Toată flota mondială de avioane invizibile F-35 era consemnată la sol, joi, pentru o inspecție a conductelor de carburant, după prăbușirea unui aparat, în urmă cu două săptămâni, a anunțat Pentagonul, citat de AFP.

F-35 B Lightning IIFoto: Navy.mil

"Forțele americane și partenerii lor internaționali au suspendat temporar operațiunile de zbor ale F-35" pentru a permite o inspecție a conductelor de carburant, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Joe DellaVedova.

Noul avion este folosit în prezent de armatele israeliană, britanică și americană.

Inspecțiile, care ar urma să dureze între 24 și 48 de ore au fost stabilite după primele rezultate ale anchetei legate de prima prăbușire a acestui avion ultra-modern, care a fost conceput pentru a scăpa de cele mai sensibile radare. Și cel mai scump din istorie.

În 28 septembrie, un F-35B, varianta cu decolare rapidă și aterizare verticală a avionului, destinat Marinei, s-a prăbușit în timpului unui exercițiu în Carolina de Sud, fără a face nicio victimă. Avionul, care costă circa 100 de milioane de dolari, a fost distrus în totalitate.

Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mais cump program de înarmare din istoria militară americană, cu un cost estimat în total la aproape 400 de miliarde de dolari, pentru un obiectiv de aproape 2.500 de aparate produse în deceniile următoare.