O barja incarcata cu 850 de tone de ingrasamant agricol complex de tip NPK, o compozitie echilibrata de azot, fosfor si potasiu, s-a rasturnat miercuri in Dunare, in portul Moldova Veche. Barja facea parte dintr-un convoi de trei barje romanesti. La fata locului s-au deplasat specialisti de la Apele Romane din Caras-Severin, Timis si Mehedinti, dar si de la Agentia pentru Protectia Mediului, pentru a lua probe, astfel incat sa se stabileasca daca exista pericol de poluare al fluviului.

"Convoiul a venit din Vukovar - Croatia, cu destinatia Moldova Veche. Am inteles ca pe la pranz s-a constatat ca una din barjele din convoi lua apa, fapt pentru care a fost desprinsa de celelalte si s-a scufundat la 15 metri adancime. In prezent se fac cercetari, insa, este putin probabil ca Dunarea sa fie poluata, deoarece ingrasamantul este ambalat in recipienti de plastic si rafie. Si chiar daca ar exista scurgeri, debitul Dunarii este mare, de 8.000 m/s", a declarat, pentru Agerpres, Vilhelm Szabo, inginer sef la Sistemul de Gospodarire a Apelor Caras-Severin.

Asociatia Fluviala Dunarea de Jos este asteptata zilele urmatoare, la Moldova Veche, pentru a scoate barja la suprafata.

Capitania Moldova Noua a informat, miercuri, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Semenic al judetului Caras-Severin, de faptul ca o barja incarcata cu ingrasamant fertilizant s-a scufundat in apropierea portului. Din fericire, nu au fost inregistrate victime.