Foto: HotNews / Dan Popescu

Presedintele PDL, Emil Boc, si toti membrii Biroului Permanent National al partidului si-au depus, joi, demisiile. "Atat presedintele cat si Biroul Permanent National isi asuma raspunderea politica pentru rezultatele pe care le-am obtinut la alegerile locale. [...] Este un gest de asumare a raspunderii politice ca atare" a declarat presedintele demisionar al partidului, Emil Boc, la finalul sedintei Colegiului Director. In perioada urmatoare partidul va avea o conducere interimara pana la stabilirea noilor lideri. Duminica va avea loc o noua sedinta a Colegiului Director in care se vor stabili detaliile organizarii Conventiei Nationale extraordinare.

Reuniunea colegiului director al PDL dedicata analizarii rezultatelor obtinute de partid la alegerile locale a inceput la putin timp dupa ora 14.00, in conditiile in care mai multe voci au cerut, in ultimele zile, demisia intregii conduceri a partidului.

Din culisele sedintei

Sedinta Colegiului Director a fost una extrem de tensionata si s-au adus multe reprosuri liderilor PDL care au pierdut alegerile. Roberta Anastase si Elena Udrea au fost primele persoane atacate dur de catre liderii din teritoriu.

Florea cate Anstase: "Daca esti atat de preocupata de vestimentatie te sfatuiesc sa-ti anagajezi un stilist"

Potrivit surselor HotNews.ro Anastase a fost criticata ca nu s-a ocupat de activitatea partidului si ca a adus prejudicii de imagine PDl-ului: "Te-am pus sefa la Parlament sa numeri bilele nu sa-ti bati joc. Prestatia ta nu este demna de un presedinte de camera", i-a reprosat liderul PDL Mures Dorin Florea.Totodata acesta a continuat seria atacurilor spunandu-i lui Anastase ca a fost mai degraba preocupata de vestimentatia ei decat de partid: "Daca tot esti atat de preocupata de cum arati, te sfatuiesc sa-ti angajezi un stilist"

Scripcaru catre Udrea: "Cand s-au taiat salariile si pensiile erati ocupata sa va afisati posetele si decolteul".

De departe, Elena Udrea a fost cea mai criticata persoana in spatele usilor inchise, pedelistii acuzand-o ca si-a numit apropiatii in functii cheie si ca marele esec al PDL i se datoreaza. In replica Udrea le-ar fi spus: "Imi spuneti ca mi-am numit apropiatii in functii dar sa nu uitam ca multi dintre voi m-ati rugat sa va pun amantele in functii". Potrivit surselor citate Udrea le-ar fi spus pedelistilor ca nu merita sa fie acuzata ca ar fi tras partidul in jos: "Nu inteleg de unde atata ura. Mi-am asumat public esecul pe Bucuresti. Stiti foarte bine ca nu am plecat acasa cu banii de la Ministerul Dezvoltarii ci au mers catre comunitatile pe care le conduceti". Liderul PDL Brasov Geroge Scripcaru i-a replicat: "Daca credeti ca este suficient sa va asumati public esecul va inselati. Sustineti ca nu ati afectat imaginea partidului dar cand s-au taiat salariile si pensiile erati ocupata sa va afisati posetele si decolteul".

Dupa sase ore de discutii tensionate Emil Boc si intreaga conducere PDL a demisionat. Sursele participante la discutii sustin ca Emil Boc a propus pedelistilor trei solutii care au fost suspuse la vot. Desi initial a fost respinsa solutia va fi convocata o conventie extrtaordinara, Boc a fost nevoit sa-si depuna mandatul de presedinte al organizatiei. Decizia a fost luata in urma reprosurilor aduse acestuia de catre liderii din teritoriu: Radu Berceanu, Mihai Stanisoara si Gheorghe Stefan.

"Romanii asociaza PD cu guvernarea Boc si masurile de austeritate. Trebuie sa va asumati esecul partidului pe care l-ati condus. Este nevoie de o reconstructie si de o conducere noua, sa dam semnalul ca am inteles de ce electoratul ne-a taxat" i-ar fi spus Gheorghe Stefan lui Boc.

In pauza de 10 min luata de pedelisti Boc s-ar fi consultat telefonic cu presedintele Traian Basescu sustin sursele citate. La reluarea discutiilor Boc a anuntat ca isi depune demisia: "Atat presedintele cat si BPM isi asuma raspunderea pentru rezultatlele pe care le-am obtinut la alegerile locale. Am traversat Romania prin criza, ne-am asumat masurile grele, au fost bune dar ne-au costat din punct de vedere electoral. Nu mai candidez pentru un alt mandat pentru sefia PDL. Ma voi ocupa de primaria Cluj", a delcarat Boc la finalul sedintei.

PDL va avea o noua sedinta a Colegiului Director pentru a decide noii pasi. Potrivit statului PDL, trebuie convocata sedinta Consiliului National de Coordonare pentru a stabili data alegerilor interne.

Sursele HotNews.ro au declarat ca in urmatoarea perioada se va discuta in interiorul partidului strategia de reconstructie si cine isi va asuma conducerea. O parte din pedelisti pledeaza pentru coopatarea lui Mihai Razvan Ungureanu in timp ce altii il sustin pe Vasile Blaga.

"Reconstructia trebuie sa porneasca cu liderii din teritoriu care au castigat alegerile: Scripcaru, Florea Hava, Falca si Pinalti. Vom vedea apoi cine va fi liderul care ii va coordona. De abia acum incep discutiile si dezbaterile. Cel mai probabil alegerile vor avea loc in iulie" au explicat sursele citate. De precizat ca Vasile Blaga a declarat dupa sedinta ca va lua o decizie in urmatoarele zile in ceea ce priveste candidatura la sefia PDL.

Gheorghe Falca, presedinte PDL Arad: "Demisia intregului BPM este un gest care transmite un semnal de reconstructie al partidului. Deschide posibilitatea ca Romania sa intre intr-o perioada de reconstructie, gestul nostru este o solutie pentru Romania (...) Numele domnului Ungureanu nu a fost in discutii, nou am discutat despre problemele partidului, nu despre probleme guvernamentale".

21:03 Gheorghe Falca la Realitatea TV:

  • Vreau sa spun ca a fost una dintre cele mai frumoase sedinte.
  • S-a luat o decizie corecta pentru ceea ce trebuie sa existe pentru Romania, pentru zona de centru dreapta
  • Oamenii nu ne-au evaluat din punctul de vedere al muncii, ci ne-au evaluat pe alte criterii.
  • Guvernarea inseamna o mare responsabilitate iar Europa inca sta pe valuri. Numele lui Ungureanu nu a fost un subiect de discutie.
  • Oamenii de centru-dreapta pot sa gandeasca o noua directie pentru Romania.

20:53 Gheorghe Falca:

  • Nu este important interimatul. Corect este sa ai o viziune pentru natiunea romana.
  • Inca nu avem numarul de oameni care vor fin zona respectiva ca sa putem spune cine va fi la conducere.

20:49 Monica Macovei:

  • Tot BPN si-a dat demisia. Punct.
  • Ne intalnim din nou duminica, tot in Colegiul National Director, si vom stabili pasii in continuare.
  • Azi BPN si-a dat demisia, duminica ne intalnim pentru pasii urmatori.

20:43 Elena Udrea:

  • Cred ca demisia este o decizie buna a conducerii PDL.
  •  Raman un simplu membru.

20:42 Emil Boc, la finalul sedintei:

  • Preseditele PDL impreuna cu intregul Birou Permanent National si-au prezentat demisia.
  • In perioada urmatoare partidul va avea doar o structura de conducere interimara pana la alegerea noii conduceri.
  • Atat presedintele cat si BPN isi asuma raspunderea politica pentru rezultatele pe care le-am obtinut la alegerile locale
  • Presedintele partidului si BPN au traversat Romania prin criza, si-au asumat masurile politice care au salvat Romania de la colapsul economic. Aceste masuri au fost dure, au fost corecte.
  • Ele au costatat din punct de vedere politic, ne-au costat din punct de vedere electoral.
  • Este un gest de asumare a raspunderii politice ca atare si in consecinta atat presedintele cat si BPN si-au asumat gestul demisiei si deschide calea pentru organizarea structurilor care sa valideze noile organe de conducerea ale PDL.
  • Detaliile vor fi stabilite intr-o sedinta viitoare a Colegiului Director National, cel mai probabil duminica, pentru pasii care trebuie facuti pentru alegerea noii structuri legitime de conducere a PDL. Pana atunci, va gestiona aceasta structura conducerea interimara a PDL.
  • Decizia de astazi este de asumare a raspunderii politice. Nu mai candidez pentru un mandat la presedintia PDL. Ma voi ocupa de Primaria Cluj.

22:20 Vasile Blaga, la Realitatea TV: Nu exclud posibilitatea de a candida pentru presedintia PDL

20:19 Emil Boc si-a depus mandatul de presedinte al PDL

19:32 Sedinta Colegiului Director s-a reluat.

19:15 Emil Boc: "Eu, ca presedinte, sunt obligat sa gasesc o solutie care sa ne uneasca, nu sa ne dezbine. In continuare, obiectivul meu este sa gasesc pentru partidul meu o solutie care sa ne lase uniti si nu dezbinati."

19:07 Colegiul Director nu a luat inca nicio decizie. Democrat liberalii au sistat sedinta pentru o pauza. S-a supus la vot declansarea unei Conventii Extraodinare dar propunerea a fost respinsa. A doua varianta supusa la vot a fost ca dupa demisia BP, Emil Boc impreuna cu o echipa de 10 oameni nominalizata de el sa declanseze CNC pentru a valida conducerea interimara.

Cea de-a doua varianta nu a intrunit numarul de voturi necesar. Votul a fost de 24 la 24. Sursele citate sustin ca o parte din democrat liberali au invocat ca nu este statutara aceasta varianta. Propunerea va fi reluata in sedinta

"O conducere interimara trebuie stabilita de CNC si nu poate fi nominalizata acum la Colegiul Director asa cum a fost propunerea supusa la vot", au explicat sursele citate.

17:42 Se discuta varianta ca intreaga conducere a PDL, inclusiv Emil Boc, sa isi depuna mandatul. In cazul in care se decide ca Boc sa ramana in functie trebuie sa se organizeze o sedinta de urgenta a CNC si sa se valideze o noua conducere interimara - SURSE

17:34 Elena Udrea a demisionat din functia de vicepresedinte PDL, a anuntat senatorul PDL, Radu F. Alexandru.

17:10 Gheorghe Flutur a demisionat din functia de prim-vicepresedinte.

Gheorghe Stefan

Gheorghe Stefan

Foto: Agerpres

17:08 Gheorghe Stefan: "Jumatate din conducere PDL si-a dat demisia. Da, mi-am dat demisia din functia detinuta in cadrul Biroului Permanent National. Raman lider al organizatiei de Neamt. Eu am propus o conducere interimara, toata lumea sa-si dea demisia. Se face o analiza si, probabil, se va supune la vot. Conducerea interimara se alege. CNC-ul (n.red Consiliul National de Coordonare) este cel care alege o conducere interimara".

16:15SURSE: Emil Boc a propus in sedinta Colegiului Director trei solutii. Solutia 1: BP in frunte cu el sa demisioneze - aceasta formula presupune o Conventie extraordinara, varianta respinsa de democrat liberali. Solutia 2: Demisia intregii conduceri BP, iar Boc sa-si aleaga un nou Birou Permanent interimar. Solutia 3: Mentinerea actualei conduceri si cooptarea de figuri noi in conducerea PDL.

16:13 Ioan Oltean este decis sa demisioneze din functia de secretar general al PDL. Sursele citate sustin ca decizia de a demisiona a lui Oltean este irevocabila si si-a exprimat intentia in acest sens in Colegiul Director.

15: 46 Dorin Florea, vicepresedinte PDL si-a anuntat intentia in Colegiul Director de-a demisiona din BP.

Ioan Oltean

Ioan Oltean

Foto: Agerpres

14:17 Ioan Oltean: Sunt de acord cu orice decizie care va face bine partidului.

14:12: Gheorghe Stefan si-a anuntat joi demisia din functia de vicepresedinte al PDL, explicand ca "Din moment ce am fost in conducerea centrala a partidului si rezultatul la alegeri este cel care este, cred ca am partea mea de vina." Gheorge Stefan este si presedinte al PDL Neamt si a castigat, duminica, un nou mandat de primar al municipiului Piatra Neamt.

14:10 Monica Macovei: Trebuie sa luam decizii cu mandatele pe masa

14:05 Gheorghe Flutur: Depunerea mandatului Biroului Permanent este oportuna

Emil Boc

Emil Boc

Foto: Agerpres

13:55 Emil Boc a ajuns la Palatul Parlamentului, unde a facut o scurta declaratie de presa, in care a precizat ca vor fi analizate rezultatele alegerilor locale, "cu bunele si relele care au fost", pentru a se ajunge la o decizie "rationala cu privire la ce facem pana la toamna".

"E adevarat ca am pierdut multe consilii judetene si primarii, dar votul politic e in jur de 22 - 23%, daca luam in calcul aliantele locale. Aceasta e realitatea de la care pornim", a afirmat fostul prim ministru.

13:50 Elena Udrea a ajuns la reuniunea colegiului director fara a face declaratii de presa

Presedintele PDL, Emil Boc, a precizat miercuri ca seful statului, Traian Basescu, nu va participa la reuniunea colegiului director al PDL.

Citeste si: