„Sunt foarte preocupat de escaladarea tensiunilor în Țara Sfântă și Orientul Mijlociu și de spirala de violență care se îndepărtează din ce în ce mai mult de calea păcii, a dialogului și a negocierilor. Îmi exprim imensa durere pentru persoanele moarte şi pentru cele rănite și prin rugăciune şi afecţiune sunt aproape de toți cei care suferă. Reiterez faptul că utilizarea violenței nu duce niciodată la pace. Războiul cheamă război, violența naște violență", potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

La sfârşitul audienţei generale de miercuri, Papa Francisc I a declarat: „Fac apel la toate părțile interesate și la comunitatea internațională cerându-le să-şi reînnoiască angajamentul de a face tot posibilul pentru a prevala dialogul, dreptatea și pacea“, a adăugat Pontiful.

După inaugurarea ambasadei SUA, urmată de represiunea sângeroasă din Israel care a provocat un masacru printre demonstranți palestinieni, tensiunea din Orientul Mijlociu rămâne la cote ridicate.

După cele 61 de victime de luni, marţi, alte două persoane au fost împuşcate de forțele de securitate israeliene în timpul unui nou protest în ziua Catastrofei (‘Nakba’, în limba arabă), ziua creării statului Israel în urmă cu 70 de ani. Ministerul Sănătăţii din Fâșia Gaza vorbeşte de aproximativ 250 de răniți.

Organizația pentru Eliberarea Palestinei a declarat trei zile de doliu pentru funeraliile victimelor din Gaza, în timp ce la New York a avut loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU care s-a încheiat prin recunoaşterea neputinţei de a gestiona criza din Orientul Mijlociu. Reprezentanții țărilor europene membre ale Consiliului de Securitate (Marea Britanie, Franța, Suedia, Polonia, Olanda), împreună cu Italia, Germania și Belgia, au citit o declarație comună în care solicită „tuturor părților să ia măsuri imediate pentru de-escaladare și să se comporte cu moderaţie: Israelul trebuie să evite utilizarea excesivă a forței și gruparea Hamas are responsabilitatea de a evita provocările.

Președintele turc Erdogan l-a expulzat pe ambasadorul israelian și a definit Israelul „un stat terorist“. Ca o reacție la participarea ambasadorilor la ceremonia de inaugurare a Ambasadei SUA, palestinienii au rechemat pentru consultări ambasadorii din patru țări europene: România, Republica Cehă, Austria și Ungaria. Prezența lor la ceremonie - a explicat ministrul palestinian de externe, a reprezentat „o încălcare majoră a dreptului internațional și a numeroase rezoluții ONU“.

Reacţia Israelului a fost condamnată şi de preşedintele iranian Hassan Rouhani. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a reiterat faptul că Ierusalimul „ar trebui să fie capitala a două state independente, Palestina și Israel, și să rămână deschisă adepţilor celor trei religii monoteiste”.

Joi, la Cairo va avea loc reuniunea extraordinară (organizată la cererea Arabiei Saudite) a miniştrilor de externe din Liga Arabă care se vor întâlni pentru a discuta faptele de luni considerate “o încălcare evidentă a legislaţiei internaţionale".