Anchetatorii turci susțin că înregistrările video și audio existente dovedesc că Jamal Khashoggi a fost omorât, semn că Ankara este decisă să păstreze presiunea pe Riad pentru a-și sprijini afirmațiile potrivit cărora nu are nimic de a face cu dispariția jurnalistului, relateazăThe Guardian.

Jamal Khashoggi intrand in consulatFoto: Captura YouTube

Oficialii guvernului american au spus joi pentru Washington Post că omologii lor turci au afirmat că înregistrările de pe 2 octombrie dovedesc că Khashoggi a fost omorât, iar corpul spu a fost dezmembrat în timpul unei vizite la Consulatul Arabiei Saudite în Istanbul pentru a-și ridica actele de căsătorie.

Pretinsele dovezi audio - confirmate și de surse ale ziarului The Guardian- sunt puternice, potrivit oficialilor.

”Îi poți auzi vocea și vocile bărbaților vorbind în arabă”, a spus o sursă pentru Washington Post. ”Poți auzi cum acesta era interogat, torturat și apoi omorât”.

În timp ce oficialii americani au spus că tot ceea ce se află pe înregistrări le-a fost descris, nu este clar dacă au văzut sau auzit personal înregistrările.

Arabia Saudită a negat vehement toate acuzațiile că ar fi fost implicată în dispariția jurnalistului și declară că acesta a părăsit consulatul în siguranță la scurt timp după ce a intrat săptămâna trecută.

În cursul zilei de joi, totuși, a fost anunțat că anchetatorii americani ar asista o anchetă comună turco-saudită cu privire la modul în care a dispărut jurnalistul în vârstă de 59 de ani.

Riad a afirmat anterior că anchetatorii turci ar putea să intre și să facă cercetări în consulat, care, în calitate de clădire diplomatică, este considerat teritoriu saudit suveran.

Permisiunea a fost retrasă după ce Turcia a publicat numele și fotografiile a 15 oameni care ar face parte dintr-o presupusă echipă criminală.

24 TV a difuzat de asemenea imagini în care spune că se văd membri acestui grup sosind la aeroportul din Istanbul și apoi la hotelul unde au fost cazați. Potrivit televiziunii, au părăsit hotelul dimineața pentru a merge la consulat și au revenit seara.

Cotidianul pro-guvernamental Sabah a scris marți că două avioane private au venit din Arabia Saudită la Istanbul în acea zi și că persoanele aflate la bord aveau camere rezervate în hoteluri apropiate de consulat.

Niciuna dintre aceste persoane nu a petrecut noaptea la hotel.

Cotidianul publică miercuri numele, vârsta și fotografiile celor 15 bărbați prezentați drept "echipa de asasini" trimisă de Ryad.

Numele unuia dintre aceste persoane, Salah Muhammed Al-Tubaigy, corespunde cu cel al unui locotenent-colonel al departamentului saudit de medicină legală.

Cotidianul citat adaugă că nicio "bucată de corp" nu a apărut la trecerea valizelor prin scannerele aeroportului.

Citește și: