Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că ar trebui să existe încă un organism în afara Avocatului Poporului pentru a sesiza ordonanțele de urgență neconstituționale, iar acest lucru ar trebui făcut prin schimbarea Constituției, scrie Mediafax.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Aici sunt două chei: a bunei credințe și independenței persoanei care ocupă poziția de Avocat al Poporului. Aici cu siguranță mai avem de săpat. A doua este Constituția, pe care trebuie să o luăm la mână și să vedem ce nu a funcționat și unde putem să intervenim. Instrumentul Ordonanței de Urgență a fost creat pentru a da Guvernului posibilitatea ca în caz de reală urgență, de calamitate sau de o criză economică să poate reacționa mult mai repede în plan legislativ decât Parlamentul, care are proceduri mai complexe. Guvernul legiferează în locul Parlamentului pe justiție, pe economie, pe finanțe publice, pe toate domeniile. Măcar, dacă rămâne acest instrument al ordonanței, ar trebui cel puțin încă cineva în afară de Avocatul Poporului să ceară cel puțin o verificare pe constituționalitate. Acest lucru momentan nu este cuprins în Constituție”, a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul unei dezbateri organizate de Asociația Orașelor din România.

Șeful statului consideră că schimbarea Constituției nu este oportună în prezent, ci într-o perioadă când va fi o majoritate parlamentară suficient de mare și „bine intenționată”.

„Cred că cea mai înțeleaptă abordare are fi să începem să discutăm pe îmbunătățirea Constituției, dar nu într-un an în care avem și alegeri europarlamentare, în care avem probabil și referendum și alegeri prezidențiale, ci într-un an când avem și o majoritate parlamentară bine intenționată și suficient de mare pentru a putea efectiv promova o astfel de reformă, altfel rămânem iar la nivelul de vorbe și nu se întâmplă nimic. Soluții există, specialiști există”, a mai spus Klaus Iohannis.