Tudor Pendiuc, retinut de procurorii DNA, este acuzat ca a prejudiciat bugetul Pitestiului cu 5 milioane de euro

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 7 noiembrie 2014, 13:48 Dosare Anticoruptie


Tudor Pendiuc
Foto: Agerpres
Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, retinut joi seara de procurorii DNA, este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, procurorii sustinand ca acesta ar fi prejudiciat bugetul orasului cu 5 milioane de euro. In schimb, primarul ar fi primit un apartament de lux pentru fiica sa, realizatoare la televiziunea nationala.

Concret, firma care asigura transportul public din Pitesti, Publitrans, s-a asociat cu doua societati private pentru a cumpara 80 de autobuze noi. Firmele private au luat in leasing aceste autobuze, pe care le-au achitat din subvenţia încasată de la Primarie, ramanand ulterior in proprietatea acestora.

In acest dosar, pe langa Tudor Pendiuc, au mai fost retinuti:
  • Fiica acestuia, Emanuela Elena Pendiuc, acuzata de complicitate la luare de mit si spalare de bani
  • Valentin Visoiu, actionar la CNCD S.A, SC Conarg S.A, Conarg Real Estate S.R.L, acuzat de dare de mita, spalare de bani  si complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata
  • Florin Serban Barbu, actionar in cadrul SC Conarg Real Estate S.R.L., acuzat de complicitate la dare de mita, spalare de bani
  • Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, ambii reprezentanti ai S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. si S.C. CNCD S.A., acuzati de la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata
Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit unui comunicat de presa al DNA:

S.C. PUBLITRANS 2000 S.A este societatea care are asigura transportul public local in municipiul Pitesti, avand ca actionar unic Consiliul local Pitesti. In "Strategia de dezvoltare durabila a serviciului de transport public local de calatori in mun. Pitesti', care raspundea unui interes public, era prevazut ca S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, achizitionate de Consiliul local prin alocare de fonduri.

Prevalandu-se de aceasta nevoie sociala, primarul Pendiuc Tudor ar fi facut demersuri astfel incat, cu incalcarea prevederilor legale, sa fie incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. si societatile private CNCD S.A./S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 lei), in folosul ultimelor doua societati, la care printre actionari se afla omul de afaceri Visoiu Valentin.

Sub pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc Tudor a determinat incheierea contractului de asociere in participatiune, in conditiile in care cele doua firme private erau obligate sa detina autobuzele in proprietate, insa ele le-au achizitionat in leasing, cu putin timp inainte de incheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a facut din incasarile provenite ca urmare a contractului de asociere. Prin respectivul contract, participarea la beneficii a consiliului local Pitesti fost mult mai mica (aprox. 24%) decat cea cuvenita, potrivit contractului, in timp ce firmele private au obtinut restul de 76 % din beneficii.

In schimbul 'serviciilor' sale, primarul Pendiuc Tudor ar fi primit de la unul din actionarii celor doua firme private un apartament in Bucuresti, situat intr-un cartier rezidential, cu suprafata de 117 mp, garaj de 23 mp si un loc de parcare, in valoare de 130.900 euro, pentru fiica sa. Se retine pentru moment pretul mentionat in contract, desi acesta este neserios in raport de pretul apartamentelor din zona rezidentiala respectiva, urmand sa se stabileasca ulterior pretul real al acestui imobil.

Concret, cu referire la cele mentionate, in calitate de primar al mun. Pitesti si conducator al serviciilor publice locale, in perioada 2007-2014, inculpatul Pendiuc Tudor, in coniventa cu inculpatii Visoiu Valentin, Scarlat Constantin si Vasii Gheorghe, si-a exercitat cu rea credinta atributiile ce ii reveneau in legatura cu incheierea, derularea si prelungirea contractului de achizitie publica de asociere in participatiune, sens in care a efectuat urmatoarele:
- a initiat procedura de asociere a S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. cu un operator privat, contrar legii si contrar cererilor formulate in repetate randuri de consiliul de administratie al societatii si fara a tine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotarare de consiliu la data de 07.03.2007;
- a impus, in mod nelegal, membrilor consiliului de administratie ai S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. sa includa in caietul de sarcini, conditii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privati la licitatie, a initiat proiectul de hotarare privind avizarea asocierii in participatiune, invocand concluziile studiului de fezabilitate intocmit de Universitatea Pitesti, in care se mentionau solutii contrare celor sustinute de el, cu scopul vadit de a induce in eroare membrii consiliului local;
- a modificat documentatia de achizitie (fisa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, cu scopul de a atribui contractul de asociere in participatiune societatilor CNCD S.A./S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A.;
- in calitate de conducator al serviciilor publice locale, nu a pus in aplicare obligatiile din contractul de asociere in participatiune, de a reduce cota de participatie la beneficii si pierderi a asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A., practic de a desfiinta contractul de asociere in participatiune, ca urmare a faptului ca asocierea anterior amintita nu detinea mijloacele de transport (autobuzele) cu titlu de proprietar,
- a ordonat platile prin care asocierea S.C. CNCD S.A./S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. incasa subventia, in conditiile in care cunostea ca aceasta societate nu detinea autobuzele in proprietate,
- a initiat si prelungit contractul de asociere in participatiune, invocand, in mod nereal, existenta unei stari de urgenta, in conditiile in care fusese instiintat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract, pe de o parte si, pe de alta parte, cunostea ca asocierea S.C. CNCD S.A./S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. nu detinea autobuzele in proprietate.

Finalitatea derularii in conditii frauduloase a acestui contract a fost aceea ca, in cadrul asocierii, firma privata a dobandit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociatie si a realizat si un profit substantial, in timp ce societatea publica de transport S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. s-a regasit, la finalizarea contractului, in aceeasi situatie, practic fara mijloace de transport.

Relevant este faptul ca numai din subventia incasata de firma privata au fost achitate autobuzele care i-au revenit in proprietate ulterior.

In aceasta modalitate, a fost cauzat Primariei Municipiului Pitesti un prejudiciu in suma de 23.013.099,65 lei (peste 5 milioane euro).

Primarul Pendiuc Tudor a primit, la data de 18.02.2008, pentru fiica sa, inculpata Pendiuc Emanuela-Elena, de la inculpatul Visoiu Valentin, un apartament in municipiul Bucuresti - Ansamblul Rezidential Quadra Place, in valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812.18 lei).

Pentru a disimula primirea, de catre inculpatul Pendiuc Tudor, tatal sau, a unui apartament si pentru a crea aparenta ca respectivul imobil intra in mod legal in proprietatea ei, la data de 26.11.2007, inculpata Pendiuc Emanuela-Elena a incheiat un antecontract, iar la data de 18.02.2008, a incheiat contractul de vanzare - cu SC Conarg Real Estate S.R.L. si ulterior a acceptat eliberarea a doua chitante, in suma de 110.000 lei si in suma de 365.112,18 lei de catre Conarg Real Estate S.R.L., fara a remite sumele de bani societatii anterior amintite.
La data de 18.02.2008, inculpatul Visoiu Valentin, in calitate de actionar in cadrul SC CNCD S.A. si de garant/fidejusor prin societatea SC Conarg SA (unde, de asemenea, era actionar) la contractele de leasing financiar incheiate de SC CNCD SA cu o societate specializata, cu ajutorul inculpatului Barbu Florin Serban, a remis inculpatului Pendiuc Tudor un apartament situat in municipiul Bucuresti, pentru a influenta comisia de evaluare a ofertelor in sensul desemnarii ca si castigatoare a asocierii SC CNCD S.A./SC GIREXIM UNIVERSAL S.A. in contextul licitatiei organizate de Primaria municipiului Pitesti si atribuirea contractului de asociere in participatiune, la data de 22.02.2008 acestor societati.

Pentru a crea aparenta ca apartamentul a fost platit si ca nu reprezinta un folos nejustificat, in calitate de persoana cu putere de decizie in cadrul SC Conarg Real Estate S.R.L., a acceptat incheierea unui contract de vanzare-cumparare in care sa se mentioneze, in mod nereal, ca a fost incasata integral contravaloarea.
In calitate de beneficiar direct al contractului de participatiune, in conditiile in care asocierea era obligata sa detina mijloacele de transport in proprietate, inculpatul Visoiu Valentin in calitate de actionar la SC Conarg S.A. a garantat contractele de leasing financiar incheiate de o societate specializata cu SC CNCD S.A., facand posibila folosirea mijloacelor de transport in cadrul asocierii. In aceasta modalitate, inculpatul Visoiu Valentin a sprijinit activitatea infractionala care a condus la incasarea, in mod nelegal, a subventiei de catre asocierea SC CNCD/SC GIREXIM S.A.

Inculpatul Barbu Florin Serban, in calitate de actionar in cadrul SC Conarg Real Estate S.R.L., l-a sprijinit pe inculpatul Visoiu Valentin sa remita foloase necuvenite inculpatului Pendiuc Tudor. In acest sens a constituit un circuit financiar fictiv ce a avut ca scop crearea aparentei incasarii sumei de 475.812,18 lei de la inculpata Pendiuc Emanuela Elena pentru un apartament situat in mun. Bucuresti, apartament ce constituia, de fapt, mita.

Inculpatii Vasii Gheorghe si Scarlat Constantin, reprezentanti ai S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. si S.C. CNCD S.A., au prezentat o promisiune de vanzare-cumparare drept contractul incheiat, pentru a face dovada ca asocierea detine un numar de 80 de autobuze cu titlu de proprietate. Inscrisul a fost folosit in cadrul procedurii de selectie a ofertelor, pentru a argumenta si sustine dispozitiile primite de la inculpatul Pendiuc Tudor, respectiv ca asocierea S.C. CNCD S.A./ S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. detine autobuzele respective.
In coniventa cu inculpatul Pendiuc Tudor, inculpatii Vasii Gheorghe si Scarlat Constantin, incepand cu data de 22.02.2008 si pana in luna septembrie 2014, au inaintat documente justificative pentru plata subventiei, au semnat adrese de inaintare catre Primaria Pitesti pentru a incasa subventia si au semnat procesele-verbale de validare si verificare a subventiei, in baza carora inculpatul Tudor Pendiuc, in calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea platilor catre asocierea S.C. CNCD S.A./ S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A.,

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Inculpatilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309, urmand a fi prezentati, la data de 7 noiembrie 2014, Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6008 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    ...recuperarea prejudiciului! (Vineri, 7 noiembrie 2014, 13:53)

    trem [utilizator]

    Toate aceste arestari sunt foarte importante fara indoiala. Dar si mai importanta este recuperarea prejudiciului! Banii inapoi la buget....

    Altfel va exista o situatie in care omul sta 2-3 ani la puscarie, iar apoi iese, se retrage in Bahamas si isi cheltuie banii linistit...Pana acum nu au existat prea multe informatii despre acest lucru la cei condamnati....
  • +2 (2 voturi)    
    te si miri de unde mai sunt bani in tara asta (Vineri, 7 noiembrie 2014, 14:05)

    jackalphonse [utilizator]

    serios, astia nu stiu sa cante decat in milioane de euro.
  • +3 (3 voturi)    
    Astia au furat Romania (Vineri, 7 noiembrie 2014, 14:05)

    Interlop [anonim]

    Fortza D.N.A!
  • +3 (3 voturi)    
    Pendiuc = groparul padurii Trivale ! (Vineri, 7 noiembrie 2014, 14:09)

    Lim Vasy [utilizator]

    Domnule Primar Pendiuc, de ce ati dat autorizatie de constructie afaceristului Catalin Ene pentru a construi un cartier de vile in Padurea Trivale ? Catalin Ene a defrisat padurea Trivale in zona Gavana avand autorizatie de la sora sa sefa Agentiei de Protectia Mediului Pitesti !
  • +3 (3 voturi)    
    Uitati-va si la bazele sportive, poate Tolontan... (Vineri, 7 noiembrie 2014, 14:27)

    LiviuIordache [utilizator]

    Ca tot e Tolontan mare capitan cu bazele sportive, de ce nu se uita si la alea din Pitesti, cui i-au fost date spre construire, in schimbul a ce etc, etc. Sa nu se uite ca de la sport (fotbal, chiar, mai exista echipa lui Dobrin sau doar numele lui e folosit pentru amintitele baze cu nabadai?) a pornit beleaua puscariei la Pitesti, cu alde Penescu. A predat stafeta?
    • +3 (3 voturi)    
      toolonat e Impartial (Vineri, 7 noiembrie 2014, 14:37)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui LiviuIordache

      se ocupa numai de Udrea...etc..n are treaba cu USLamul !
  • +1 (1 vot)    
    Din ciclul: Inca unul sarac si cinstit (Vineri, 7 noiembrie 2014, 16:12)

    Marius2345 [utilizator]

    Nu stiu cum se face, dar de la o vreme toate "proptelele" lui tonta din teritoriu sa duc sa viziteze "fortul nr.13" Jilava...... Or fi toti pasionati de istoria Romaniei????
  • 0 (2 voturi)    
    SIMBIOZA BASESCU-DNA (Vineri, 7 noiembrie 2014, 19:38)

    PavCristian [anonim]

    Contractul semnat in 2007 , apartamentul primit in 2008 , DNA nu ne-a spus cand a constatat infractiunea ,.... am senzatia ca DNA reactioneaza la fel ca Iohannis , mai greu , foarte incet si la comanda !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by