Ce este Consiliul Legislativ si cine conduce institutia care s-a opus Constitutiei lui Crin Antonescu - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2501marţi 26 oct 2021

Ce este Consiliul Legislativ si cine conduce institutia care s-a opus Constitutiei lui Crin Antonescu

de L. Pirvu Marţi, 2 iulie 2013, 19:20
- a A+
Consiliul Legislativ, o institutie aproape necunoscuta pentru publicul larg, a intrat in atentia media dupa ce a facut o serie de observatii de importanta majora la proiectul de revizuire a Constitutiei elaborat de comisia lui Crin Antonescu. Consiliul Legislativ este institutia care functioneaza pe langa Parlament si are ca principale atributii analizarea si avizarea proiectelor de legi, initativelor legislative, ordonantelor si hotararilor Guvernului. Institutia este condusa de 12 ani de Dragos Iliescu, un jurist care a fost numit in functie de catre Parlamentul condus la aceea vreme de Valer Dorneanu si Doru Ioan Taracila. Dragos Iliescu a fost decorat ordinul Steaua Romaniei de catre presedintele Ion Iliescu in 2002.


Despre Dragos Iliescu exista extrem de putine informatii publice, seful institutiei fiind la fel de discret in spatiul public ca si institutia insasi. Pe site-ul Consiliului Legislativ nu exista un CV al lui DRagos Iliescu, ci doar declaratia de avere si interese.

Potrivit declaratiei sale de avere, Iliescu are trei terenuri, agricol (50 ha), forestier (6 ha) si intarvilan (4200 mp) obtinute prin succesiune de la parinti, o casa mostenita tot de la parinti si o garsoniera cumparata. Totodata, venitul anual al acestuia din salariu este de 58 430 lei si are si un depozit bancar in valoare de 134 000 euro.

Dragos Iliescu a fost numit in 1995 presedinte al Sectiei de drept public a Consiliului Legislativ, iar in 2001 a devenit presedintele instutiei.

La doar un an de la preluarea sefiei Consiliului Legislativ, potrivit site-ului Administratiei Prezidentiale, in 2002, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, l-a decorat pe Dragos Iliescu cu "Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler "pentru activitatea profesionala deosebita si pentru conducerea si coordonarea competenta a Consiliului Legislativ".

Potrivit legii de functionare, Consiliul este condus de un presedinte care are in subordine trei presedinti de sectii pe drept public, drept privat si evidenta oficiala a legislatiei. Statul de functii si regulamentul de ordine interioara se aproba de catre presedintele Consiliul Legislativ. Presedintele institutiei este numit de Parlament.

Institutia analizeaza si avizeaza proiectele de legi, propunerile legislative si proiectele de ordonante si de hotarari cu caracter normativ ale Guvernului, in vederea supunerii lor spre legiferare sau adoptare, dupa caz.

De asemenea, institutia analizeaza si avizeaza rectificarea si republicarea in Monitorul Oficial a actelor normative, realizeaza si coordoneaza, din dispozitia Camerei Deputatilor sau a Senatului, elaborarea unor proiecte de coduri sau de alte legi de complexitate deosebita si examineaza conformitatea legislatiei cu prevederile si principiile Constitutiei si sesizeaza birourile permanente ale Camerelor Parlamentului si, dupa caz, Guvernul asupra cazurilor de neconstitutionalitate constatate.

Consiliul Legislativ s-a infiintat in 1993 prin Legea nr. 73 din 5 noiembrie 1993.

In 1996, dupa aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Legislativ, elaborat in temeiul art. 10 din Legea nr. 73/1993, Consiliul Legislativ si-a inceput efectiv activitatea.

Consiliul Legislativ a analizat proeictul de revizuire al Constitutiei elaborat de comisia lui Crin Antonescu si a facut o serie de observatii asupra acestuia. In avizul asupra proiectului de revizuire, Consiliul Legislativ a sesizat faptul ca seful statului este parte a puterii executive, alaturi de premier, si nu poate pierde acest statut, solicitand parlamentarilor sa renunte la teza privind definirea puterilor in stat din proiectul de revizuire a Constitutiei.
7885 de afisariConsiliul legislativ a dat aviz FAVORABIL.
contele_de_saint_simon [utilizator], Miercuri, 3 iulie 2013, 10:09
-4/10
Despre ce vorbim aici?! Nu numai ca membrii consiliului au inteles ca proiectul de revizuire a Constitutieieste unul pertinent, dar au inteles ca au fost invitati sa aiba un rol activ si au insotit avizul favorabil de sugestii si perspective proprii care arata ca proiectul este pe un drum firesc si natural de construire. De ce?! Pentru ca sugestiile consiliului pot fi luate in doscutie in Parlament.

Este o informatie falsa sa afirmi ca misiunea consiliului era sa puna stop proiectului de revizuire a Constitutiei.

Filosofia construirii in lumea civilizata se bazeaza pe filtre si construire peste ce s-a inaltat deja fara a se darama ce deja s-a construit, ci a se adauga si adapta la opinia preopinentului.

Filosofia basista este bazata pe prerogative de control si impiedicare atunci cand cuiva nu-i convine ceva. Lucrul bun este ca e o filosofie care nu se regaseste in lumea vestica si este pe cale de disparitie si la noi.

Ajunge cu opozitionali obsesiv-compulsivi care nu fac altceva decat sa spuna ce nu merge, ce e rau. Avem nevoie de oameni care sa incurajeze pe oricine sa se exprime, avem nevoie de oameni care nici macar sa nu lase sa se subinteleaga nevoia de control total sau decizie individuala.
Noua constitutie
TonyPopa [utilizator], Miercuri, 3 iulie 2013, 8:44
-7/11
Ceea ce nu intelege acest Consiliu Legislativ este faptul ca se doreste o republica parlamentara iar presedintele devine un actor politic cu atributii limitate. Ne-am obisnuit prea mult cu conducatorul unic!!!!!
Logica timpului dovedesta ca mai multi gindesc mai bine.Asa e bine pt. Romania va fi o constitutie pt. cel putin 50 de ani daca nu mai mult.
Se vor corija multe scapari se vor defini exact multe probleme si,sper,se vor aplica de la anul.
Asa e bine pt. Romania!
comenteaza