webRelease: Studiu: Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie invalidanta a diabetului zaharat - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1145luni 26 oct 2020

webRelease: Studiu: Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie invalidanta a diabetului zaharat

de Sanatatea Press Group Joi, 24 ianuarie 2013, 14:28
- a A+

Diabetul zaharat se afla printre cele mai raspandite boli cronice in Romania, iar controlul deficitar al acestei afectiuni duce de multe ori la aparitia de complicatii cu urmari grave asupra organismului. Dintre factorii de risc asociati diabetului zaharat, neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie invalidanta a acestei afectiuni.


Potrivit unui studiu Cegedim realizat in perioada august-septembrie 2012, neuropatia diabetica afecteaza 43% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip I si II, fiind pe locul patru in topul factorilor de risc asociati acestei boli, dupa hipertensiune arteriala (74%), dislipidemii (66%) si obezitate (46%) – procentele reprezentand media pentru diabet zaharat de tip I si II. Desi se plaseaza pe locul patru, neuropatia diabetica are o prevalenta foarte ridicata si, fata de complicatiile enuntate anterior, este singura complicatie invalidanta, cu efecte ireversibile si cu impact major asupra calitatii vietii persoanei cu diabet zaharat.

"€Din pacate, neuropatia diabetica este subdiagnosticata in Romania, desi ea poate fi depistata prin metode simple si necostisitoare. Este important ca medicii sa se implice activ in diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice. Totodata, persoanele care sufera de diabet zaharat ar trebui sa fie informate atat despre mijloacele de preventie, cat si despre primele semne ale acestei complicatii"€, a declarat prof.univ.dr. Amorin Popa, presedintele Neurodiab -€“ Societatea de Neuropatie Diabetica.

Recent infiintata, Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetica face primul pas catre persoanele cu diabet zaharat si neuropatie diabetica din Romania si deschide calea dialogului prin organizarea Primei Intalniri a membrilor Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania cu membrii consiliului director al Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetica.

"€Scopul acestei intalniri este de a ne cunoaste si de a initia impreuna programe educationale pentru persoanele cu diabet zaharat si neuropatie diabetica. Pe langa implicarea in studiul neuropatiei diabetice, unul dintre principalele obiective ale Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetica este acela de a ajuta pacientul si de a fi alaturi de acesta in lupta cu aceasta complicatie grava a diabetului zaharat”, a adaugat prof.univ.dr. Amorin Popa.

Prima Intalnire a membrilor Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania cu membrii consiliului director al Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetica va avea loc la Cluj-Napoca, pe data de 26 ianuarie 2013. Principalele teme abordate vor fi:

- Neuropatia diabetica. Punctul de vedere al diabetologului - prof.univ.dr. Amorin Popa, presedintele Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetica si seful Comisiei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Ministerul Sanatatii

- Piciorul diabetic. Punctul de vedere al diabetologului - conf.univ.dr.Ioan Andrei Veresiu, vicepresedintele Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetica si presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

- Neuropatia diabetica. Punctul de vedere al neurologului – dr. Bogdan Florea

- Diabetul zaharat in Romania. Punctul de vedere al asociatiilor de pacienti – Maria Mesaros, presedintele Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania

- Educatia specifica in neuropatia diabetica – sef lucr. dr. Cornelia Bala, presedintele Asociatiei Romane de Educatie in Diabet

- De ce NeuroDiab? – dr. Norina Gavan, secretar general Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetica

Pentru declaratii de presa, reprezentantii mass media sunt asteptati la eveniment sambata, 26 ianuarie, Hotel Opal, Cluj-Napoca, incepand cu ora 11.00.

Datele statistice din prezentul comunicat de presa au fost preluate din studiu Cegedim ”The syndicated study of patient centered data – Diabetes” , realizat in perioada august-septembrie 2012, pe un esantion reprezentativ de 1526 de pacienti.

PR&Comunicare: Sanatatea Press Group – expertul tau in comunicare pe domeniul medical165 de afisariNiciun comentariu
comenteaza