Autrevičius, raportor pentru R. Moldova: Chișinăul va primi banii de la UE după alegerile din 2019 și după instalarea noii puteri - Hotnews Mobile
1 € 4,7607 1 USD 4,2327sâmbătă 20 apr 2019
R.Moldova, un stat creat artificial
animatron [utilizator], Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 9:35
+1/1
E o parte a Romaniei, rupta de tara datorita violentei imperialismului rus (invazii repetate in sec.18-19 pt razboaie cu otomanii si apoi anexarea Basarabiei).

Salbaticia a fost confirmata apoi de pactul intre bolsevici si national-socialistii lui Hitler si dovedita de deportari de masa ale etnicilor romani, de executii si pedepse cu inchisoare, de aducerea a sute de mii de colonisti rusofoni in orasele Moldovei.

A fost un "stat" creat de URSS in anii '20 dincolo de Nistru, cu capitala la Balta (oras ucrainean in jurul caruia traiau in zeci de sate circa 80.000 de romani). Astazi inca exista peste 200.000 de etnici romani dincolo de Nistru, in regiunea separatista Transnistria si spre Balta.

Guvernarea actuala nu e pro-rusa, precum partidul "socialist" al presedintelui Dodon (ales la limita, cu voturi din Transnistria), e pro-europeana, dar totusi nu vrea ca UE sau Romania sa priveasca prea atent la afacerile oligarhiei conectata la banii publici si ocupata cu spalarea banilor unor mafii.

Curentul "unionist" creste constant in ultimii ani si nu e intamplator ca PDM, aflat la putere, simte "pericolul" si a trecut la o propaganda "moldovenista" care ar vrea sa atraga indecisii si o parte din socialistii rusofili.

Cu peste 3 milioane locuitori (90% dintre cei dincoace de Nistru sunt romani, dincolo sunt 32%), cu peste 30.000km2 de teren extrem de fertil (RM a fost "livada URSS"), cu o pozitie strategica spre gurile Dunarii, Odessa si "noua Rusie", RM-ul a devenit un teren de lupta geostrategica intre Romania-NATO si Rusia putinista.

E foarte dificil pt noi, Rusia are deja multa experienta in razboiul "hibrid", e f agresiva si decisa, a dominat lingvistic si cultural timp de zeci de ani in acele teritorii romanesti.

Cu toate astea, din 2009 pana acum, Rusia a pierdut controlul guvernului si parlamentului de la Chisinau, iar noile generatii de basarabeni sunt crescuti in cultura occidentala si limba romana.
Perfect
Nyk1 [utilizator], Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 16:34
+1/1
Până atunci vine Partidul Socialiștilor la putere.

Evropeiski sayuz, davai nam denghi, pajalusta!
comenteaza