Comisia de Etică a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" a publicat joi argumentele pentru care nu a propus retragerea titlului de doctor în cazul șefului Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), Cătălin Ioniţă, și spune că procentul de similitudine constatat este de 9,22%.

Catalin IonitaFoto: Directia Generala Anticoruptie

Comisia de analiză a doctoratelor din Academia de Poliție a stabilit că teza de doctorat a directorului Direcției Generale Anticorupție (DGA), Cătălin Ioniță, nu este plagiată, iar ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut miercuri Comisiei să facă publice argumentele deciziei, amenințând că următorul pas este sesizarea autorităţilor.

Joi, Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Academia de Poliţie a făcut publice argumentele și a transmis, printr-un comunicat de presă, că în urma analizei tezei de doctorat cu titlul "Criminogeneza infracţiunilor cibernetice" susţinută de Cătălin Ioniţă a constatat că 723 de rânduri, respectiv 8.676 de cuvinte, sunt în proporţie de 100% similare cu paragrafe din articolele atribuite lui Horaţiu Dan Dumitru. Lucrarea are 7.840 de rânduri care însumează 94.080 de cuvinte, ceea ce înseamnă că procentul de similitudine este de 9,22%.

"Având în vedere că procentul de similitudine constatat este de 9.22%, situându-se aşadar mult sub procentele de similitudine practicate a fi admise în domeniul de doctorat Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, de către CNATDCU, precum şi faptul că în Regulamentul Şcolii Doctorale în vigoare la momentul susţinerii tezei de către dl. Alexandru Cătălin Ioniţă nu se specifica un procent de similitudine admis, dar nici nu se indica „toleranţă zero” pentru aceste situaţii (adresa nr. 4495491 din 19.02.2019 a Departamentului de Studii Doctorale), apreciem că, în cazul de faţă, propunerea unei sancţiuni de retragere a titlului de doctor apare ca nejustificată ca nerespectând cerinţa proporţionalităţii", susțin reprezentanții Comisiei de Etică a Academiei de Poliţie.

Ei propun ca șeful DGA să fie sancţionat cu avertisment scris şi să fie obligat să refacă în întregime capitolul VII al tezei de doctorat. De asemenea, Comisia îi interzice lui Cătălin Ioniţă să îşi publice teza de doctorat până la obţinerea avizului favorabil al Consiliului Şcolii Doctorale de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională asupra capitolului astfel refăcut.

Carmen Dan: Instituţia abilitată să se pronunţe este CNATDCU

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, joi, că instituţia abilitată de stat să se pronunţe este Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

"(...) Cred că toată lumea interesată de funcţionarea acestor structuri ştie că este (Comisia de Etică doar un organism în interiorul Academiei, care se pronunţă prin întocmirea unor rapoarte pe nişte teze de doctorat care sunt supuse verificării cu softl anti-plagiat. Instituţia abilitată de stat să se pronunţe este CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare -n.r.) şi, din câte ştiu eu, există sesizări şi către această instituţie şi nu am niciun motiv să mă îndoiesc că această instituţie specializată va face absolut toate verificările necesare", a declarat Carmen Dan, citată de Mediafax.

Press One scria în ianuarie că toată lucrarea lui Ioniţă (de 196 de pagini), "Criminogeneza infracțiunilor cibernetice", este plagiată. Cătălin Ioniță își va menține titlul de doctor cel puțin deocamdată, pentru că, potrivit jurnalistei Emilia Șercan, această comisie din cadrul Academiei nu are decât un rol consultativ, respectiv de a emite puncte de vedere. Decizia de plagiat o ia CNATDCU.