O serie de modificări la Codul Penal și legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție ar putea fi în beneficiul lui Liviu Dragnea, condamnat în dosarul angajărilor fictive și urmărit penal în Tel Drum.

Liviu DragneaFoto: Captura video

Mai exact este vorba despre reducerea unor termene de prescripție a răspunderii penale și de abrogarea unui articol din legea 78 în baza căruia șeful PSD a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

Reducerea termenelor de prescripție în forma din proiectul de OUG, art. 154 CP:

  • de la 10 ani la 8 ani „când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani”,
  • de la 8 ani la 6 ani „când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 de ani”.

Totodată, una dintre modificările propuse în proiectul de ordonanță de urgență, obținut de HotNews.ro vizează schimbarea Articolului 155 din Codul Penal, referitoare de întreruperea cursului prescripției răspunderii penale.

Astfel, articolul 155 se modifică și va avea următorul cuprins:

  • (1) Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe pentru fiecare faptă și persoană prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în cadrul procesului penal (conform CP actual)
  • (2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție.
  • (3) Prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripție prevăzut în art. 154 este depășit cu încă jumătate
  • (4) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripție a răspunderii penale, cu respectarea dispozițiilor alin (3)

La modificarea acestui acest articol se menționează că textele au fost declarate constituționale, dar "comportă discuții din perspectiva avizului Comisiei de la Veneția și a conformității lor cu reglementările și jurisprudența UE".

De asemenea, potrivit proiectului, se abrogă art. 13/2 din legea legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție care prevede:

  • În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime

Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive și în baza acestui ultim articol care ar urma să fie abrogat.

  • Extras minuta instanței: „În baza art.25 din Codul penal 1969 rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 în referire la art.248 din Codul penal 1969 cu aplic. art.5 din Codul penal, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu sub forma instigării, condamnă inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, la pedeapsa principală de 3 ani şi 6 luni închisoare”.

Dragnea a fost condamnat în baza legii penale mai favorabile, respectiv vechiul cod penal care prevedea o pedeapsă maximă pentru infracțiunea săvârșită de 5 ani cu închisoare.

În dosarul Tel Drum, Liviu Dragnea este urmărit penal de DNA pentru:

  • constituirea unui grup infracțional organizat (pedeapsă maximă 5 ani închisoare și interzicerea unor drepturi)
  • două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (pedeapsă maximă 7 ani și interzicerea unor drepturi)
  • două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul(pedeapsă maximă 7 ani și interdicția de a exercita o funcție publică).

Faptele din dosarul angajărilor fictive au fost comise în perioada 2006-2013. În dosarul Tel Drum faptele au fost comise între 2001-2012. În ambele cazuri ar putea interveni prescripția.