Ministerul de Externe de la Oslo a anunțat luni că va expulza un consul polonez care a intrat în conflict cu oficialii norvegieni pe tema unor cazuri în care cetățeni polonezi contestau decizii ale Barnevernet, serviciul de protecție a copilului din Norvegia, informează Polish Press Agency (PAP), potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Varșovia a refuzat să-l recheme pe diplomat și în replică a anunțat că va expulza un consul norvegian.

Ministerul de Externe de la Oslo a luat decizia să-l expulzeze pe consulul polonez Slawomir Kowalski motivând că acesta a avut un comportament care nu este compatibil cu statutul diplomatic, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE norvegian, precizând că diplomatul polonez ar fi obstrucționat munca oficialilor norvegieni.

"Aceasta este o decizie extrem de nejustificată", a afirmat Szymon Szynkowski vel Sek, adjunctul ministrului poloneze de Externe, într-un mesaj pe Twitter.

Consulul Slawomir Kowalski a fost implicat în mai multe cazuri în care cetățeni polonezi contestau decizii ale Barnevernet, serviciul de protecție a copilului din Norvegia.

Potrivit presei poloneze, aproximativ 150 de familii ajutate de Kowalski se confruntau cu posibilitatea pierderii custodiei asupra copiilor lor, în urma unor decizii ale Barnevernet.

Scandaluri similare cu cetățeni români:

Familia Bodnariu, 2016:

Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, despartita de cei cinci copii in luna decembrie, a tinut prima pagina a ziarelor din tara si a declansat un val de reactii in societate.

Autoritatile norvegiene au preluat cei cinci copii ai familiei Bodnariu in noiembrie 2015, in conditiile in care doua dintre fete s-ar fi plans ca primesc corectii fizice de la parinti.

Copiii au fost plasati la familii-surogat, ulterior fiind deschisa si procedura de adoptie.

Cazul a starnit o controversa aprinsa privind actiunile serviciilor norvegiene de protectie a copilului, Barnevernet.

Mii de oameni au manifestat in intreaga lume in semn de solidaritate cu familia de romani. Campania de protest a fost foarte bine sustinuta, in special in Romania, dar si de parohiile penticostale din intreaga lume.

De altfel, multi manifestanti considera ca cei doi parinti, penticostali, sunt victime ale discriminarii pe motive religioase si nationale.

Declaratiile celor doi parinti si ale fratelui lui Marius Bodnariu arata insa ca motivul oficial este legat de "disciplinarea fizica" a copiilor, admisa de familie sub forma unor "palme la fund". Familia reclama insa actiunea disproportionata a autoritatilor.

Ulterior, Municipalitatea din localitatea norvegiana Naustdal a ajuns la o intelegere cu Marius si Ruth Bodnariu privind revenirea in cadrul familiei a celor cinci copii ai lor, care fusesera luati in grija autoritatii de protectie a copilului, Barnevernet, anunta pastorul Cristian Ionescu, pe un site al sustinatorilor familiei.

În august, 2016, Sotii Ruth si Marius Bodnariu au fost pusi sub acuzare pentru violente impotriva minorilor, relateaza Norway Info, citat de News.ro.

Informatia a fost confirmata de avocatul lui Ruth Bodnariu, Ingrid Breistein. Ea a subliniat ca femeia si-a recunoscut partial vina. Si avocatul tatalui, Ragnhild Torgersen, a spus ca Marius Bodnariu a fost pus sub urmarire penala.

Familia Nan, 2016:

Un tribunal din Norvegia a decis in 2016 reintregirea familiei Nan, dupa ce autoritatea de protectie a copilului din aceasta tara, Barnevernet, a decis separarea fortata a celor doi copii, Bianca-Mihaela si Dragos-Dumitru, transmite Mediafax. Potrivit unui comunicat al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord transmis, duminica, aceasta decizie vine la putin timp dupa o alta reintregire decisa tot de justitia norvegiana, cea a familiei Bodnariu.