Protest în București de 1 Decembrie. Peste 2.000 de persoane au manifestat sâmbătă seară în Piața Victoriei, scandând împotriva guvernării PSD-ALDE şi afişând pancarte cu mesajul „Uniţi”. Oamenii au spus că au ieșit în stradă de Ziua Națională pentru a demonstra că încă le pasă și că vor să fie conduși de „politicieni normali și cinstiți”.

Protest 1 Decembrie, Piata VictorieiFoto: Hotnews

La ora 19.00, manifestanții au format un tricolor uman, pentru marcarea Centenarului. Oamenii au folosit cartoane colorate în albastru, galben și roșu, pe care le-au luminat cu lanternele de la telefoanele mobile.

După ce au format drapelul, participanții la protest au intonat imnul României, iar apoi au scandat „Demisia!”, „România, trezește-te!”, „Justiţie, nu corupţie”, „Hoții!” sau „Afară cu comuniştii din ţară”.

Alte scandări ce s-au auzit în piață: „Analfabeta”, „Centenar fără tâlhar”, „Sărbători fără infractori”, „La închisoare, nu la guvernare”.

Proteste au avut loc și în alte orașe din țară.

_______________

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT desfășurarea protestului din Capitală:

UPDATE 20.20 În Piața Victoriei mai sunt în jur de 100 de manifestanți. Protestul s-a stins.

UPDATE 19.48 În Piață la aceasta oră mai sunt câteva sute de persoane care încă protestează, în ciuda frigului pătrunzător. „Nu vrem sa fim o nație de hoți”, se scandează.

UPDATE 19.17 După momentul tricolorului, numeroși manifestanți au început să plece.

Altă scandare din Piață: „România - UE, Liviu Dragnea - m**e”

UPDATE 19.11 Se scandează „Analfabeta” și „Centenar fără tâlhar”

UPDATE 19.02 Manifestanții au format tricolorul cu ajutorul cartoanelor colorate și a lanternelor de la telefoane.

UPDATE 18.43 Aproximativ 2.000 de manifestanți la această oră.

Manifestanților le sunt împărțite foi A4 colorate în albastru, galben și roșu. La ora 19.00 se va încerca realizarea unui tricolor.

„PSD ciuma rosie” - se mai scandează.

Oamenii se plimbă pentru a se încălzi. În Bucuresti sunt -3 grade Celsius.

UPDATE 18:25 Numărul manifestanților a crescut. În Piața Victoriei sunt acum peste 1.000 de protestatari.

UPDATE 18.15 Se strigă: „Jandarmeria apără hoția”.

UPDATE 18.10 Manifestanții scandează în continuare „Demisia”, precum și „M*** PSD”.

Traficul se desfășoară normal în Piața Victoriei. Prezență modestă a jandarmilor, fără ținută de intervenție.

Oamenii scandează „La închisoare, nu la guvernare” și „Demisia! Demisia!”, în fața Guvernului.

UPDATE 18.00 Oamenii spun că au ieșit în stradă de Ziua Națională pentru a demonstra că încă le pasă și că vor să fie conduși de „politicieni normali și cinstiți”. „Era nevoie, suntem din Alexandria. Să se vadă că sunt alții care doresc și altceva. Eu doresc multe, e greu de spus în câteva cuvinte. E foarte rău ce se întâmplă acum, ne îndreptăm spre dictatură. României îi lipsesc politicienii normali, cinstiți, oameni onești. Din păcate, nici populația nu e foarte departe, e cumpărată ușor, e destul de comodă. Sunt probleme multe”, a declarat Mihai Vasilescu, în vârstă de 41 de ani.

„De 1 Decembrie, noi credem ca există un singur mod în care putem sărbători și onora România și Centenarul ei: ajutând-o să rămână acolo unde își dorea să fie și acum 100 de ani: în Europa. Valorile celor care au făcut Unirea de la 1918 sunt aceleași pe care le prețuim și azi: domnia legii, democrația, solidaritatea și libertatea. Pentru ca România de azi să rămână acolo unde îi este locul, adică în Uniunea Europeană, este, însă, nevoie să scape de grupul infracțional care a ajuns la conducerea ei și vrea să o scoată în decorul Europei. De 1 Decembrie, venim în Piața Victoriei să strigăm două lucruri: La mulți ani, România! și Demisia! Această țară merită mai mult decât un Guvern incompetent și toxic, a cărui unică misiune este să îl scape pe Liviu Dragnea de pușcărie”, se arată în descrierea evenimentului.

Lista orașelor în care au fost anunțate proteste de 1 Decembrie: București, Pitești, Bacău, Timișoara, Alexandria, Călărași, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Slobozia, Drobeta Turnu Severin, Constanța, Iași, Bistrița-Năsăud, Zalău, Satu Mare, Botoșani, Reșița, Deva, Arad, Baia Mare, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamț, Vaslui, Târgu Jiu, Oradea, Cluj, Ploiești, Giurgiu, Focșani, Galați, Craiova, Brăila, Târgoviște, Tulcea, Brașov, Buzău și Suceava.