Experții în faună marină încearcă cu disperare să salveze aproximativ 140 de balene pilot eșuate joi în apele puțin adânci ale unui estuar din statul Australia de Vest, transmite Reuters.

Balene eșuate pe o plajă din AustraliaFoto: Department of Biodiversity, Conservation and Attractions / AP / Profimedia

Balenele sunt eșuate la Toby Inlet, în Geographe Bay, a anunțat Departamentul de Biodiversitate, Conservare și Atracții din Australia de Vest.

Zona se află în apropiere de orașul Dunsborough, într-o regiune populară în rândul turiștilor, aflată la aproximativ 236 km la sud de capitala statală Perth.

„Am înțeles că există patru grupuri de până la 160 de balene pilot în total, răspândite pe o distanță de aproximativ 500 de metri. Din păcate, 26 dintre balenele care au eșuat pe plajă au murit", a declarat un purtător de cuvânt al departamentului într-un comunicat.

„O echipă cu personal experimentat, inclusiv agenți de protecție a vieții sălbatice, oameni de știință marină, veterinari, se află la fața locului sau sunt pe drum".

Pe baza eșuărilor anterioare, „aceste evenimente duc de obicei la eutanasierea animalelor eșuate, care este cel mai uman rezultat", a declarat purtătorul de cuvânt.

Fotografiile postate pe Facebook de către agenția Parks and Wildlife a statului arătau o mulțime de oameni în apropierea mai multor balene eșuate.

Ian Wiese, de la grupul de conservare a balenelor Geographe Marine Research, a spus că peste 100 de voluntari se aflau la fața locului.