s-au folosit informatiile publice privind situatia populatiei stabila pe judete, municipii, orase si localitati componenete la RPL_2011 (Recensamantului Populatiei si al Locuintelor - 2011), asa cum este ea prezentata pe site-ul Institutului National de Statistica. Recensamantul listeaza UAT-uri si satele sale componente cu numarul de locuitori pe fiecare intrare, cel mai mic numar de locuitor fiind 3. Comparand cu Nomenclatorul SIRUTA se observa lipsa unor localitati in Recensamant (cele 2 surse de date au fost legate intre ele in functie de denumirea localitatilor). Un calcul matematic (populatie UAT minus populatie localitati componente UAT) releva ca o serie de intrari lipsa, au populatie sub 3 locuitori. Cu alte cuvinte, localitatile ce au populatie sub 3 locuitori nu sunt incluse in setul de date RPL_2011.

Utilizand metoda descrisa anterior au fost identificate 360 de localitati cu populatie intre 0 si 10 locuitori. Pasul urmator a costat in realizarea unei echipe care a desfasurat un proces de verificare a fiecarui caz in parte, luandu-se in analiza diferite surse de date si informatii publice cu privire la starea acestor localitati.

O alta analiza a constat in compararea surselor anterior mentionate cu datele privind numarul total de bovine, ovine, caprine si porci precum si numarul de curti/gospodarii din localitate, in baza datelor provenite de la ANSV.

Folosindu-se surse istorice, planurile directoare de tragere, imagini satelitare recente sau surse online (toate surse open-data) s-au identificat si listat localitatile problematice si au fost aduse argumente (insotite de sursele de date de unde provin) ce demonstreaza natura fictiva a acestora".

Si pe Facebook...

Echipa care a initiat proiectul a demarat si o actiune prin care isi propune eliminarea acestor anomalii din registrele administrative din Romania. Asa ca, pe langa site-ul lansat, proiectul are si o pagina de Facebook unde poate fi urmarit si unde cei interesati pot oferi la randul lor informatii.

In plus, rezultatele proiectului au fost incluse intr-o adresa care a fost trimisa apoi la mai multe institutii precum Autoritatea Electorala Permanenta, Agentia Nationala de Cadastru, Secretariatul General al Guvernului si altele.

Proiectul a fost realizat de o echipa mixta Teamnet si Esri Romania, in special prin studenti aflati in internship. Echipa care a realizat proiectul:

Bogdan Mircea Stanciu

Ionut Sandric

Andrei Cipu

Andrei Petcu

Iurie Maxim

Sorin Rusu

Gheorghe Herisanu

Cornel Olteanu

Alina Duta

Paul Patratanu

Andi Lazar

Andra Tanasescu

Daniel Urda

Pentru cei interesati, sursele publice de informatii folosite in cadrul proiectului pot fi consultate aici.

NOTA echipei care a realizat proiectul:

"Nu garantăm acuratețea absolută a informațiilor prezentate inițial. Munca noastră s-a rezumat la o zi de documentare, ceea ce inseamnă că e foarte probabil să ne fi scăpat importante surse de informații. Deaceea oferim utilizatorilor posibilitatea să se implice, să aducă informații noi, să le confirme prin dovezi proprii pe cele existente sau să le corecteze cu argumente solide. Secțiunea de comentarii este deschisă pentru argumente și imagini/clipuri video iar adresa de mail localitatifantoma@gmail.com așteaptă mailuri de la voi!"

In plus, efortul celor implicati poate fi urmarit si sustinut pe pagina de Facebook sau pe site-ul special realizat.