Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de liderii celor 27 de țări europene, în cadrul summitului de duminică din Bruxelles, a anunțat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Theresa May si Jean-Claude JunckerFoto: Captura YouTube

Într-un summit extraordinar convocat duminică la Bruxeles, șefii celor 27 de state din UE au luat, în unanimitate, o decizie istorică care stabilește termenii divorțului de Marea Britanie, după 44 de ani de când regatul a devenit parte a blocului comunitar.

Procedural, acordul urmează să fie aprobat de Parlamentul de la Londra, unde premierul britanic Theresa May s-a confruntat deja cu critici dure privind forma negociată. De asemenea, documentul ar urma să fie ratificat și de Parlamentul European.

UPDATE: La finalul reuniunii, premierul britanic Theresa May a precizat, într-o conferință de presă, că momentul marchează un punct de cotitură în dezbaterea națională, reafirmând că acordul deschide calea ”unui viitor strălucit” pentru Marea Britanie.

Totuși, ea a refuzat să răspundă întrebărilor legate de o posibilă demisie în cazul în carea Camera Comunelor va respinge acordul.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că acesta este unicul acord posibil, avertizând Londra că exclude renegocierea textului aprobat duminică. ”Îi invit pe membrii Camerei Comunelor să ratifice acordul”, a spus el.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a insistat, după summitul de duminică, asupra procesului dificil de ratificare, dar a subliniat că relația cu Regatul Unit va rămâne una de prietenie.

Tusk este cel care a făcut anunțul privind aprobarea acordului. „EU27 a aprobat Acordul de Retragere și Declarația Politică privind viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie”, a transmis Tusk printr-un mesaj postat pe Twitter.

La reuniune a fost prezent și președintele Klaus Iohannis care a arătat că Bucureștiul este mulțumit de acord în condițiile în care drepturile românilor din regat sunt perfect protejate.

Iohannis a mai spus însă că nu este o zi fericită și că retragerea Marii Britanii din UE este un moment trist. El a adăugat că, dacă procesul va decurge normal, retragerea efectivă a britanicilor din UE va avea loc în timpul mandatului României la președinția Consilului UE.

Acordul care conține peste 500 de pagini acoperă problemele legate de drepturile cetățenilor, factura de plată a divorțului ridicându-se la 39 de miliarde de lire sterline, scrie Guardian.

De asemenea, este reglementată problema graniței cu Irlanda, iar acordul este însoțit de o declarație politică de 26 de pagini în care sunt puse bazele viitorei relații dintre UE și Regatul Unit.

În declarație, liderii UE reafirmă intenția de a avea un parteneriat cât se poate de strâns cu Marea Britanie, după Brexit, subliniind însă că negocierile viitoare vor sta sub semnul principiului potrivit căruia statele din afara blocului comunitar nu se pot bucura de aceleași drepturi care țările membre UE.

Liderii țărilor membre UE au aprobat acordul la mai puțin de o oră de la începutul discuțiilor oficiale din cadrul summitului de la Bruxelles.

Înaintea reuniunii, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, declara că nu există divorț care să fie ușor.

”Acest acord este varianta cea mai bună pe care putea să o obțină Marea Britanie. (...) Sunt trist pentru că momentul în care UK părăsește Uniunea Europeană nu este un moment de jubliare, ci de adâncă tristețe. Am făcut tot posibiliul pentru ca acest divorț să decurgă în termeni amiabili, dar niciun divorț nu este ușor”, a declarat Juncker.

Decizia istorică vine însă după mai bine de 18 luni de negocieri intense privind ieșirea Marii Britanii din UE, stabilită în cadrul unui referendum al căruia rezultat a fost un șoc atât pentru mare parte din britanici, cât și pentru opinia publică din UE.

Acordul va trebui să fie aprobat și de Parlamentul de la Londra.