Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis luni că Marea Britanie poate renunța unilateral la ieșirea din blocul comunitar, fără a consulta celelalte state membre. Decizia curții europene vine în contextul în care marți, în parlamentul Britanic, va avea loc un vot privind acordul de Brexit propus de premierul Theresa May.

BrexitFoto: Flickr/ www.inkmedia.eu

”Marea Britanie este liberă să revoce unilateral notificarea intenției sale de retragere din UE. O asemenea revocare, decisă potrivit prevederilor constituționale proprii, ar avea ca efect faptul că Marea Britanie ar rămâne în UE potrivit unor termeni neschimbați în ce privește statutul său de țară membră”, spune Curtea de Justiție a UE într-un comunicat transmis luni.

”Posibilitatea există atât timp cât un acord de retragere convenit între UE și statul membru nu a intrat în vigoare sau, dacă nu s-a ajuns la un asemenea acord, atât timp cât perioada de doi ani dintre data notificării intenției de retragere din UE, și orice posibilă prelungire, nu a expirat”, adaugă CJUE.

Cum s-a ajuns la această decizie în justiția europeană:

În urma referendumului din Marea Britanie în care s-a votat în favoarea retragerii din UE, o petiție a fost depusă în Scoția în care s-a ridicat problema dacă este posibilă revocarea notificării intenției Regatul Unit de a se retrage din Uniunea Europeană. Astfel, Court of Session din Scoția a solicitat Curții de Justiție să stabilească dacă legislația UE permite unui stat membru să-și retragă în mod unilateral notificarea înainte de expirarea termenului de retragere de doi ani și, în caz afirmativ, care sunt condițiile care guvernează această revocare, precum și efectele acesteia în ceea ce privește statul membru respectiv.