Este denumit "Varanul". Cu varsta, chipul acestui barbat frumos a sfarsit prin a aminti de saurieni. Dan Voiculescu, 66 de ani, este creierul care a orchestrat din umbra criza politica ce a zguduit Romania in ultimele luni, scrie Le Monde, intr-un articol semnat de Francois Marti. In data de 1 mai, el nu a ezitat sa prezinte public foaia de parcurs care urma sa conduca la destituirea presedintelui de centru-dreapta, Traian Basescu, la Antena 1, televiziunea sa.

Dan VoiculescuFoto: Agerpres

Scenariul era aproape perfect. In 6 iulie, Parlamentul l-a suspendat pe presedinte, acuzat oficial de opozitia de stanga de "deriva autoritara". Asa cum a prevazut acest bogat om de afaceri, un referendum a fost organizat de guvernul stanga, provenit din fostul aparat comunist, pentru a confirma demiterea sefului de stat. Dar operatiunea a esuat, deoarece Curtea Constitutionala a invalidat, in 21 august, aceasta consultare populara. Motivul: cvorumul obligatoriu de 50 % nu a fost atins. Dupa doua luni de psihodrama politica, Basescu a putut sa-si reia functia.

Inversunarea lui Dan Voiculescu impotriva sefului de stat depaseste cadrul unei animozitati personale. Daca "Rasputinul de Bucuresti" si-a iesit din balamale, este din cauza operatiunii "mainile curate", lansata de presedinte pentru a lupta impotriva coruptiei care cangreneaza tara, riscand sa-i destabilizeze imperiul.

Condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare, in 27 iunie, a lui Adrian Nastase, premier socialist intre 2000 si 2004, a fost ca un electrosoc. Este pentru prima oara, de la caderea regimului comunist, in 1989, cand un demnitar de un asemenea rang se afla in spatele gratiilor. Or, Adrian Nastase apartine aceluiasi mediu ca si Dan Voiculescu, cel al micii "elite rosii", legata de fosta dictatura marxista, care a stiut sa-si negocieze tranzitia spre democratie reconvertindu-se cu succes in afaceri, pentru a deveni noua nomenclatura economica a tarii. Pentru aceasta lume, vointa lui Traian Basescu de a curata grajdurile regelui Augias (aluzie la legenda lui Hercule), devine o amenintare.

Ales presedinte in 2004, Traian Basescu, fost capitan de nava, a obtinut doua mandate facand din lupta impotriva coruptiei principalul punct al campaniei sale. Punerea in functiune a Parchetului national anticoruptie (DNA) a facut sa tremure retelele de afaceri aparute dupa caderea regimului comunist. Incepand cu galaxia lui Dan Voiculescu.

Presimtind pericolul, Voiculescu a declansat, in aceasta vara, ostilitatile impotriva presedintelui, protectorul judecatorilor anticoruptie. Miza era clara: salvarea averii si a influentei construite cu rabdare timp de doua decenii. Personaj emblematic al fostelor retele ale securitatii - sinistra politie politica a regimului comunist - Dan Voiculescu s-a reconvertit in om de afaceri dupa caderea dictatorului Nicolae Ceausescu. Legat de fostul aparat de stat, acest cunoscator fin al sistemului stapaneste perfect rotitele financiare ale tarii.

Nascut in 25 septembrie 1946 la Bucuresti, el a studiat comertul exterior si a fost insarcinat, in 1982, sa reprezinte societatea Crescent Commercial & Maritime, amplasata in Cipru si finantata de statul roman. Societatea intretinea relatii privilegiate cu societatea de comert extern Dunarea, gestionata de Securitate. Toate exporturile Romaniei treceau prin acest tip de intreprinderi care controlau oamenii de incredere ai regimului. Misiunea lor consta in pastrarea unui procent din aceste exporturi pentru a alimenta conturile politiei politice. O parte din aceste fonduri, cifrate la miliarde de dolari, ar fi fost depusa in conturile secrete ale lui Nicolae Ceausescu.

Dupa revolutia din 1989, ofiterii Securitatii s-au aruncat cu trup si suflet in capitalismul salbatic care a cucerit tara. "In vremea comunismului, a aparut un grup de oameni, dintre care faceam si eu parte, si care lucrau pentru multinationale. Am practicat capitalismul inainte ca Romania sa asimileze metodele occidentale", a povestit Voiculescu in documentarul Kapitalismul: reteta noastra secreta, de Alexandru Solomon (2009). O ancheta oficiala, lansata in 1990 pentru gasirea urmelor conturilor lui Ceausescu, a fost stopata pentru ca anchetatorii ajunsesera pana la Dan Voiculescu. Nu s-a gasit niciun cent din cele 2 miliarde de dolari care ar fi figurat in conturile fostului dictator, in timp ce mediul de afaceri al fostei Securitati prospera.

Creat de Dan Voiculescu, holdingul Grivco, specializat in comert, industrie grea, alimentara, energie, asigurari si presa, afiseaza, potrivit saptamanalului economic Capital, o cifra de afaceri de peste un miliard de eurp. El este gestionat de cele doua fiice ale sale, carora le-a incredintat fraiele grupului sau. Traiesc, in familie, intr-o luxoasa vila de langa Bucuresti. In ciuda succesului sau in afaceri, care l-a facut un personaj important in Romania, Voiculescu are o problema de imagine. In 2006, Consiliul national pentru studierea arhivelor securitatii a descoperit ca a colabroat cu politia politica sub numele de cod Felix. El a contestat aceasta informatie dar in 2010 justitia romana a confirmat legaturile sale cu fostele servicii secrete comuniste.

Protejat de statutul sau de fost senator, magnatul s-a simtit totusi amenintat de ajungerea la putere a lui Traian Basescu. Deja, in 2007, el demarase, cu opozitia socialista si cu liberalii, o prima procedura de destituire a presedintelui. A fost un esec.

Cinci ani mai tarziu, in iulie 2012, aceeasi opozitie, orchestrata de Dan Voiculescu, a incercat, din nou, sa scape de presedinte. De data aceasta, operatiunea a fost la un pas de a reusi. "Scopul celor care au organizat destituirea mea a fost sa preia controlul asupra justitiei:, declara Traian Basescu. O justitie care ar putea acum sa se intoarca asupra Varanului si a activitatilor sale.