Proiectia filmului "The kids are all right", din cadrul evenimentului Luna LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), de la Muzeul Taranului Roman (MTR) a fost intrerupta miercuri seara de un grup de activisti nationalisti care au intrat in sala unde se difuza filmul, in jurul orei 19:00. Grupul de cateva zeci de persoane a cantat imnul national si apoi cantece bisericesti, insotite de remarci homofobe.

Incidentul de la MTRFoto: Captura YouTube

Alexandra C., participanta la proiectie, a relatat pentru HotNews.ro ca au fost presiuni asupra unor membri ai MTR pentru a nu permite desfasurarea evenimentului, printre cei acuzati ca au scandat impotriva proiectiei filmului fiind, se pare, chiar angajati ai muzeului. Va prezentam mai jos o scurta relatare a celor intamplate:

"Cateva figuri mai putin prietenoase au intrat din hol in cinematograf, iar unul dintre ei parea ca are o bata sub maneca, ne-am uitat mai cu atentie si avea de fapt steagul Romaniei rulat", a declarat Alexandra C.

"Ce-i drept senzatia de adrenalina crestea. Cumva era clar pentru noi ce urma sa se intample. Cei de la intrare asteptau 'intariri' si scandarile erau de asteptat. Am urcat cu proiectionistul, domnul Neacsu, care imi povesteste ca de trei zile este somat de colegi sa nu faca asta. Am aflat ulterior ca printre cei care au scandat se aflau angajati ai MTR-ului care au fost revoltati de dorinta noastra de a proiecta fimul "The Kids are alright" la NCRR", a continuat relatarea.

Protestatarii i-au aucuzat pe cei care erau prezenti la eveniment ca nu isi cunosc istoria: "Daca ati cunoaste istoria Romaniei ati intelege de ce nu vrem sa se intample asta aici". Alte scandari: "Noi nu avem nimic cu voi, puteti sa proiectati filmul oriunde, numai la Muzeul Taranului Roman, nu", "Plecati inapoi la voi in State", "La voi la parade oricum vin numai oameni de la ambasade, nu voi", "De aia nu merge la mall-uri sa protestam impotriva filmelor, pentru ca mall-urile nu simbolizeaza nimic, MTR da".

Acestea sunt numai cateva dintre replicile celor care s-au ridicat si au cantat in repetate randuri "Desteapta-te romane" si catece religioase, perturband proiectarea filmului la inceput si ulterior oprind evenimentul.

"Initial unul dintre cei impotriva a ridicat o bucata de hartie A4 pe directia luminii proiectorului, facand ca traducerea sa fie mai greu de citit, ulterior observand ca nimeni nu intevine pentru a-l opri si ca poate merge mai departe, s-a ridicat si s-a pozitionat chiar in dreptul proiectorului facand ca imaginea sa nu mai fie vizibila pe ecran. Lumina s-a aprins in sala si au continuat cu huiduielile", a declarat Alexandra.

Conform martorilor, se pare ca autoritatile nu au intervenit, desi mai multi reprezentanti legii se aflau in fata salii de cinematograf. "Autoritatile nu au intervenit cu nimic, desi Jandarmeria si Politia se aflau la intrare. In sala a fost un ping-pong continuu de discutii, timp de aproximativ doua ore, intre cei care scandau impotriva si cei care au venit sa urmareasca filmul. S-au invocat motive precum religia si alte valori nationale", mai relateaza Alexandra C.

Site-ul roncea.ro anunta dupa incident ca protestul a fost unul reusit printr-un articol pe pagina lor cu titlul: "Protest reusit impotriva mafiei si propagandei homosexuale de la Muzeul Taranului Roman".

Cu o zi inainte de eveniment, tot site-ul roncea.ro scria intr-un articol: "Muzeul Taranului Roman va invita la un film 'familist', chiar 'traditionalist': Ce face 'familia' in care sotul, adica 'tatal', este o femeie activa si sotia asijderi, recte doua lesbiene, cu doi copii' Fiesta culturala homosexuala continua si miercurea viitoare, in acelasi loc, la orele 20.00. Sponsori: Monica Macovei, ca membra fondatoare si de onoare (!) a asociatiei homosexualilor, lesbienelor, trisexualilor si transexualilor - Accept si Ambasada SUA", extras de pe site-ulroncea.ro.

Context:

Conform site-ului accept-romania.ro, Luna Istoriei LGBT are loc in Romania si in alte 8 tari din Europa in fiecare februarie. Este un eveniment care sarbatoreste viata si cultura LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender). In cadrul evenimentului de la Muzeul Taranului Roman urma sa fie proiectat filmul "The kids are all right".

Luna Istoriei LGBT este organizata cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei la Bucuresti, ERSTE Foundation si Ambasadei S.U.A la Bucuresti.