Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, vineri, la ieșirea de la audierile de la Parchetul General, unde a fost citat ca martor în dosarul protestelor din 10 august, că nu s-a vorbit atunci despre o eventuală tentativă de stat și că a fost crescut numărul echipajelor de intervenție pe măsură ce existau persoane care solicitau. De asemenea, acesta a spus că au fost membri ai echipajelor care au avut de suferit în urma inhalării gazelor, pentru că nu purtau mască, dar nu are informații că efectele ar fi fost de lungă durată.

Raed ArafatFoto: Agerpres

Raed Arafat a spus, la Parchetul General, că a fost întrebat cum s-a făcut pregătirea intervenției și cum s-a intervenit.

Întrebat dacă au fost membri ai echipajelor de intervenție, acesta a spus că la nivelul structurii au fost oameni expuși pentru că ”au intervenit fără mască de protecție” și a subliniat că nu i s-a adus la cunoștință să fi existat cu efecte de lungă durată.

”Inițial am avut 17 echipaje, din care 3 cu medic, după a escaladat situația, am suplimentat cu până la 33 -34 echipaje”, a spus Arafat, potrivit căruia, după completarea echipajelor, s-a ajuns la 10 medici, restul echipaje paramedicale.

Întrebat dacă atunci a fost informat cu privire la o tentative de lovitură de stat, Arafat a spus: Nu. Nici vorbă, nu s-a discutat așa ceva atunci, nu se știa că va apărea situația”.

Potrivit acestuia, s-a dat propunerea suplimentării echipajelor în momentul în care a crescut numărul celor care se prezentau, iar că suplimentarea s-a făcut treptat.

De asemenea, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Gheorghe Nucu Marin, a fost audiat săptămâna aceasta de procurori. El a declarat că nu are informații că manifestația ar fi fost finanțată din străinătate.

Procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înregistrat peste 700 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august.