Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a făcut, alături de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, o vizită oficială la Havana, la începutul lunii decembrie, pentru a discuta cu vicepreşedintele Cubei şi omologii lor din această ţară posibilităţi concrete de colaborare în domeniul sănătăţii şi al relaţiilor comerciale.

Pintea si Teodorovici in CubaFoto: Captura Antena 3

Sorina Pintea a precizat marţi seară, la Antena 3, că în Cuba există în prezent, în special în domeniul oncologic, mai multe medicamente care sunt în cercetare şi care vor intra în studii clinice, inclusiv în Statele Unite, citează Agerpres.

Ea a dat ca exemplu medicamente oncologice pentru cancerul pancreatic şi tumori ale pielii sau vaccinuri pentru cancerul pulmonar, tratamente care se doresc a fi aduse şi în România.

"Avem două vaccinuri contra cancerului pulmonar care sunt dezvoltate de Centrul de Imunologie Moleculară din Havana. Aceste vaccinuri au trecut deja prin mai multe faze de testare şi de câţiva ani sunt folosite în Cuba. (...) Vaccinul a trecut deja cu succes de primele două faze de testare în Cuba, iar acum, în urma unui acord, deşi este embargo între Washington şi Havana, va trece prin teste clinice şi în Statele Unite. Procesul va dura probabil mai mult de un an până când produsul va putea ajunge în restul lumii, inclusiv în România. Dar din restul lumii vreau să fim noi primii care să putem să-l utilizăm. (...) Sunt lucruri foarte concrete pentru care am mers", a precizat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat, la acelaşi post de televiziune, că, în ciuda unor speculaţii din presă, vizita a fost una oficială, realizată cu mandat din partea autorităţilor de la Bucureşti, iar traseul prin Moscova a fost impus de ruta disponibilă la acel moment.

Teodorovici a subliniat că la Havana a avut loc o întâlnire de câteva ore cu vicepreşedintele Cubei, cu ministrul de Finanţe şi cu ministrul Sănătăţii, în care au fost abordate subiecte precum datoria istorică a Cubei faţă de România, relansarea relaţiilor comerciale şi aspecte foarte importante referitoare la sănătate.

"N-am fost în vacanţă! Mâine vom trimite, împreună, o scrisoare către vicepreşedintele Cubei în care spunem foarte clar ce avem de făcut în urma acestei vizite şi pe ce linii vrem să colaborăm între cele două ţări, România şi Cuba. S-a declarat că a fost o vizită istorică, pentru că România, după 1990, nu a mai trimis niciun ministru prezent la Havana pentru a menţine aceste relaţii. (...) ne-am asumat foarte clar şi scrisoarea de mâine pe care o vom trimite domnului vicepreşedinte al Cubei asta va spune: în şase luni de zile maxim o să avem toate acordurile bilaterale de interes comun semnate de România", a precizat ministrul Finanţelor.

Pintea a adăugat că se intenţionează ca un acord cu Cuba să fie semnat la începutul anului viitor.

"Primul pas va fi semnarea acelui acord pe care Guvernul României l-a aprobat într-o şedinţă de guvern în luna iulie. Un memorandum, de fapt, la care şi domnul ministru (de Finanţe - n.r.) a achiesat şi a vrut să fie parte, memorandum care a generat un acord care a fost acceptat de partea cubaneză, cu mici modificări, urmând să-l semnăm anul viitor, în ianuarie-februarie, astfel încât să începem o colaborare concretă", a declarat ministrul Sănătăţii.