Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Sofia, a comentat decizia Autorităţii Palestiniene de a-l rechema pentru consultări pe ambasadorul din România, în urma participării ţării noastre la ceremoniile organizate înaintea mutării ambasadei SUA la Ierusalim, şeful statului spunând că lucrurile se vor rezolva de la sine. "Nu trebuie să exagerăm nici unii, nici alţii", a afirmat Iohannis, citat de news.ro.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Se va rezolva de la sine. Nu trebuie să exagerăm nici unii, nici alţii", a afirmat Klaus Iohannis, joi, întrebat despre decizia Autorităţii Palestiniene de a-l rechema pe ambasadorul din România.

El a făcut aceste declaraţii la Sofia, unde miercuri a participat la reuniunea informală a Consiliului European, iar joi va lua parte la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, la Sofia.

Întrebat dacă la reuniunea liderilor europeni s-a discutat despre mutarea ambasadelor din Israel la Ierusalim, preşedintele a răspuns: "Această chestiune nu a fost discutată. Nu a fost pe ordinea de zi a întâlnirii informale şi nu au fost nici măcar discuţii în particular pe această tema".

Preşedintele a mai spus că la reuniunea informală a Consiliului European nu s-a pus problema adoptării unei noi rezoluţii pe tema ambasadelor din Israel. "Cred că noi avem o rezoluţie care este destul de clară. Cu toţii am regretat că la graniţa cu Fâşia Gaza au fost atâtea victime. Dar despre chestiunea mutării nu s-a discutat aseară", a adăugat Iohannis.

Conducerea palestiniană din Cisiordania ocupată a anunţat miercuri că-şi recheamă ambasadorii din patru state membre ale Uniunii Europene - între care şi România - care au trimis reprezentanţi la o ceremonie în onoarea deschiderii Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

Ambasada Palastinei în România a confirmat pentru News.ro că ambasadorul Fuad Kokaly a fost rechemat la Ramallah.

Cele patru ţări vizate sunt Austria, Ungaria, Cehia şi România, a anunţat Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene. Reprezentanţi ai acestor ţări au luat parte la o ceremonie împreună cu delegaţia americană, la sediul Ministerului israelian de Externe, duminică, înainte cu o zi de inaugurarea Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

De asemenea, diplomaţi din România, Ungaria şi Cehia au blocat vineri o iniţiativă a Uniunii Europene, lansată de Franţa şi alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. În replică, ministrul palestinian de Externe a condamnat poziţia celor trei state, spunând că acţiunea lor va avea consecinţe la toate nivelurile.