Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat măsuri de ajustare a deficitului bugetar structural, pentru acest an, printre ele aflându-se demararea licitațiilor 5G care, potrivit șefului ANCOM, nu au cum să se întâmple în acest an.

EugenTeodoroviciFoto: StartupCafe.ro

Conform documentului, prezentat la Palatul Victoria, măsurile pentru ajustarea deficitului bugetar structural sunt creșterea veniturilor prin îmbunătățirea colectării accizelor la carburanți și țigarete, demararea licitațiilor 5G etc., reducerea cheltuielilor prin înghețarea angajărilor în administrația centrală, menținerea pensiilor special la nivelul din 2017, extinderea achizițiilor centralizate, analize pilot privind cheltuielile în domeniul transporturilor, sănătate, educația și combaterea evaziunii prin introducerea de echipamente de scanare la toate punctele vamale, conectarea dispozitivelor fiscale la sistemul informatic al ANAF, controale inopinate privind emisiunea de facturi, monitorizarea importurilor cu risc ridicat, analiza riscurilor.

Anunțul lui Teodorovici vine la o zi după declarația făcută de președintele Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu, care a spus că „obiectivul final este ca licitaţia pentru 5G să aibă loc până la finalul anului viitor”.

În cadrul unei declarații de presă la Palatul Victoria, Eugen Teodorovici a dat vina pe Guvernul tehnocrat pentru neîndeplinirea recomandărilor de țară, anunțate de Comisia Europeană.

„România nu se confruntă cu riscul de sustenabilitate. O spune foarte clar în documentul de astăzi al Comisiei Europene și sunt contrazise aceste știri false. Dintre toate recomandările pe care România le-a avut în ultimii ani, 68% sunt îndeplinite. Poate ar trebui să vadă cei care critică astăzi și cei care s-au ocupat de guvernarea acestei țări în 2016 să vadă în acea perioadă de timp câte din recomandările de țară au fost fie întârziate, fie neduse la îndeplinire ceea ce a dus la efecte greu de cuantificat astăzi, în anii care au urmat”, a spus ministrul Finanțelor.

Citește și:

Sorin Grindeanu, președintele arbitrului telecom: Obiectivul final este ca licitația pentru 5G să aibă loc până la finalul anului viitor