Rusia, Kazahstan si Belarus au pus bazele Uniunii Eurasiatice, prin semnarea unui acord de "integrare" a economiilor lor - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3085luni 06 iul 2020

Rusia, Kazahstan si Belarus au pus bazele Uniunii Eurasiatice, prin semnarea unui acord de "integrare" a economiilor lor

de Alina Neagu Sâmbătă, 19 noiembrie 2011, 12:57
- a A+
Presedintii Rusiei, Kazahstanului si Belarusului au semnat un acord prin care isi "integreaza" economiile in valoare de 2 trilioane de dolari, acord ce pune, practic, bazele constituirii Uniunii Eurasiatice, anunta Bloomberg . "Vom crea o uniune pentru dezvoltare economica de durata", a declarat liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, in cadrul unui briefing de presa sustinut impreuna cu presedintele Belarusului, Alexander Lukashenko si cel al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev.


Cele trei foste republici foste sovietice, care au impreuna o populatie de 170 de milioane de locuitori, vor forma un singur spatiu economic incepand cu 1 ianuarie 2012.

Uniunea Eurasiatica, ce ar urma sa ia fiinta din 2015, are ca scop unificarea economiilor si monedelor fostelor tari sovietice, dar si adoptarea unor politici comune in ceea ce priveste vizele si imigratia.

Premierul rus Vladimir Putin anunta, la inceputul lunii octombrie, ca Uniunea vamala si Spatiul economic unic, formate in prezent din Rusia, Belarus si Kazahstan, la care au aderat Kargazstan si Tadjikistan, vor deveni in viitor baza pentru o Uniune economica Eurasiatica: "Acest lucru este posibil in conditiile unei stranse coordonari economice si politici valutare. Noua uniune nu va deveni alt URSS, ci o legatura eficienta intre Europa si regiunea Asia-Pacific si unul dintre polii lumii moderne", spunea atunci premierul rus.

Putin a calificat acest proiect drept deschis, invitandu-i si pe altii sa adere. "Intrarea in Uniunea Eurasiatica va permite fiecarui dintre participanti, pe langa avantajele economice, o integrare europeana mai rapida si de pe pozitii mai solide. In plus, un sistem logic si echilibrat de parteneriat intre Uniunea Eurasiatica si UE are darul de a crea conditii reale pentru modificarea configuratiei geopolitice si geoeconomice a intregului continent, cu un efect global pozitiv", scrie Putin.

In opinia lui, criza din 2008 a avut un caracter structural si recidiveaza pana in prezent. "Iesirea din situatie poate consta in elaborarea unor abordari comune. Mai intai, prin dialog, in interiorul structurilor regionale existente – UE, NAFTA, APEC, ASEAN si altele. Sunt "caramizile" integratoare in stare sa confere un caracter mult mai stabil economiei mondiale", considera Putin.

Putin a sustinut ca proiectul este "o realizare istorica" pentru toate statele post-URSS, care va rupe barierele pentru intelegeri de afaceri, precum si pentru oamenii aflati in cautare de locuri de munca.

Tot Vladimir Putin declara, in urma cu o zi, ca Uniunea Sovietica a fost "Marea Rusie", iar destramarea URSS a reprezentat "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului trecut".


2052 de afisariImperiul rus redivivus!
Daniel [anonim], Sâmbătă, 19 noiembrie 2011, 14:13
+3/3
Sau, pentru nostalgici, cel sovietic.
uniunea rusiatica
rads [anonim], Sâmbătă, 19 noiembrie 2011, 17:49
+1/1
ce frumos! o uniune in care drepturile omului vor fi un capriciu stupid si in care populatia va avea ca principal deziderat preaslavirea liderilor infailibili: nursultan acesta care crede probabil ca este posibil sa fii iubit si votat de 98% din populatie, sau acel sinistru lucasenko - ultimul dictator al europei. de celalat nu spun nimic ca cine stie ce patesc.
bravo lor, la ei acolo sa fie, oricum in trei asa nu e frumos. ar trebui sa vorbeasca cu ahmadinejad si altii astfel de luminati lideri al caror ideal comun este sa isi ingenuncheze propriile popoare.
inca 7 comentarii comenteaza
Cookie Settings