Ieri, s-a judecat tragedia Colectiv. Și mi-am dat seama că tu ignori regulile. Regulile impuse după Colectiv. Nu lupți pentru regulile care te fac să te simți în siguranță, în România.Intri zilnic în școli, restaurante, magazine inscripționate: “acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”.Asta m-a făcut să mă gândesc laCineastul Carlos Carvalho care a murit lovit de copita unei girafe africane.Fiind în țarcul cu animale sălbatice spre a le filma, Carlos s-a apropiat de o girafă dincolo de orice regulă de bun simț. Girafa Gerald din Africa l-a sancționat. Șefii țarcului au declarat că Gerald n-are nicio vină. Cineastul a ignorat regulile. Poate ție, cititorule, nu-ți vine să crezi dar, pentru mine, această copită africană mi-a amintit de felul în care ignori regulile în România.

Panou IncendiuFoto: Hotnews

Și ești orb, ignori Regulile impuse de tragedie, impuse după tragedia "Colectiv". Ca tu, supraviețuitor, să te simți în siguranță.

Zilnic vezi afișul “acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”. Îl vezi la metrou, în sedii de instituții de stat, în școli, nu mai vorbesc de restaurante, magazine de toată mâna.

Din 21 ianuarie 2018. a intrat în vigoare Legea nr.28/2018. Incapabil să autorizeze, verifice contra incendiilor, Ministerul de Interne și Pompierii se spală pe mâini de orice dezastru viitor.

Și el a ignorat regulile. Carlos Carvalho a ignorat regulile.Un cineast cu aparatul lui de filmat s-a apropiat ne-omenește de mult de o girafă. Logic, și-a luat o copită peste cap și a murit.

Vei spune, departe e moartea asta! E-n Africa! Ce-mi pasă?

Carlos Carvalho a ignorat Regulile.

Și tu uiți regulile de după Colectiv. Ai o vină! Și vei fi vinovat mereu - spune afișul de fapt.Tu ești de vină dacă se-ntâmplă ceva. Da, tu ești vinovat că accepți ca Instituțiile Statului să se spele pe mâini printr-un afiș.

Și mai ești vinovat de ceva. Dememoria de hamster privind tragedia Colectiv?

Uită de reguli, trăiește ca un inconștient. Ajungi în situația unui Carlos Carvalho, lovit de o girafă.

Intră copilul tău în școală: «Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu».”Cobori zilnic la metrou: «Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu».” Bei o bere în restaurant: «Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu».” Mergi să-ți cumperi pâine: «Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu».”

Într-o zi un incendiu o să-ți dea o copită peste ochi. Copita o să te-ntrebe: "De ce ignori regulile? De ce lași Statul român să dea legi împotriva siguranței tale zilnice?"

Ce vei răspunde?