Bine, dar nu foarte bine. Principalii actori ai internetului au făcut progrese în lupta împotriva dezinformării, numai că ochiurile rețelei pentru "știrile false" continuă să fie prea largi. În timp ce căile transparenței, prea înguste. Principala problemă constă în faptul că părților terțe nu li se permite să verifice dacă materialele care circulă pe internet sunt efectiv înșelătoare și în ce măsură. Aceasta este prerogativa Google, Facebook și Twitter, cărora Comisia Europeană le cere să intervină, aşa cum arată cel mai recent raport al executivului UE privind progresele realizate de cei trei giganți ai internetului în punerea în aplicare a codului de conduită semnat în octombrie anul trecut, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Fake newsFoto: Pexels

Raportul a fost publicat marţi și se referă la activitatea din luna martie. Google, Facebook și Twitter s-au angajat să controleze și să-şi cureţe spațiile de informații incomplete şi necorespunzătoare. În fiecare lună, executivul comunitar întocmeşte rapoarte pentru a verifica îmbunătățirile.

Încă din luna martie, Bruxelles-ul a cerut progrese majore cu scopul de a proteja desfășurarea alegerilor europene, însă dubiile nu au fost înlăturate. "Este regretabil că Google și Twitter nu au raportat încă noi progrese în ceea ce privește transparența publicității bazate pe subiecte fierbinți, adică probleme care fac obiectul unor dezbateri importante în timpul alegerilor", se plânge o bună parte din colegiul comisarilor.

Există patru comisari europeni care se exprimă, împreună, cu privire la activitatea giganților web. Mariya Gabriel (economie digitală), Andrus Ansip (piața unică digitală), Vera Jourova (Justiția și protecția consumatorilor) și Julian King (uniunea securității) solicită în mod unanim "îmbunătățiri tehnice suplimentare, partajarea metodologiilor și a seturilor de date privind conturile false pentru a permite experților, analiștilor și cercetătorilor terți să efectueze o evaluare independentă". Pe scurt, se văd "eforturile" și progresul, dar "rămân multe de făcut". Aceasta este părerea echipei Juncker.

Zonele de umbră

Comisia recunoaște că cei trei operatori de internet au produs totuși rezultate pozitive. Din păcare acest lucru nu elimină zonele de umbră. De exemplu, Facebook a raportat numărul de conturi false la nivel mondial desfiinţate în primul trimestru al anului 2019 și eliminarea a opt rețele neregulate provenind din nordul Macedoniei, Kosovo și Rusia. Cu toate acestea, în raport nu s-a spus că aceste rețele priveau şi utilizatorii din UE.

În ceea ce privește Twitter, reţeaua a raportat actualizarea politicii sale de publicitate pentru campanii politice și a furnizat detalii suplimentare privind dezvăluirea publică de anunțuri politice în Centrul pentru Transparența Anunțurilor Twitter. Twitter a furnizat date privind acțiunile întreprinse împotriva spam-urilor și a conturilor false, dar nu a oferit informații suplimentare despre aceste acțiuni și despre modul în care sunt legate de activitatea din UE.

Comisia Europeană va continua să efectueze evaluări lunare privind comportamentul giganților web și, la sfârșitul anului, va face un bilanţ general. În cazul în care rezultatele se vor dovedi nesatisfăcătoare, Comisia este pregătită să ia în considerare toate acțiunile care trebuie luate, inclusiv cele de natură reglementară.