Ministerul de externe de la Atena a transmis Moscovei uncomunicatextrem de usturător din punct de vedere al limbajului diplomatic în care spune că Rusia pare că nu înțelege principiile de politică externă ale Greciei.

Kremlin backgroundFoto: Colaj foto

”De când a început să lupte ca un camarad de arme cu Turcia, furnizându-i mai multe ajutoare în domeniul securității, pare că se distanțează constant de nivelul benefic de prietenie și cooperare ce a caracterizat relațiile eleno-ruso în ultimii 190 de ani. Pare a nu înțelege că Grecia are interese și criterii proprii în politica internațională.

Acesta este contextul în care trebuie înțeleasă decizia Rusiei de expulzare a angajaților ambasadei Greciei din Moscova. Decizia ministerului de externe rus, spre deosebire de decizia părții grecești, care a fost bazată pe dovezi clare de activități ilegale ale unor oficiali și cetățeni ruși din Grecia, nu s-a bazat pe dovezi.

Dimpotrivă, decizia părții ruse este arbitrară, răzbunătoare, și nu se bazează pe nicio dovadă.

Vrem să le amintim prietenilor noștri ruși că nicio țară din lume nu va tolera încercări de: a) mituire a unor funcționari de stat b) subminarea politicii externe și c) interferență în afacerile sale interne”, scrie în comunicat ministerul de externe de la Atena.

Grecia a anunțat în iuliecă a expulzat doi diplomați ruși și că a împiedicat alte două persoane să între în țară, ca urmare a încercării de mituire a oficialităților și de organizare a unor demostrații menite să contracareze o înțelegere care să permită Macedoniei aderarea la NATO.

Luni, Moscova a informatcă l-a convocat pe ambasadorul Greciei la Moscova, căruia i-a răspuns cu aceeași monedă la decizia Atenei de a expulza doi diplomați ruși.