Ziua de 15 Martie este sărbătorită pretutindeni în lume de organizaţiile şi comunităţiile maghiare. La organizarea manifestărilor vor participa activ şi bursierii programelor Kőrösi Csoma Sándor şi Petőfi Sándor, lansate de Secretariatul de Stat pentru politică naţională al Cancelariei premierului Ungariei, potrivit Rador.

Maghiarii din Romania isi sarbatoresc Ziua NationalaFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat remis joi Agenţiei de Presă MTI de către Cancelaria premierului Ungariei, orele de istorie, programele şi festivităţile au început încă la sfârşitul săptămânii trecute şi vor continua şi în această săptămână.

La organizarea evenimentelor festive participă bisericile, organizaţiile politice şi de unele ONG-uri locale, şcolile maghiare şi ambasadele Ungariei, la acestea luând parte în mod activ 140 de bursieri ai celor două programe amintite. Programe festive se vor desfăşura în toate locurile importante în care a avut revoluţia şi lupta pentru liberate din 1848-49, respectiv în locurile care amintesc de revoluţionari maghiari.

Astfel, evenimente vor avea loc la Mediaş şi Sighişoara, locul în care se presupune că a murit poetul Petőfi Sándor, la Monumentul Petőfi, reconstruit în 2005, de la Fântâna Ispan, la locul bătăliei de la Piski (Simeria Veche) şi la Cristuru Secuiesc, unde a fost plantat în urmă cu doi ani un păr "Petőfi", se mai arată în comunicat.

La Beregovo, asociaţia Baranta din Transcarpatia va fi arborat drapelul Ungariei.

Această asociaţie are aproximativ 100 de membri, comunitate care se ocupă de păstrarea tradiţiilor maghiare. Şi în Turcia sunt organizate anual comemorări, deoarece după lupta pentru libertate mai mulţi ofiţeri de rang înalt, printre care şi Lajos Kossuth, s-au refugiat aici de presecuţii. Sărbătoare va fi şi la New York, unde Lájos Kossuth a petrecut 17 zile, în 1851. La Londra va fi prezenată o piesă de teatru scrisă special pentru acest moment de comemorare, iar la Frankfurt a fost prezentat deja un spectacol festiv de către maghiarii care trăiesc aici.

Coregrafia programului de dansuri populare de la Toronto, Canada, este realizată de un bursier, şi tot un bursier a organizat programul festiv şi din Cleveland. Tot datorită unui bursier, la Kingston upon Hull va avea loc pentru prima dată un program festiv şi după mult timp acum va fi sărbătorită ziua de 15 Martie şi la Budisava, Serbia, se mai menţionează în comunicat.

Revoluţia ungară din 1848-49 a eşuat din punct de vedere militar, însă cererile sale de atunci s-au înfăptuit (Gergely Gulyás)

Revoluţia ungară din 1848-49 a eşuat din punct de vedere militar, însă cererile sale de atunci s-au înfăptuit. Ungaria poate trăi astăzi în libertate şi pace - a afirmat ministrul Gergely Gulyás, şeful Oficiului premierului ungar, la Várkert Bazár, unde a decernat medalii de stat cu prilejul sărbătorii naţionale de la 15 martie. În cadrul ceremoniei de decernare a medaliilor pentru merite deosebite în domeniile artei şi medical, Miklós Kásler, ministrul pentru resurse umane, a precizat că cei care au fost decoraţi cu prilejul Zilei de 15 Martie, au îmbogăţit, prin operele şi creaţiile lor, tezaurul culturii naţionale ungare.