PE pregateste o rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, in care recomanda statelor membre "sa nu ofere prioritate populismului national" - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3614sâmbătă 22 ian 2022

PE pregateste o rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, in care recomanda statelor membre "sa nu ofere prioritate populismului national"

de Alina Neagu Vineri, 30 septembrie 2011, 16:31
- a A+
Parlamentul European a pregatit o rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, in urma amanarii in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 22 septembrie a votului privind intrarea celor doua tari in zona de circulatie fara frontiere, din cauza opozitiei Olandei si Finlandei. Conform unei variante preliminare a proiectului de rezolutie ce va fi supus la vot la miniplenara PE din 12-13 octombrie de la Bruxelles, legislativul european cere statelor membre "sa-si respecte angajamentele conform cadrului legal al UE privind criteriile de aderare la Schengen si sa nu ofere prioritate populismului national", anunta Agerpres . Documentul mai recomanda statelor membre "sa ia o decizie privind extinderea Schengen cu Bulgaria si Romania pe baza acquis-ului si procedurilor Schengen".


Proiectul de rezolutie reaminteste ca "ambele state si-au reconstruit si reorganizat fundamental sistemele de management integrat al frontierei prin investitii substantiale in autoritatile de aplicare a legii prin instruire si tehnologie de ultima generatie si si-au intarit vizibil cadrul insitutional si legal, lucru recunoscut de toate rapoartele de evaluare Schengen".

Documentul reaminteste si "sprijinul constant si solidaritatea aratata de Bulgaria si Romania ca parteneri de incredere in Europa de Sud-Est si contributia lor constanta la securitatea frontierelor in aceasta parte a Uniunii Europene, spre exemplu prin participarea la operatiuni importante ale Frontex menite sa contracareze migratia ilegala".

"Ambele tari (Romania si Bulgaria - n.red.) au implementat pe deplin acquis-ul Schengen, care reprezintă singura condiţie necesară pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, aşa cum a fost stabilit prin Tratatul de Aderare şi de cadrul legal existent al UE" , se mai arata in documentul PE.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, reunit la 22 septembrie la Bruxelles, a decis amânarea votului privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în urma opoziţiei ferme a Olandei şi Finlandei.


1885 de afisari:)
bibishte [utilizator], Vineri, 30 septembrie 2011, 17:13
+3/3
in PE nu se voteaza pe tari, ci pe grupuri parlamentare. deci rationamentele politice care vor dicta votul vor veni nu de la politica unei tari, ci de la politica Uniunii Europene. iar popularii si socialistii si-au declarat deschis sprijinul pentru aderarea tarii noastre. in plus, de ce ne-ar mira? europarlamentarii sunt pusi acolo ca sa se ocupe exact de lucrul asta: compactificarea si omogenizarea Europei.

am vrea sa stim si noi daca sunt implicati ceva europarlamentari romani in aceasta initiativa sau de la cine a pornit ideea cu rezolutia. probabil ca asta va fi scaparea noastra - o presiune pusa pe tarile membre venita de mai sus. in acest fel, isi pot adapta si populistii mesajul lor pe ceva gen "noi am vrut sa oprim imigratia, dar nu ne lasa PE".
Hm
nano2k [utilizator], Vineri, 30 septembrie 2011, 17:25
+2/4
Ce bucurie, asa-i?
inca 7 comentarii comenteaza