O suma de aproximativ 306 milioane euro va fi transferata Romaniei pana in 2016 sub forma de asistenta financiara nerambursabila catre programe si proiecte in diverse sectoare precum protectia mediului, conservarea patrimoniului cultural, justitie si societate civila, potrivit unui comunicat emis vineri de Ambasada Norvegiei la Bucuresti, citat de Agerpres.

Ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Oystein Hovdkinn, a avut vineri o intrevedere cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pentru a discuta despre sprijinul financiar acordat Romaniei de Norvegia prin intermediul Granturilor norvegiene.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Norvegiei, aproximativ 25 de milioane de euro vor fi alocati sectorului justitie si afaceri interne iar programele aferente acestui sector vor fi lansate in cursul acestui an.

"In conformitate cu cadrul administrativ asupra caruia s-a convenit, Ministerul Justitiei va administra, in calitate de Operator de Program, mare parte din fondurile alocate sectorului justitie si afaceri interne. Acestea vor sprijini justitia din Romania in privinta implementarii noilor coduri juridice, vor contribui la imbunatatirea standardelor din penitenciarele si serviciile de probatiune romanesti, precum si la combaterea violentei domestice, a crimei organizate si a traficului de fiinte umane", se arata in comunicat.

In timpul discutiilor, ambasadorul Hovdkinn a mentionat rata mare de absorbtie, de 85%, in perioada anterioara de finantare, de pana in 2011, Romania beneficiind pentru acest interval de aproape 100 de milioane de euro in sectoare-cheie precum protectia mediului, productie sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, patrimoniu cultural si sectorul ONG.

Diplomatul norvegian a transmis mesajul beneficiarilor referitor la fondurile norvegiene, la faptul ca acestea au fost flexibile si usor de accesat si utilizat.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, i-a multumit ambasadorului pentru sprijinul constant acordat de Guvernul norvegian in finantarea de proiecte strategice pentru sistemul judiciar din Romania in contextul implementarii noilor coduri juridice, precum si in alte domenii care tin de justitie si afaceri interne.

Sursa citata mentioneaza ca prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei state non-membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din Piata Interna Europeana si contribuie la coeziunea regionala prin intermediul unor programe precum Granturile SEE si cele Norvegiene.

Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97% din suma totala. Granturile SEE si norvegiene sunt de asemenea menite sa consolideze relatiile bilaterale dintre Norvegia si Romania.