Sari direct la conținut

Franta va respecta contractul cu Rusia si va livra navele de razboi Mistral – surse diplomatice

HotNews.ro

Franta va merge inainte cu contractul de vanzare a celor doua nave militare Mistral, in valoare de 1,2 miliarde euro, catre Rusia, intrucat anularea acestui contract va aduce mai multe pagube Parisului decat Moscovei, au declarat surse diplomatice pentru Reuters.

Livrarea celor doua nave era incerta in contextul crizei din Ucraina, insa sursele diplomatice au precizat ca acest contract pentru navele de razboi Mistral, cu optiunea pentru alte doua in plus, nu va face parte din al treilea val de sanctiuni aplicate Moscovei.

“Navele Mistral nu vor face parte dintr-un al treilea val de sanctiuni. Vor fi livrate. Contractul a fost achitat si vor exista penalizari financiare daca nu vor fi trimise, si Franta va fi cea penalizata. Este usor sa spui ca Franta trebuie sa renunte la vanzarea navelor. Noi ne-am indeplinit rolul nostru”, au spus sursele, citate de Reuters.

Ministerul de externe rus a avertizat in martie Franta ca va trebui sa achite costul contractului si alte penalitati daca anuleaza contractul.

Pe 8 mai, adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland a declarat ca este nelinistita in ceea ce priveste contractul, dupa ce mai multi demnitari americani au cerut Washingtonului sa puna presiune pe Franta sa trimita un mesaj puternic Rusiei.

Pe de alta parte, noteaza Reuters, o sursa guvernamentala de la Paris a declarat ca in niciun moment SUA nu si-a exprimat oficial ingrijorarea privind vanzarea celor doua Mistral, adaugand ca port-elicopterele nu vor fi livrate impreuna cu armament.

“Nu livram nave de razboi inarmate, doar structura navei”, a spus sursa.

Nava cu lungimea de 199 de metri, latimea de 32 de metri si capacitatea de 21.300 de tone, atinge o viteza maxima de 19 noduri si poate transporta 16 elicoptere, patru nave de debarcare, 70 de vehicule blindate si 450-900 de oameni. De pe puntea navei Mistral, cu suprafata de 5.200 de metri patrati, pot decola simultan sase elicoptere.

***

Livrarea primei nave Mistral catre Rusia este prevazuta sa aiba loc in ocrombrie 2014, potrivit contractului. Ministrul francez de Externe Laurent Fabius declara, insa, pe 17 martie, ca Franta „ar putea lua in calcul” anularea vanzarii catre Rusia a navelor militare franceze Mistral, „daca Putin continua sa faca ceea ce face” in Ucraina. „Daca Putin continua sa faca ceea ce face, noi am putea lua in calcul anularea acestei vanzari, dar cerem si celorlalti (…) sa faca acelasi lucru”, a declarat Fabius la canalul de televiziune TF1, precizand ca astfel de masuri de retorsiune economica sunt prevazute „in al treilea nivel de sanctiuni” avute in vedere impotriva Rusiei.

Pe 21 martie, Franta a anuntat suspendarea majoritatii activitatilor sale de cooperare militara cu Rusia, in special schimburile de vizite si exercitiile comune intre cele doua tari, informa atunci ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian. Potrivit anturajului ministrului, „contactele dintre Statul-Major al Frantei si cel al Rusiei au fost anulate”. Mai mult, un exercitiu militar intre SUA, Marea Britanie, Franta si Rusia, planificat in luna aprilie, a fost de asemenea anulat. Ministrul francez al Apararii nu a mentionat insa nimic la acea vreme despre soarta contractelor privind furnizarea navelor militare Mistral catre Rusia, Le Drian declarand ca o astfel de decizie nu va fi luata pana in octombrie.

In iunie 2011, Moscova si Parisul au semnat contractul pentru vanzarea a doua nave de razboi de clasa Mistral, in valoare de peste un miliard de euro. Potrivit contractului, cele doua nave urmau sa fie construite de companiile DCNS si STX, impreuna cu societatea de stat ruseasca United Shipbuilding Corporation, OSK. Proiectul, sustinut de presedintele francez Nicolas Sarkozy, a generat inca de atunci critici din partea Washingtonului, a statelor baltice si a tarilor membre NATO, precum si a Georgiei. Compania de stat din Rusia specializata in exporturi de armament Rosoboronexport si compania franceza DCNS, specializata in constructii de nave, au convenit construirea altor doua nave in Rusia.

Cele doua tari au semnat un acord interguvernamental in ianuarie 2011, in baza caruia urmau sa se construiasca patru transportatoare de elicoptere Mistral – doua la santierul naval STX din Saint-Nazaire, Franta si alte doua in Rusia, sub licenta franceza. Parisul a fost de acord sa transfere in Rusia sofisticata tehnologie de comunicare Sinik 9, care se bazeaza pe Sinik 8, sistemul instalat pe Charles de Gaulle – nava amiral a marinei franceze.

Contractul propriu-zis ar fi trebuit sa fie semnat inainte de 30 aprilie, insa negocierile au trenat. Initial, Rusia era dispusa sa plateasca pana la 980 de milioane de euro pentru doua nave, in timp ce Franta spera sa primeasca cel putin 1,15 miliarde de euro. Rusia dorea, de asemenea, ca pretul autorizatiilor de constructie si al documentatiei tehnice sa fie incluse in contract. Franta insista ca acestea ar trebui sa fie vandute separat pentru o suma suplimentara in valoare de 90 de milioane de euro. Acest diferend, real, nu a fost singurul. Rusii au cerut sa beneficieze, de asemenea, de o acoperire mai mare in repartizarea sarcinilor intre cele doua santiere navale.

Oficialii de la Palatul Elysee au declarat initial ca nu doresc sa vanda decat o „cochilie goala”. Apoi, Franta s-a aratat dispusa sa vanda in Rusia aproape toata tehnologia care echipeaza navele Mistral. Mistral dispune de tehnologii „sensibile” asupra carora doar Franta are autoritate. Conform informatiilor obtinute de catre cotidianul Le Figaro, Parisul ar fi acceptat sa vanda sistemele de comunicatii si de comanda, impreuna cu codurile acestora. Ori unul dintre sistemele ultra-sofisticate de comunicatii Mistral Sinik 9 este un derivat direct al Sinik 8, care echipeaza nava Charles de Gaulle – nava amiral a marinei franceze. Insusi directorul santierelor navale din Saint-Nazaire a recunoscut ca exista un risc asociat cu transferul de tehnologie. „Dar daca nu o facem noi, o vor face altii”, a spus el in Saint-Nazaire.

Cum s-a ajuns aici? Printr-un soi de manipulare care a permis inlocuirea unui anumit cuvant din Acordul din Saint-Nazaire cu un altul. O schimbare majora care a transformat „contributia” franceza la transferurile de tehnologie fata de Rusia intr-o „garantie”. Acest amendament inteligent impus discret in ultimul minut si parafat de catre Ministrul francez al Apararii va crea un precedent si ii va permite Rusiei sa faca si alte revendicari.

Vanzarea a fost criticata de catre Statele Unite si de catre vecinii Rusiei – in special Georgia si statele baltice, care au atras atentia ca noile tehnologii ar putea fi folosite impotriva lor. Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Makarov, a declarat ca Moscova ar putea atribui doua dintre cele patru nave Flotei Pacificului, pentru a aborda problemele de securitate din Insulele Kurile, astfel ca vanzarea deranjeaza si Japonia, care revendica mai multe dintre aceste insule, anexate de URSS in anul 1945.

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
lucadd • 2014-05-12 13:07:03
miza afacerii este binenteles tehnica militara pe care o vor primi rusii (un fel de vapor imens de acostare din care ies tancuri, elicoptere si tot ce este necesar sa stabilesti un cap de pod pe un sector de plaja) insa trebuie sa stiti ca daca nu onoreaza contractul francezii, sunt cateva mii de oameni care raman la somaj :) (de pe santierele navale) Mai mult deja cred ca un vaporas din cele doua este aproape contruit daca nu terminat...ce o sa faca cu el? ei au deja in marina lor asa ceva... pe scurt Rusia stie ca politicienii francezi sunt stransi cu usa de cifra somajului (asa este in democratie) bine ca Putin nu are problema asta in Republica sovietica Rusia (la fel face si cu importul de armament din Germania...strange putin surubul si toti patronii spun ca nu e dictator ci om de afaceri)
0 8
virgil popisteanu • 2014-05-12 13:09:23
Da-o-ar Domnu' sa le foloseasca exact impotriva voastra
0 6
don giovanni • 2014-05-12 13:21:45
S'il vous plaît, Gospodin Putin! (f..k EU!)
0 6
ZeroAbsolut • 2014-05-12 14:41:36
nu cred ca "les guignols de l'info" au suficiente oua pentru a se autoironiza pe tema aceasta. Hitler ar fi invidios nevoie mare sa afle ca n-a fost suficient de abil incat sa-si convinga adversarii sa-l inarmeze de buna voie.
0 4
Matrafirefox • 2014-05-12 13:33:24
Franta din nou arata ca nu da doi bani pe Ucraina, Romania, Ungaria, Polonia, Tarile Baltice, tarile din prima linie a NATO, atat timp cat le ies banii. Halal aliati.
0 12
DaniAndi • 2014-05-12 14:14:12
...pana la bani! frère frère affaires sont les affaires
0 6
jackalphonse • 2014-05-12 14:14:00
sa te bati cu pumnuo in piept ca aducni o nava in Marea Neagra care va ameninta Rusia si in paralel sa-ti inarmezi zdravan inamicul:)) traim vremuri triste. bine spus @lucadd
0 7
Matrafirefox • 2014-05-12 15:03:26
Sper ca navele alea sa se duca direct la St. Nazaire si sa-i invadeze acolo.
0 2
ampersand • 2014-05-12 14:21:18
Franta a capitulat, ca de obicei.
0 9
alex4321 • 2014-05-12 14:51:09
Zic sa ne vedem de interesele noastre in UE si in afara ei... Singurii oameni de cuvant la faza asta cu Rusii-Agresori-Ca-de-Obicei au fost spre cinstea lor Americanii Desi Americanii ar putea fi mai decenti in lobbyul si manariile politice de pe la noi ale Chevronului (vezi cazul revoltator de la Pungesti, si alte lobbyuri de tip "Gold" . O schimbare a politicii economice hey-ripiste fata de mediu si populatiile locale din Romania, le-ar aduce Americanilor multe foloase in aceasta zona. O politica economica CHIBZUITA Americana in Romania ar face ca Americanii sa (re)castige un mai mare respect din partea Romanilor (respect de care au neaparata nevoie in aceasta parte a lumii, caci noi suntem anti-rusi de 200 de ani de cand ne-au calcat Rusii in picioare de vreo 200 de ori in ultimii 200 de ani rusi care ne calca in continuare in jumatatea estica a Moldovei). Tare mi-e teama ca o politica economica hey-rupista Chevronista va clatina increderea populatiei in Americani si s-a vazut ca punctele cheie in lupta geopolitica se bazeaza pe suportul populatiilor locale... Trebuie prin urmare sa fii IDIOT geopolitic sa continui sa-i bati cu jandarmii pe bietii tarani din Pungesti in vazul unei tari intregi Totusi la capitolul Ucraina vorbim despre altceva si anume despre condamnarea ferma a unui Agresor International, capitol la care America s-a achitat pana acum (poate nu suficient) dar cu siguranta mult mult mai bine ca UE-ul duplicitar. Dupa ce au aruncat Kievul in aer cu ministrii lor de externe si politica lor de incurajare a asaltului cu bate si pushti al institutiilor guvernamentale din Kiev, Germania Si Franta direct responsabile pentru aprinderea butoiului cu pulbere si dezmembrarea Ukrainei, se fac acum ca ploua si isi continua afacerile BANOASE cu Rusia in cel mai pur stil mafiot: Pe fata "prieten si partener UE" - in spate "afaceri BANOASE cu Agresorul" Asta in timp ce le dau lectii altora mai mici "despre care trebuie sa fie comportamentul prin UE"
2 3
jeanvaljeanro • 2014-05-12 14:57:05
spui franta si incepi sa tragi apa :)) CCCP este si franta...Pontao e in sfarsit fericit!
0 4
Herodot • 2014-05-12 15:58:57
Candva eram francofil, precum o multime de alti romani... Intre timp m-am vindecat... Francezii = rusii din Uniunea Europeana!
0 5
CristiRu • 2014-05-12 15:04:59
Sa plateasca contractul rusilor Uniunea Europeana sau NATO, navele sa ramana in folosinta UE SAU NATO cu tehnica si militari din tarile uniunii europene.
0 3
revo • 2014-05-12 15:52:00
Ce poti sa mai zici? Pe astia nu-i mai vede Germania, cum nici pe industriasii ei nu-i baga de seama, gazoductul lor personal din Nord nici nu exista, si nici cancelarii lor tradatori, doar prapaditii de bulgari sunt amenintarea reala la adresa Europei.
0 5
24alex24 • 2014-05-13 07:56:40
"...port-elicopterele nu vor fi livrate impreuna cu armament. Nu livram nave de razboi inarmate, doar structura navei", a spus sursa oficiala franceza. Aha, francezii ofera cele mai inalte tehnologii de proiectare a puterii militare la distanta pe tava Rusiei pentru te miri ce (1-1,5 miliarde este la nivel de stat un mizilic) si ii doare in cot de riscurile de securitate la care supun aliatii din NATO si statele in fata prezente (si viitoare) agresiunii ruse. RUSINE FRANTA!!! Domnule sursa oficiala de spalat putina, nu-ti fa probleme si dormi bine noaptea, ca rusii au destul armament si destule elicoptere si tancuri ca sa echipeze mistralul, sa ameninte integritatea altor state si intr-o zi o sa va scufunde nava amiral.
0 2
INTERVIURILE HotNews.ro