Mihai Malaimare Jr., directorul de imagine al filmului "The Master", a fost premiat de criticii americani la cea de-a 47-a gala anuala a premiilor decernate de National Society of Film Critics, in cadrul careia cineastul roman s-a impus la categoria "cea mai buna imagine", anunta Mediafax. Cea de-a 47-a gala organizata de National Society of Film Critics a avut loc sambata seara, la Elinor Bunin Munroe Center din New York. Mihai Malaimare Jr. a primit la sfarsitul anului 2012 si premiul pentru cea mai buna imagine din partea Boston Society of Film Critics, pentru filmul "The Master", in regia lui Paul Thomas Anderson.

Cineastul roman a fost, de asemenea, nominalizat la categoria "cea mai buna imagine", pentru filmul "The Master", la alte doua premii prestigioase - Satellite Awards si Critics' Choice Awards.

Directorul de imagine Mihai Malaimare Jr. a colaborat, printre altele, cu regizorul Francis Ford Coppola la realizarea filmelor "Tinerete fara tinerete" si "Tetro".

Lungmetrajul "The Master", regizat de americanul Paul Thomas Anderson, a fost recompensat la Festivalul de Film de la Venetia 2012 pentru regie si pentru cea mai buna interpretare masculina - distinctie acordata ex-aequo lui Joaquin Phoenix si Philip Seymour Hoffman.

"The Master" este primul film din ultimii cinci ani al regizorului si scenaristului Paul Thomas Anderson. Pelicula prezinta un studiu de personaj - un veteran din marina americana cu un comportament violent -, dar si un portret al Americii de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. S-a spus ca ar fi inspirata de cultul scientologic si, intr-adevar, aproape toate personajele sunt implicate cumva intr-un cult controversat, dar nu este vorba despre o analiza a acestei mediatizate religii.

Marele castigator al galei organizate sambata de National Society of Film Critics este insa lungmetrajul "Amour", regizat de Michael Haneke, care s-a impus la trei categorii principale: "cel mai bun film", "cel mai bun regizor" (Michael Haneke) si "cea mai buna actrita" (Emmanuelle Riva).

Britanicul Daniel Day-Lewis s-a impus la categoria "cel mai bun actor" cu rolul din filmul "Lincoln", regizat de Steven Spielberg.

Premiile secundare pentru interpretare au revenit actorilor Matthew McConaughey ("Magic Mike") si Amy Adams ("The Master").

La categoria "cel mai bun scenariu" s-a impus Tony Kushner ("Lincoln"), iar la categoria "cel mai bun documentar" a triumfat productia "The Gatekeepers".

Productia "This Is Not a Film", regizata de Jafar Panahi, a primit trofeul pentru cel mai bun film experimental.

In cadrul galei organizate de National Society of Film Critics au fost decernate si doua premii speciale. Laurence Kardish, curatorul departamentului de film din cadrul celebrului muzeu MoMA, a fost recompensat cu Film Heritage Award, acelasi trofeu fiind decernat si companiei Milestone Film and Video pentru proiectul ei intitulat "Shirley Clarke".

The National Society of Film Critics cuprinde 61 de membri cu drept de vot - critici de film care lucreaza pentru cotidianele importante din Los Angeles, Boston, New York si Chicago, si la reviste renumite, precum Time, Newsweek si The New Yorker.

In timp ce diferitele asociatii de critici de film care decerneaza premii in sezonul de dinaintea Oscarurilor rareori se pun de acord, membrii acestora ajuta la restrangerea spectrului de posibili nominalizati la distinctiile oferite de Academia de film americana.

Nominalizarile la premiile Oscar vor fi anuntate pe 10 ianuarie, iar gala premiilor Academiei de film americane va avea loc pe 24 februarie.