Un atac soldat cu numeroase victime a fost comis marți seara, de un individ înarmat, în centrul orașului francez Strasbourg, în apropierea Târgului de Crăciun. Autoritățile au revizuit bilanțul, astfel încât numărul morților a scăzut la doi, iar numărul răniților este de 14, informează AFP. Atacatorul, care ar fi acţionat singur, a reușit să fugă și este în continuare căutat activ de forțele de securitate. O anchetă a fost deschisă de Secţia antiterorism din Paris, iar nivelul de alertă a fost ridicat la maxim în Franța, respectiv "urgență atentat".

Atac armat la StrasbourgFoto: Captura YouTube

Tot ce se știe despre presupusul autor al atentatului

  • Marți seara, în jurul orei 20.00, un individ înarmat cu o armă automată a pătruns în perimetrul Târgului de Crăciun desfășurat în centrul orașului francez Strasbourg, și a deschis focul în mulțime. Cel puțin 15 persoane au fost împuscate.
  • Atacatorul ar fi fost rănit de militari din cadrul dispozitivului Sentinelle, înainte de a reuși să fugă. Acesta a fost identificat drept Chérif C., în vârstă de 29 de ani, născut în Strasbourg. Tot ce se știe despre presupusul autor al atentatului din Strasbourg.
  • Cunoscut de serviciile de poliție pentru comiterea unor infracțiuni de drept comun, în special multiple jafuri, cu condamnări în Franța și Germania, el avea pe numele său și o „fişă S”, specifică persoanelor suspectate de radicalizare.
  • El ar fi urmat să fie reținut marți dimineață de jandarmi, însă nu a fost găsit la locuința sa.

Desfășurarea LIVE TEXT a evenimentelor de la Strasbourg:

__________

UPDATE 11:52 Prefectura regiunii Grand- Est a revizuit bilanțul atacului de la Strasbourg. Astfel, deși inițial au fost raportați 3 morți, potrivit noilor date 2 persoane și-au pierdut viața, iar alte 14 sunt rănite, relatează AFP. Sursa citată spune că autoritățile nu au oferit absolut nicio explicație pentru revizuirea bilanțului.

UPDATE 9.31: Ministrul de interne francez a precizat miercuri că încă nu este clar dacă atacul este unul terorist. Acesta a mai susținut că, în prezent, cinci persoane sunt interogate în legătură cu autorul atacului.

UPDATE 9:30 Potrivit ultimului bilanț oficial, 3 persoane au murit, 8 persoane au fost grav rănite și alte 5 au suferit răni ușoare.

UPDATE 05:15 Deputaţii europeni, blocaţi de la lăsarea serii în Parlamentului European (PE) de la Strasbourg după atacul armat care a însângerat Târgul de Crăciun al oraşului, au început să părăsească sediul PE miercuri în jurul orelor 01.00, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

UPDATE 03.35: Ministrul francez de Interne Christophe Castaner a mai anunțat în conferința de presă susținută marți noapte la Strasbourg că orașul este în acest moment sub supraveghere întărită, iar cursul zilei de miercuri toate manifestările vor fi interzise, pentru a permite forțelor de ordine să „se mobilizeze în totalitate”.

Ministrul a anunțat totodată că planul de alertă antiteroristă Vigipirate va fi ridicat la nivelul maxim în Franța, respectiv "urgență atentat".

Potrivit ministrului de Interne, „în prezent suntem la nivelul Vigipirate „întărit”; Guvernul a decis să treacă la nivelul "urgență atentat", cu controale sporite la frontiere și aplicarea unor controale întărite în toate târgurile de Crăciun ce se desfășoară în țară, pentru a evita riscul de imitare”.

„Va exista de asemenea o creștere a mobilizării dispozitivului Sentinelle pe întreg teritoriul francez”, a mai menționat Christophe Castaner.

UPDATE 03.30: Atacatorul din Strasbourg a făcut obiectul unor condamnări în Franța și Germania, pentru infracțiuni de drept comun, a mai informat ministru. „El și-a executat pedepsele”, a precizat Christophe Castaner.

UPDATE 03.23: Ministrul francez de interne anunță un nou bilanț al victimelor, revizuindu-l pe cel furnizat anterior de Prefectură. Potrivit lui Christophe Castaner, trei persoane au fost ucise și alte 12 au fost rănite în acest atac.

Căutările pentru prinderea suspectului continuă, a mai informat ministrul.

„S-a luptat de două ori cu forțele noastre de securitate”, a spus Castaner.

Peste 350 de persoane sunt mobilizate pe teren, dintre care 100 de agenți ai poliției judiciare, precum și două elicoptere, potrivit ministrului de Interne. Forțele RAID, ale BRI, militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle sunt de asemenea pe teren.

„Mijloace suplimentare” au fost trimise de Guvernul francez la Strasbourg.

UPDATE 03.01: Președintele francez Emmanuel Macron „se va întâlni cu un consiliu restrâns de apărare miercuri, 12 decembrie, după ședința Consiliului de Miniștri, dat fiind atacul de la Strasbourg”, a anunțat Palatul Élysée. Lucru rar, acest consiliu nu apare trecut în agenda șefului statului.

UPDATE 02.35: Liceul Kléber și școala gimnazială Louvois au deschise pentru a-i adăposti pe cei care nu pot ajunge deocamdată la casele lor, relatează postul Alsace 20.

UPDATE 02.20: Primarul din Strasbourg, Roland Ries, a anunțat de asemenea, într-un comunicat difuzat pe Twitter, că Târgul de Crăciun va fi închis miercuri, iar toate spectacolele prevăzute să aibă loc în oraș vor fi anulate.

De asemenea, drapelele vor fi coborâte în bernă și va fi pusă la dispoziție o carte de condoleanțe.

UPDATE 02.10: Nou bilanț: 4 morți și 10 răniți

Atacul comis în Strasbourg de un individ înarmat s-a soldat cu „patru morți și zece răniți, dintre care trei-patru au un prognostic vital rezervat”, a precizat primarul orașului, Roland Ries.

Precedentul bilanț oficial, furnizat de Prefectură, evocat doi morți și 12 răniți.

UPDATE 01.45: Presupusul autor al atacului din Strasbourg nu a fost încă localizat, potrivit primarului Roland Ries.

UPDATE 01.26: Atacatorul din Strasbourg este încă în libertate, fiind căutat activ, spun acum surse din poliție, potrivit Reuters. Informații anterioare indicau că suspectul ar fi fost încercuit de poliție.

UPDATE 01.18:Prefectura Bas-Rhin anunță că, „având în vedere evenimentele în desfășurare de la Strasbourg”, a fost oprit accesul spre autostrada A35 (atât spre nord, cât și spre sud), precum și accesul înspre est, pe drumul național RN4, către Khel (Germania).

UPDATE 00.43: Premierul francez Edouard Philippe a activat marți seară celula interministerială de criză, pentru a „reuni ministerele și serviciile responsabile de monitorizarea și gestionarea evenimentelor de la Strasbourg", a indicat Executivul de la Paris.

UPDATE 00.35: Circulaţia tramvaielor este întreruptă la acest moment, pentru a se asigura perimetrul instituit de forțele de ordine, potrivit Prefecturii regiunii Bas-Rhin.

UPDATE 00.30: Potrivit informațiilor difuzate de Le Figaro, presupusul autor al atacului armat se numește Chérif C. și este născut în 1989.

UPDATE 00.12: Atacatorul a fost încercuit de poliție, au loc împuscături, spun surse apropiate anchetei, citate de Reuters.

Potrivit acelorași surse, atacatorul a fost identificat drept un suspect de furt, în vârstă de 29 de ani. Locuința sa ar fi fost percheziționată în cursul zilei de marți, în legătură cu un caz de jaf.

UPDATE Miercuri, 00.07: Poliția anunță că bilanțul a ajuns la cel puțin patru morți (postul Alsace 20)

UPDATE 23.58:MAE: Până în acest moment, nu sunt confirmate victime de cetățenie română în urma atacului armat de la Strasbourg

UPDATE 23.54: O a doua operațiune e în desfășurare în Piaţa Broglie, din centrul istoric al Strasbourg-ului, potrivit municipalității

„Există o suspiciune cu privire la o a doua persoană” care ar fi implicată în atac, a informat sursa citată, în condițiile în care un prim individ, cu o „fișa S” pe numele său, este în continuare căutat de poliție.

UPDATE 23.49: Potrivit unei surse apropiate anchetei, citate de Le Figaro, atacatorul urma să fie reținut marți dimineață de către jandarmi, însă acesta nu a fost găsit la locuința sa.

UPDATE 23.47: Prefectura locală confirmă că atacatorul era cunoscut Serviciilor de securitate internă din Franța, fiind considerat o potențială amenințare pentru securitatea națională.

Reuters amintește că aproximativ 26.000 de indivizi suspectați că reprezintă o amenințare la adresa securității Franței se află pe o lista de supraveghere a serviciilor, având întocmite așa-numitele „fișe S”, iar despre circa 10.000 dintre aceștia se crede că au fost radicalizați, uneori în moschei salafiste, online sau în străinătate.

UPDATE 23.42: Pe Twitter, mai mulți internauți au postat apeluri pentru găsirea celor apropiați, posibile vicitme ale acestui atac

UPDATE 23.21: Un bilanț provizoriu furnizat de prefectura locală: 3 victime, dintre care 2 persoane decedate, 7 grav rănite și 4 ranite ușor

UPDATE 23.11: Secţia antiterorism a Parchetului din Paris s-a autosesizat și a deschis o anchetă, semn că este luată în calcul pista teroristă.

Faptele vizate sunt asasinat, tentativă de asasinat având legătură cu o grupare teroristă și asociere la o organizatie terorista criminala, potrivit unei surse din cadrul Parchetului citată de Le Figaro.

Procurorul general al Parisului se deplasează la fața locului.

UPDATE 23.07: Pe numele atacatorului există o „fişă S”, însă acesta era cunoscut mai degrabă pentru fapte de drept comun, potrivit unei surse din poliție citate de Le Figaro

  • Existența unei „fișe S” (pentru siguranța statului), ce este întocmită de Direcţia Generală a Securităţii Interne (DGSI) și implică o supraveghere "fără atragerea atenţiei" (filaj), arată că autoritățile erau la curent eventualele legături cu extremismul ale suspectului.

UPDATE 23.03: Potrivit presei locale, ministrul de Interne a informat că sunt doi morți în urma atacului

UPDATE 22.54: Ministrul de Interne francez confirmă că atacatorul a fost identificat și spune că este un cunoscut al poliției, având antecedente infracţionale (Reuters)

UPDATE 22.53: Sediul Parlamentului European de la Strasbourg a fost închis în urma atacului armat, iar personalului și celor din interior li s-a cerut să rămână în clădire - a anunțat purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch.

Printre cei rămași blocați în clădirea PE se numără și mai mulți europarlamentari români.

UPDATE 22.49: Potrivit poliției locale, atacatorul a fost identificat, el fiind în prezent căutat activ în centrul orașului (Reuters)

UPDATE 22.40: Prefectura locală anunță un nou bilanț al victimelor: un mort și zece răniți. De asemenea, poliția anunță că l-a identificat pe atacator și este pe urmele acestuia (Reuters)

UPDATE 22.33: Macron îl trimite pe ministrul de Interne la Strasbourg. Prima reacție a Președinției franceze:

„Președintele Republicii (Emmanuel Macron) a fost informat în timp real despre evenimentele petrecute la Strasbourg. A decis prin urmare să își scurteze întrevederea pe care o avea în desfășurare și dorește ca ministrul de Interne (Christophe Castaner) să se deplaseze la fața locului”, a anunțat Palatul Élysée într-o primă reacție.

Ministrul Christophe Castaner va fi însoțit de primarul orașului Strasbourg, Roland Ries, care se afla la Paris.

UPDATE 22.24: Și Le Figaro anunță că „planul alb” a fost declanșat în toate spitalele din Strasbourg. Sute de agenţi de poliţie, jandarmi şi militari au fost mobilizaţi în centrul oraşului.

UPDATE 22.20 Ministrul francez de interne, Christophe Castaner, anunță pe Twitter că urmarește împreună cu Laurent Nunez, şeful Direcţiei Generale a Securităţii Interne (DGSI), situația din Strasbourg.

„Serviciile noastre de securitate și de intervenție sunt mobilizate. Nu propagați zvonuri și urmați sfaturile autorităților”, a îndemnat el în mesajul transmis pe Twitter.

UPDATE 22.07: Potrivit Prefecturii departamentului Bas-Rhin, cel puțin o persoană a fost ucisă și iar alte șase au fost rănite în atac.

Ministerul de Interne din Franța confirmă că un „grav incident de securitate publică” a avut loc în oraș și îi îndeamnă pe locuitori să rămână în locuințe.

Atacatorul este încă în libertate, a informat o sursă din poliție pentru Le Figaro.

Forțele de securitate au încercuit zona, iar tramvaiele au fost oprite în centrul orașului.

Martorii povestesc că s-au auzit cel puțin zece împușcături.

UPDATE22.03: Un doctor român din Strasbourg, contactat de HotNews.ro, spune că spitalele au primit „planul alb” pentru situații de criză, ceea ce înseamă că doctorii disponibili trebuie să se prezinte imediat la serviciu, iar cei care nu se află în zonă să fie în stare de alertă.

Poliția a blocat centrul orașului, toți cei din centru, inclusiv minorii, fiind băgați în restaurantele și magazinele deschise și au interdicție de a ieși, până la clarificarea situației.

În mediul online și în spitalul municipal circulă zvonul că numărul victimelor ar fi mai mare decât cel declarat oficial, dar nu e nimic sigur.

UPDATE 21.38: Departamentul de pompieri anunță un bilanț de un mort și trei răniți.

"Focuri de armă în centrul orașului Strasbourg", a anunțat municipalitatea marți seară, pe Twitter, cerând oamenilor să rămână în case.

Împușcăturile ar fi avut loc în apropierea Târgului de Crăciun, desfășurat într-una din zonele centrale a orașului, Piața Kleber.

Serviciile de urgență au confirmat atacul, precizând că atacatorul a fugit de la locul faptei și este în libertate.

Târgul de Crăciun din Strasbourg este vizitat de milioane de turiști în fiecare an.

Franța rămâne în stare ridicată de alertă după ce a suferit un val de atacuri comandate sau inspirate de militanții ISIS în 2015 și 2016, atacuri soldate cu peste 200 de morți.