Nu trebuie să ne așteptăm să vedem în următorii 10 ani roboți la volanul camioanelor de marfă care străbat Europa și probabil că nici la roboți-chirurgi care să facă intervenții chirurgicale delicate, scriu experții World Economic Forum. Dar înspre acolo ne îndreptăm, iar dacă noi ne vom consuma energiile pe subiectele care țin azi prima pagină, vom rămâne în continuare decuplați. Potrivit unui nou studiu făcut de cercetătorii de la Oxford și de la Universitatea Yale, acum trăim anii inteligenței artificiale. Ani în care ar trebui să decidem: ne adaptăm tendințelor sau rămânem la periferie? Vezi mai jos un grafic în care vei înțelege că lupta cu Inteligența Artificială e în toi. Iar pe noi tocmai asta nu prea ne interesează.

Foto:

Studiul s-a bazat pe răspunsurilea peste 350 de cercetători AI care și-au exprimat opiniile cu privire la momentul în mașinile ar putea înlocui oamenii.

Sarcinile cele mai susceptibile de a se automatiza în următorii 10 ani sunt sarcinile mecanice. Roboții ar putea să scrie mai bine eseuri (cel puțin la nivel de liceu) decât oamenii în 2026.Adică peste 8 ani.

Sarcinile complexe și creative, cum ar fi scrierea de cărți și efectuarea matematică la nivel înalt, vor dura puțin mai mult. În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că AI ar putea automatiza toate sarcinile umane până în anul 2051 și orice activitate umană până în 2136.

Vezi mai jos o intervenție a lui Varujan Pambuccian: