Președintele Donald Trump a crezut că desemnarea unui procuror special pentru preluarea investigației federale legate de interferențele Rusiei în alegerile din 2016 va însemna sfârșitul mandatului său, scrie Reuters, citând din raportul Mueller.

HotNews.roFoto: Hotnews

Când procurorul general ale acelei perioade, Jeff Sessions, l-a informat pe Trump de numirea unui procuror special, în persoana lui Robert Mueller, în 2017, acesta ar fi zis: „O, Doamne. Asta e îngrozitor. Este sfârșitul mandatului meu. Sunt terminat.” ("Oh my God. This is terrible. This is the end of my presidency. I'm f...ked.").

Donald Trump "s-a prăbușit în fotoliul său", precizează raportul procurorului Mueller, care se bazează pe notele luate de directorul de cabinet al lui Sessions.

Președintele l-a criticat apoi pe Jeff Sessions, căruia i-a reproșat, furios, că ar fi trebuit să-l "protejeze".

"Cum ai putut lăsa se se întâmple asta Jeff???", a întrebat Trump. "Toată lumea mi-a spus că dacă ai unul dintre acești procurori speciali, distrugi președinția. Durează ani și ani, nu voi putea face nimic. Este cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat".

Detaliile investigației lui Mueller au fost făcute publice joi, dezvăluind că Trump a încercat să împiedice procesul, ridicând suspiciuni legate de obstrucționarea justiției.

Președintele republican a criticat investigația de la început, numind-o o vânătoare de vrăjitoare.

La o lună de la preluarea poziției, în iunie 2017, Trump a încercat să scape de Mueller, potrivit raportului.

L-a sunat pe consilierul Case Albe, Don McGahn, la reședința acestuia și i-a spus să îl contacteze pe Sessions și să spună că Mueller este într-o situație de conflict de interese și că trebuie înlăturat.

McGahn a preferat să demisioneze decât să respecte directivele, despre care a crezut că ar putea duce la o situație asemănătoare cu cea din 1973, din timpul scandalului Watergate, când președintele Nixon a apelat la aceeași strategie.