Sarea. Mit și realitate: Și dacă tot ce știi despre sare este greșit? - Hotnews Mobile
1 € 4,6524 1 USD 3,9764miercuri 19 sep 2018
Ups!!!
dava10 [utilizator], Luni, 7 mai 2018, 9:41
-14/32
Ce faci bre Hotnews? Le dai lu' pharma peste dejde? Si doctorilor care sunt interesati doar de cate simtome pot acoperi? Poate invatati sa cititi si prospectele medicamentelor carora le faceti reclama intensiv. Poate mai renuntati si la blocarea comentariilor ce critica sistemul medical bazat pe medicamentatia excesiva impotriva a orice.
Idee periculoasa
Lok [utilizator], Luni, 7 mai 2018, 11:17
-8/30
Se pot trezi batranii din letargia indusa de sistemul medical. Ce sa mai spun de copii care vor creste fara retard mintal datorat lipsei de sare in primi ani de viata. Dar medicii stiu ei mai bine, Hexifarma ne-a aratat asta.
Cum asa ?
meloman [utilizator], Marţi, 8 mai 2018, 8:53
+17/23
"Ce sa mai spun de copii care vor creste fara retard mintal datorat lipsei de sare in primi ani de viata."

Poti sa dovedesti afirmatia ? Ca mie mi se pare din categoria vaccinurile cauzeaza autism.
Google inainte sa intrebi necunoscuti pe net
Lok [utilizator], Miercuri, 9 mai 2018, 12:05
-5/15
Encefalopatia hiponatremica e o boala simpla cu iurmari foarte grave, iar la copii sub 6 luni foarte greu de diagnosticat. Nu zic ca ar fi usor sa obtii hiponatremia, chiar e nevoie de regim strict fara sare. Dar cultura nutritionala din ziua de azi spre asta predispune. In timp ce dovezi pentru beneficiile unui regim fara sare nu gasesc pe Google scolar. Vorbim de 2-5 mm HG diferenta presiune intre sare fara limite si regim restrictionat (vorbim de extreme).
Adevaratul pericol
meloman [utilizator], Miercuri, 9 mai 2018, 18:16
+12/16
copiii sub 6 luni sunt hraniti la san sau cu formule special concepute, in ambele cazuri continutul de sodiu este optim. Cand cresc pericolul nu se datoreaza lipsei de sare ci al excesului datorita alimentelor cu continut ridicat de sare.

Nu stiu cum ai putut trage concluzia ca in zilele noastre cultura nutritionala predispune la consum scazut de sare. Ironia face ca chiar cartea de fata sa propuna cresterea cantitatii de sare, iar alimentele moderne sunt pline de sare.

Nu stiu unde sunt bolnavii aia care sufera din cauza lipsei de sare dar stiu ca exista o epidemie de hipertensiune, iar sarea are legatura cu asta.
"iar sarea are legatura cu asta"
Lok [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 8:40
-8/12
Problema cu afirmatia asta este ca nu gasesc corelatia sare-tensiune arteriala crescuta in literatura de specialitate. Nu gasesc studiul de caz specific, sare peste normal= tensiune arteriala. Si e vorba de peste 100 de studii ce s-au efectuat de peste 40 de ani incoace. Majoritatea propun un regim strict cu reducerea sarii ce duce la scaderea tensiunii, problema fiind "regim strict" nu doar reducerea sarii. Asadar corelare directa sare tensiune zero, cu corelare regim alimentar tensiune confirmat.
Aceleasi studii sunt cunoscute
meloman [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 20:18
+8/12
si de medici, cercetatori si ei au ajuns la alte concluzii decat tine. Tu crezi ca ai pregatirea si cunostintele necesare ca sa interpretezi literatura stiintifica ? Ei o au si au ajuns la concluzii diametral opuse.

Ca asa si O.Steer invoca studii care chipurile ar demonstra ca vaccinurile cauzeaza autism. Pana una alta eu tin cont de opiniile celor in cunostinta de cauza si nu de cele ale necunoscutilor de pe net.
Medici?
Lok [utilizator], Luni, 14 mai 2018, 15:00
-3/7
Cercetatori? Problema in RO este ca am avut Hexifarma. Avem doua variante: Ori avem medici buni care stiau de problema asadar rau intentionati, ori avem medici doar de forma care stiu doar sa mearga la conferinte platite in tari exotice. Adevarul este surprinzator.
Literatura stiintifica poate fi citita de oricine chiar daca nu esti din domeniu.
Rationament defectuos
meloman [utilizator], Luni, 14 mai 2018, 16:56
+2/4
Studiile nu sunt bune pentru ca...Hexifarma. Red Herring.
Aluzie la pescuit.
Lok [utilizator], Marţi, 15 mai 2018, 9:04
-2/4
Tu atribui cunoastere si intelegere absoluta doar medicilor si cercetatorilor. Eu iti aduc aminte ca medicii sunt limitati si nu sunt doctori (PhD). Sunt foarte multe mituri raspandite de medici in cultura noastra de sanatate deoarece nu au antrenamentul de a verifica totul in literatura. Cat despre cercetatori, aici esti mai aproape deoarece presupune baza de date stiintifica dar chiar si aici daca ai lucrat vreodata cu cercetatori vei vedea ca cei care striga pe toate canalele media nu sunt expertii ci pilele.

Nu neg ca sarea are un rol in tensiunea arteriala, dar rolul ei este de pana 5% intre extreme, asta e in literatura. Este insignifiant si curentul actual duce la consum deficient de sare, si exista pericolul de a afecta sever populatia vulnerabila, copii si batranii.
Cata modestie !
meloman [utilizator], Miercuri, 16 mai 2018, 0:00
+3/3
Tu, competent, informat, onest. Doctorii, limitati, raspandesc mituri, nu verfica literatura. Cercetatorii, stau pititi si pilele ies in media.

De fapt tu nu esti expert, nu ai competente, nu ai capacitatea sa intelegi literatura, in schimb ii ataci pe cei care au pregatire, competenta, experienta. Ei spun ca se consuma prea multa sare care are efecte negative, tu ii contrazici.

De "specialisti" nu duce lipsa netul. Toti ne asigura ca medicii gresesc si ca ei detin adevarul. Cine e naiv crede, dar suporta si consecintele.
Ad hominim.
Lok [utilizator], Miercuri, 16 mai 2018, 9:21
-4/4
Sa inteleg ca nu ai altceva de adaogat in discutie.
Citeste macar astea.
In cazul unor complicatii pulmonare avem:
https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(13)00800-7/fulltext
In cazul in care se opereaza se poate intampla:
https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(07)00841-4/abstract?code=ympd-site
Boli cardiace unde se recomanda consulu redus de sare:
https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(16)31185-7/abstract
Nu e ad hominem
meloman [utilizator], Miercuri, 16 mai 2018, 19:51
+3/3
cand ii spui unui nespecialist ca nu se pricepe.

Primul studiu. Nu are legatura cu consumul de sare. Bronsiolita este cauza hiponatremiei.

Children with acute bronchiolitis frequently require hospitalization and parenteral fluid therapy. Water retention due to impaired renal water excretion has been described in several pulmonary conditions in children. We studied 20 infants hospitalized for acute bronchiolitis...

Seven of 10 infants had significant impairment in renal water excretion. It is concluded that bronchiolitis of infancy is characterized by water retention which is caused by impaired renal water excretion.
https://www.researchgate.net/publication/14582095_Water_electrolyte_homeostasis_in_acute_bronchiolitis

Al doilea studiu. Fara legatura cu consumul de sare. Rezultatul studiului, in mod ironic, este impotriva tezei tale. Solutia hipotonica nu a agravat hiponatremia :) Cauzele hiponatremiei se gasesc in complicatiile bolilor care afecteaza hormonii diuretici.

Al treilea studiu. Nu se vorbeste de dieta, nu se pun la indoiala recomandarile actuale. Sugestia ca dieta saraca in sare cauzeza hiponatremia este eronata. Insuficienta cardiaca produce tulburari ale hormonilor diuretici si cauzeaza hiponatremia.

Hiponatremia (hipoNa) este cea mai frecventă tulburare hidroelectrolitică la pacienţii spitalizaţi, întâlnită mai ales la bolnavii critici, postoperator, sau în boli ca ciroza hepatică, sindromul nefrotic sau insuficienţa cardiacă.

HipoNa în IC cronică reflectă un defect de excreţie a apei datorat, în principal, activării neurohormonale.
http://www.medicina-interna.ro/articol.php?articol=61
Excelente observatii.
Lok [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 11:41
-2/2
Acuma vazand ca pot aparea probleme in anumite cazuri, care recunosc ca nu sunt des intalnite, o dieta saraca in sare ajuta sau complica cazurile de mai sus?

Aporpo hiponatremia poate fi obtinuta si prin regim deficitar. Nu am sa iti caut articol despre ceva asa de evident.
Medicii recomanda
meloman [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 23:47
+1/1
un consum adecvat de sare adica 3-5 grame.

Studiile prezentate de tine nu fac referire la regim deficitar, e si greu in conditiile actuale.

Excesul de sare si hipertensiunea sunt adevaratele probleme.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23558162
Ne repetam.
Lok [utilizator], Vineri, 18 mai 2018, 0:18
-2/2
2-5 mm Hg. La o persoana cu 180/126 o reducere de 5 mm Hg il scade la 175/122 asadar insignifiant. Si daca ar fi dublu ar fi putin. Sunt valorile despre care vorbeam.
Incorect
meloman [utilizator], Vineri, 18 mai 2018, 9:57
+2/2
Methodological issues may account for the inconsistent findings in currently available observational studies relating Na to CVD
https://bit.ly/2wRgGDL

Recent reports of selected observational studies and a meta-analysis have stirred controversy and have become the impetus for calls to abandon recommendations for reduced sodium intake by the US general population. A detailed review of these studies documents substantial methodological concerns that limit the usefulness of these studies in setting, much less reversing, dietary recommendations.
https://bit.ly/2Irq1rh

Our results demonstrate that a modest reduction in salt intake for a duration of 4 or more weeks does have a significant and, from a population viewpoint, important effect on blood pressure in both hypertensive and normotensive individuals.
https://go.nature.com/2LdVMl0

High quality evidence in non-acutely ill adults shows that reduced sodium intake reduces blood pressure and has no adverse effect on blood lipids, catecholamine levels, or renal function
https://bit.ly/2wRv1A2

A modest reduction in salt intake for four or more weeks causes significant and, from a population viewpoint, important falls in blood pressure in both hypertensive and normotensive individuals, irrespective of sex and ethnic group.
https://bit.ly/2GsNIt2

The association of blood pressure with sodium intake is substantially larger than is generally appreciated and increases with age and initial blood pressure.
https://bit.ly/2rQiTKB

The within population studies confirm our estimates from between population comparisons of the magnitude of the association between blood pressure and sodium intake.
https://bit.ly/2rQJE1z

The effect of universal moderate dietary salt reduction on mortality from stroke and ischaemic heart disease would be substantial--larger, indeed, than could be achieved by fully implementing recommended policy for treating high blood pressure with drugs.
https://bit.ly/2KzMMWn
Ma bucur ca imi sustii punctul de vedere.
Lok [utilizator], Luni, 21 mai 2018, 8:48
-3/3
Cu cat avem mai multe articolie care spun 2-5mmHg e mai bine. Sarea are un rol insignifiant in tensiune dar dramatic pentru cei vulnerabili. Copii si batrani. Ne repetam deoarece nu aduci contra-a rgumente.
NU
meloman [utilizator], Marţi, 22 mai 2018, 9:22
+1/1
Nimeni nu-ti sustine punctul de vedere. Studiile te contrazic

A modest reduction in salt intake for four or more weeks causes significant and, from a population viewpoint, important falls in blood pressure in both hypertensive and normotensive individuals, irrespective of sex and ethnic group.
These results support a reduction in population salt intake, which will lower population blood pressure and thereby reduce cardiovascular disease.
The current recommendations to reduce salt intake from 9-12 to 5-6 g/day will have a major effect on blood pressure, but a further reduction to 3 g/day will have a greater effect and should become the long term target for population salt intake.
Wiki ne invata.
Lok [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 15:49
-2/2
Sa nu ignoram vreodata wiki cand vine vorba de centralizarea si punerea la dispozitie a informatiei stiintifice:
https://academic.oup.com/ajh/article/27/9/1129/2730186
Nici Wiki
meloman [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 23:39
+1/1
nici Merck, nici Mayo nu prezinta printre cauzele hiponatremiei consumul scazut de sare.
In engleza
Lok [utilizator], Vineri, 18 mai 2018, 0:15
-2/2
"Too little sodium in the diet alone is very rarely the cause of hyponatremia." citam Wiki. Si rar nu inseamna niciodata.
Cine a zis niciodata ?
meloman [utilizator], Vineri, 18 mai 2018, 8:58
+2/2
Rar inseamna cu nu trebuie sa ne facem probleme, hipertensiunea afecteaza un numar mare de oameni, tu ai rasturnat prioritatile.
Eu nu am vorbit de hipertensiune
Lok [utilizator], Luni, 21 mai 2018, 8:54
-3/3
Eu vorbeam de persoanele vulnerabile. Copii in curs de dezvoltare si batranii care au deja limitari fiziologice majore. Tu aduci vorba de hipertensiune cand toata literatura, chiar si gasita de tine spune de 2-5mm Hg imbunatatire.
Exista un motiv pentru care atletii consuma apa cu urme de sare. Deoarece daca pierd acele "urme" de sare prin transpiratie le este afectat semnificativ performanta. La batrani daca le reduci consumul de sare nu ii mai scoti din casa pe picioarele lor. Dar ce bine ca au tensiunea 140 si nu 145.
Literatura sustine
meloman [utilizator], Marţi, 22 mai 2018, 9:30
+1/1
corelatia intre sare si hipertensiune. Reducerea consumului de sare duce la scaderea tensiunii si la salvarea de vieti.

Copiii si batranii nu sunt in pericol din cauza recomandarilor actuale. Studiile citate de tine nu sustin punctul tau de vedere.

Atletii pierd sodiu care trebuie consumat, nici o legatura cu hipertensiunea sau asa zisele efecte negative cauzate de recomandarile actuale.

Batranii beneficiaza de pe urma reducerii consumului de sare, nu sunt in pericol, nu ai adus nici un fel de dovezi pentru ca nu exista, medicii stiu c spun, tu ii ignori.
Pericolul hipertensiunii
meloman [utilizator], Marţi, 22 mai 2018, 9:49
+1/1
"Dar ce bine ca au tensiunea 140 si nu 145."

Blood pressure levels have been shown to be positively and continuously related to the risk for stroke and coronary heart disease. In some age groups, the risk of cardiovascular disease doubles for each increment of 20/10 mmHg of blood pressure, starting as low as 115/75 mmHg.
In addition to coronary heart diseases and stroke, complications of raised blood pressure include heart failure, peripheral vascular disease, renal impairment, retinal hemorrhage and visual impairment.
http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/blood_pressure_prevalence_text/en/
Tu ai crescut vrun copil?!?
bogdan1477 [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 10:15
+5/11
Pina la 6 luni copiii sunt hrraniti fie cu lapte matern, fie cu lapte praf special pentru copii, ce contine cantitatea zilnica optima penrtru toatemineralele, inclusiv pe sare. Nu spun ca google e rau, dar ar fi frumos sa treci nitel si prin filtrul gindirii informatiile alea...
Nu exista o rezerva speciala de sare.
Lok [utilizator], Luni, 14 mai 2018, 15:03
-3/3
Sarea trebuie consumata zilnic de catre mama care alapteaza. Daca sarea este deficienta in mama e deranjant, daca ajunge copilul deficient e dramatic.
si ce te face sa crezi asta?
bogdan1477 [utilizator], Luni, 14 mai 2018, 16:54
+1/3
Cind toaqte produsele pe care le cumperi sunt pline de sare si zahar, cind cultura populara zice sa pui sare cit incape, ce te face sa crezi ca mama ar avea deficit de sare? Si apropos, despre copiii crescuti cu lapte praf ai omis sa spui ceva :)

Ai vrun exemplu de copil de pina-n 6 luni cu deficiente cauzate de lipsa sarii in organism?
Se gasesc destule.
Lok [utilizator], Marţi, 15 mai 2018, 11:33
-2/4
Cum spuneam, hiponatremia nu este usor de atins dar in cazul persoanelor vulnerabile este greu de diagnosticat. In copii sub 6 luni simptomele pot fi confundate cu comportament normal de parinti.
In cazul unor complicatii pulmonare avem:
https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(13)00800-7/fulltext
In cazul in care se opereaza se poate intampla:
https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(07)00841-4/abstract?code=ympd-site
Boli cardiace unde se recomanda consulu redus de sare:
https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(16)31185-7/abstract
Mai sunt.
N-am zis ca nu se poate intimpla
bogdan1477 [utilizator], Miercuri, 16 mai 2018, 11:52
+2/2
Am intrebat de caz concret. Asha, ca in teorie se poate, asta e altceva....
Nu sunt medic.
Lok [utilizator], Joi, 17 mai 2018, 15:13
-3/3
Caz concret nu am de unde sa iti dau. Pot doar sa caut in literatura stiintifica. Avem hipo si hipernatremie doau cazuri simple de deficienta si exces. La hipo trebuie sa ai sub 135 mmol/L dupa care incepe letargia, greata, pierderea memoriei scurte, confuzie, iritabilitate . Majoritatea datorate lipsei sarii necesare pentru functionarea neuronilor. La cazuri grave apare problema ca anumite organe (creierul) se umfla de apa si pot sa apara leziuni interne. Corpul inafara unei surse externe de sare nu poate face mare lucru.
La hiper avem primul simpom setea, confuzia si spasme. Dar pentru a rezolva situatia corpul cere apa, disponibila oriunde traiesc oamenii.
Acestea sunt cazuri extreme dar pot fi atinse daca se insista pe renuntarea la sare din mancare. Atata timp cat nu ai peste 50 de ani sau probleme renale consumul de sare ar trebui sa fie ignorat, nu "controlat" prin dieta sau regim necontrolat medical, deoarece poti strica echilibrul natural.
Si ce legatura au cazurile extreme ?
meloman [utilizator], Marţi, 22 mai 2018, 9:45
+2/2
Nimeni nu insista pe renuntarea la sare, se recomanda consumul a 3-5g sare. Nici daca se renunta la sarea adaugata nu e o problema pentru ca 75% din sare provine din alimentele procesate consumate de majoritatea oamenilor.

1 miliard de oameni, 40% din populatia peste 25 de ani, sufera de hipertensiune, iar excesul e sare este si mai grav in cazul lor, desi excesul afecteaza si oamenii cu tensiune normala, inclusiv tinerii.

Echilibrul natural se strica tocmai prin consumul excesiv de sare.
Riscul este ca mama sa consume
meloman [utilizator], Miercuri, 16 mai 2018, 20:05
+2/2
prea multa sare nu prea putina pentru ca alimentatia actuala este bogata in sare. Insa sarea din dieta mamei nu afecteaza nivelul sodiului din laptele matern.

Maternal sodium intake does not affect postprandial sodium concentrations in human milk.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3598727
e vorba de exces
c2 [utilizator], Luni, 7 mai 2018, 14:54
+13/45
Moderatia a devenit o arta rar aplicata.

1. Orice lucru in exces face rau. Aici includem si sarea mai ales in conditiile de azi cand conservele, mezelurile si multe semipreparate contin prea multa sare.

2. Sarea, ouale, untul si carnea au fost demonizate aiurea. Consumate cu moderatie sunt necesare pentru o nutritie corecta. Chiar si unele dulciuri (ex ciocolata) sunt bune atat timp cat nu sunt consumate in exces.

3. Singurele "alimente" care trebuie excluse complet sunt mezelurile din comert (in special parizer, cremvursti, salam si carnati).
Evident ca moderatia conteaza
semperfi [utilizator], Luni, 7 mai 2018, 22:00
+12/18
insa nu mereu. De exemplu fumatul nu e bun nici cu moderatie. La fel in cazul grasimilor saturate sau a colsterolului, cu cat mai putin consumate cu atat mai bine. Astea sunt recomandarile rezultate in urma cercetarilor.

Mezelurile sunt asociate riscului de cancer de colon si ar trebui evitate. Sarea trebuie consumata cu moderatie, in caz de exces exista risc de hipertensiune.

In general medicii nu demonizeaza alimentele insa atrag atentia asupra riscurilor asociate cu unele dintre ele.

P.S. Pe langa sare consumam in exces si mult zahar si multe calorii.
despre moderatie
nash pandelica [utilizator], Vineri, 11 mai 2018, 14:31
+7/7
-mananca sa traiesti, nu trai sa mananci.
-mananca cu omeneasca cumpatare, nu cu porceasca desfatare.
f. buna remarca
Toni_Romania [utilizator], Marţi, 8 mai 2018, 8:34
+1/9
Suntem intoxicati de internet cu jihadismele lui "zero". Zero zahar, zero grasimi, zero carne. Tampenii. Trebuie mancat din toate cu cumpatare. Sare avem voie max o lingurita pe zi, cumulat din toate alimentele. Sarea in exces face ca sodiul sa se fixeze pe vasele de sange facandu le rigide, ceea ce duce la hipertensiune.
Dar cine te pune sa te informezi "de pe net" ?
rinox [utilizator], Marţi, 8 mai 2018, 13:34
+4/6
Asculta de sfatul medicilor si lasa sfaturile binevoitorilor de pe net. Doctorii nu recomanda zero zahar, zero sare si zero grasimi.
nu prea ai inteles sintaxa
Toni_Romania [utilizator], Marţi, 8 mai 2018, 16:17
+1/1
-Eu criticam pe ALTII care se uita pe internet dupa "sfaturi medicale". Eu am treaba doar cu medicii mei.
-Nu de doctori spuneam ca recomanda aceste imbecilitati ci de unii "facatori de opinie".
Sodiu face ce?
Lok [utilizator], Miercuri, 9 mai 2018, 16:03
+5/9
Sodiu ala care exista doar subt forma ionica in corp si este solubil in toate formele. Ala sodiu?
Inapoi la scoala ca fixarea sodiului pe artere arata lacune majore in chimie de clasa a 9.
mai citeste
Toni_Romania [utilizator], Luni, 14 mai 2018, 21:42
0/4
maiciteste tu mecanismul prin care excesul de naCl duce la hipertensiune
Ai un link?
Lok [utilizator], Marţi, 15 mai 2018, 11:35
-1/3
Eu gases diferente foarte mici la tensiune cauzata de sare excesiva.
varsta
Toni_Romania [utilizator], Luni, 21 mai 2018, 12:25
+1/1
la cei sub 35-40 ani excesul de sare nu duce asa repede la hipertensiune - la peste 50 ani e catastrofal
pai...
bogdan1477 [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 10:24
-5/7
zero carne e discutabil. zero grasimi e o timpenie. Dar zero zahar nu mi se pare deloc gresit... Zaharul nu aduce absolut nimic bun. Creste glicemia imediat, determia o reactie brutala a organismului, si intr-o ora ajunge grasime depusa pe burta.Si o glicemie in general mai mica decit cea dinainte de a consuma zaharul. Atit si nimic mai mult.
Nu e adevarat
semperfi [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 12:28
+6/6
"Zaharul nu aduce absolut nimic bun. Creste glicemia imediat, determia o reactie brutala a organismului, si intr-o ora ajunge grasime depusa pe burta"

Zaharul se transforma in glicogen care e stocat in muschi si ficat, nu se transforma in grasime pe burta intr-o ora. Zaharul ca orice macronutrient se transforma in grasime doar daca e consumat in exces peste nevoile calorice zilnice.

E adevarat ca se consuma mult zahar pentru ca producatorii il baga in mai toate alimentele, dar asta nu inseamna ca automat se transforma in grasime. Problema e ca zaharul inlocuieste alimente care ar trebui consumate mai des, fructe si legume.
pai...
bogdan1477 [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 14:43
-2/4
Problema cea mare a zaharului e ca e absorbit de organism extrem de repede, crescind glicemia peste nivelul de diabet foarte repede. Ca sa nu ajungem acolo ar trebui sa consumam probabil un gram de zahar la fiecare ora , astfel incit glicemia sa fie mare, dar nu suficient de mare cit sa declanseze mecanismul de aparare al organismului prin secretia de insulina.

Dar noi in general nu mincam cite un sfert de patratica de ciocolata la o ora, ci 3-4 patratele de-odata, sau o prajitura in 10 minute.

Alternativ la glucidele luate din zahar, putem consuma un fruct bogat in carbohidrati, de exemplu o banana, aliment care se digera sensibil mai greu si pastreaza astfel o glicemie optima pe o perioada mai mare de timp. Nu vei auzi ever un program de nutritie sportiva bazat pe zahar, fix pentru mtivele de mai sus.

Si pe linga asta, in ziua de azi suntem invadati de zahar. Ca si de sare. foarte mare parte din alimentele pe care le consumam sunt bogate fie in sare, fie in zahar, fie in ambele.
Zaharul...
semperfi [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 22:36
+5/5
"Problema cea mare a zaharului e ca e absorbit de organism extrem de repede, crescind glicemia peste nivelul de diabet foarte repede."
Nu. S-a studiat influenta diverselor alimente asupra glicemiei si s-a creat un sistem de masurare numit indice glicemic. Are o gradatie de la 0 la 100, glucoza pura are valoarea 100. Zaharul are un indice glicemic mediu de 63. Alimente care cresc glicemia mai mult decat zaharul: fulgii de porumb 79, pepenii 76, cartofii fierti sau copti 82-111, painea alba 71, orezul alb fiert 66.

Nici un aliment consumat de un om sanatos nu poate sa creasca glicemia "peste nivelul de diabet" (cred ca ai vrut sa spui peste nivelul unui diabetic). Cei carora le creste glicemia peste nivelul normal atunci cand consuma glucide sunt insisi diabeticii.

Organismul nu se apara prin secretia de insulina, acest hormon are rolul de a semnaliza corpului ca in sange sunt macronutrienti care trebuie absorbiti de catre celule.

"Nu vei auzi ever un program de nutritie sportiva bazat pe zahar"
O sa fii surprins dar bauturile sportive contin pe zahar.

Insa e adevarat ca lumea consuma prea mult zahar si ar fi mai sanatos sa consume fructe..
nush de unde ai luat datele
bogdan1477 [utilizator], Vineri, 11 mai 2018, 14:24
-1/1
Nu-i chiar asha
1. Zaharul are 70
fulgii de porumb 50 (acu depinde si astia de care-s, daca iei din aia muiati in miere, or fi avind 79
Dar diferenta e ca orezul, pepenele sau chiar cartoful, mai au si o vitamina, si o fibra, pe cind zaharul nu are nimic bun in el.
2. dupa ce consumam ceva cu indice glicemic mare, glicemia creste peste 120, intervine pancreasul cu insulina si extrage excesul de glucide din singe. De aia glicemia se ia pe stomacul gol, fara sa fi mincat ceva dulce inainte, ca sa se observe daca lancreasul isi face treaba. Daca iei iei glicemia la 15 minute dupa ce ai mincat o felie de tort sau jumate de pepene galben, sigur iese peste 120.
3. "Insulina este un hormon (si o proteina) care este produs de celulele beta ale pancreasului. Acest hormon functioneaza pentru a transporta glucoza din fluxul sangvin in celulele care folosesc glucoza pe post de energie. De asemenea, insulina transporta aminoacizii in celulele pentru a ajuta la producerea proteinelor si pentru a intensifica depozitarea grasimilor."
Deci se secreta de la o anumita glicemie in sus in cantitati proportionale cu glicemia si determina celulele sa extraga flucidele din singe, in general tralsformindu-le in grasime, daca nu cumva fix in momentul ala esti fugarit de o haita de ciini si muschii tai au nevoie disperata de energie.
4. Or fi avind bauturile sportivilor un usor continut de zahar, sificient de mic incit sa tina glicemia la un nivel rezonabil. Asta in timpul competitiei, cind muschii au nevoie de energie la maxim.
De aici
semperfi [utilizator], Vineri, 11 mai 2018, 19:59
+4/4
1. http://lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/glycemic-index-glycemic-load

Alimentele alea au indice glicemic mare cu tot cu fibre, n-am zis ce e mai bine sa consumam zahar, doar am precizat ca sunt alimente care ridica glicemia mai mult decat zaharul.

2. La oamenii sanatosi rareori sare de 120 si pentru putin timp. Exista teste care nu se fac pe stomacul gol, dimpotriva se da pacientului sa consume glucoza si se observa cu cat creste glicemia.

3. Insulina se secreta si fara ca glicemia sa creasca in unele cazuri, de exemplu cand consumi proteine.
Insulina nu transforma glucoza in grasime decat in cazul in care ai mancat mai multe calorii decat arde metabolismul tau intr-o zi. Glucoza este transformata in glicogen care este stocat in muschi si ficat.

4. Esti modest:) Bauturile sportive contin destul de mult zahar, intre 25 si 80 de grame.
http://www.rethinksugarydrink.org.au/media/energy-drinks-hide-up-to-21-teaspoons-sugar.html
zahar zero
Toni_Romania [utilizator], Luni, 14 mai 2018, 21:43
+3/3
Un nou jihadism: adeptii lui ZAHAR ZERO. Teoria "zahar zero" este o alta bazaconie monumentala pompata pe net. Bunicii nostri de la oras au trait si 90 de ani si cu deserturi: clatite, gogosi, crema de zahar ars, frisca, tort, bezele, cataif, serbet, peltea, diverse prajituri, fructe confiate etc etc. EXCESUL de zahar baga un om in spital, si aia e altceva.
ai uitat carbohidratii saturati
bogdan1477 [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 10:21
-2/4
Biscuiti, zahar, etc. Daca citesti nitel despre ei, vei vedea ca duc la cresterea imediata a glicemiei, urmata de scaderea ei aproape tot imediata prin secretia de insuline. Iar surplusul de energie e transformat in grasime si depus prin diverse locuri.

Acu, daca vorbim de o patratica de ciocolata neagra, nu e mare bai, daca vorbim de-o prajitura pe zi, e total neindicat.

Cit despre mezeluri, ele sunt rele in masura in care sunt facute din tot felul de oase si ligamente si completate cu potentiatori de gust si conservanti. daca gasesti o macelarie care face cirnaciorii sau micii oe loc si din carne tocata, e altceva.
Nu exista carbohidrati saturati
semperfi [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 12:33
+6/6
poate ai vrut sa zici carbohidrati rafinati. Si la orice masa iti creste glicemia si se secreta insulina, e reactia normala a organismului.

Mezelurile sunt asociate diferitelor tipuri de cancer mai ales a celui de colon, insa si carnea rosie este asociata desi intr-o masura mai mica. Mezelurile ar trebui limitate sau eliminate, iar carnea consumata cu moderatie. In general lumea consuma prea multe mezeluri si carne si prea putine fructe si legume.
asha e, rafinati
bogdan1477 [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 14:52
0/2
Cit despre mincare... depinde ce maninci. Daca maninci o salata cu gratar de piept de pui e una, daca bagi shaorma cu de toate, e alta.

Mezelurile in sine nu-s neaparat rele. Sau ma rog, mai rele decit carnea din care-s facute. Un caltabos facut in casa, din ingrediente ok, fara conservanti, fara potentiatori de gust, fara exces de sare, sunt cu totul altceva decit un parizer sau un salam din comert, cu valabilitate 2 luni.
ca fapt divers...
Toni_Romania [utilizator], Luni, 21 mai 2018, 12:22
0/0
...in romaneste la "carbohidrati" se spune GLUCIDE
Aceasta carte promoveaza pseudostiinta
qbic [utilizator], Luni, 7 mai 2018, 20:23
+16/28
Nu are nici un merit stiintific. Sfaturile cuprinse in ea contrazic recomandarile expertilor. Cei care lauda cartea sunt la randul lor pseudoexperti.

De exemplu Rob Wolf promoveaza dieta paleo, o dieta la moda care insa se bazeaza pe premise gresite ( ca nu suntem adaptati la consumul de cereale) si elimina categorii intregi de alimente din dieta considerandu-le periculoase, de exemplu cerealele, cartofii, leguminoasele.

David Perlmutter este unul dintre acei guru care sperie lume cu glutenul, mai nou sustine ca bolile psihice sunt cauzate de gluten !!!

E la moda acum sa scrii carti sau sa dai sfaturi impotriva curentului, sa te dai rebel, sa creezi iluzia oamenilor ca le spui adevarul tinut ascuns de Big Pharma sau de establishment. Se bazeaza pe naivitatea, ignoranta si setea de senzational a publicului.

Mereu vor aparea "experti" care ne vor spune ca doctorii se inseala si ca ei detin adevarul, Pe care il poti afla bineinteles doar contra cost cumparandu-le cartea.

Pana una alta iata ce zic adevaratii experti

But Public Health England (PHE), speaking out as promotion of DiNicolantonio’s book gathered pace in the UK, said his advice was not only wrong but dangerous. Prof Louis Levy, head of nutrition science at PHE, said: “Diet is now the leading cause of ill health. By advocating a high-salt diet this book is putting the health of many at risk and it undermines internationally recognised evidence that shows a diet high in salt is linked to high blood pressure, a known risk for heart disease.
https://www.theguardian.com/science/2017/aug/08/a-danger-to-public-health-uproar-as-scientist-urges-us-to-eat-more-salt
Pana una altele.
Lok [utilizator], Miercuri, 9 mai 2018, 16:07
-6/12
Studii pe situri academice gasesc o corelatie foarte slaba intre sare si probleme cardiace. Nu e o gluma. Cauta un articol stiintific care sa gaseasca crestere de tensiune arteriala de la sare. Eu am gasit 2-5mmHg dupa un consum de aproape 5 ori normalul. E infim pentru enorm de multa sare.
Ce zic expertii ?
qbic [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 10:43
+9/11
How does sodium affect my heart health?

When there’s extra sodium in your bloodstream, it pulls water into your blood vessels, increasing the total amount (volume) of blood inside your blood vessels. With more blood flowing through your blood vessels, blood pressure increases. Over time, high blood pressure may overstretch or injure the blood vessel walls and speed the build-up of gunky plaque that can block blood flow. The added pressure also tires out the heart by forcing it to work harder to pump blood through the body.

Is it true that some research questions the connection between sodium and health problems, suggesting that sodium isn’t so bad?

The science behind sodium reduction is clear. Robust evidence has linked excess sodium intake with high blood pressure, which increases the risk of heart attack, stroke, and heart failure.

Some newer research questions the link between sodium consumption and health problems, but the connection is well-established and Americans should still be cutting back on salt. The newer research adds to a larger discussion that has evolved over the last few years about appropriate levels of salt intake and its impact.

Much of the research that questions sodium intake and health problems relies on flawed data, such as inaccurate measurements of sodium intake and an overemphasis on studying sick people rather than the general population. Often, the studies with paradoxical findings are poorly designed to examine the relationship between sodium intake and the health outcome of interest.The American Heart Association published a Science Advisory in February 2014 that discussed the problems with many of the studies that question how sodium is related to heart disease.

It’s important to remember that new studies become just one part of decades of evidence on this topic. When considering that evidence as a whole, it is clear that a significant body of research reinforces the link between sodium intake and heart health.
Am uitat sa spun ca informatiile prezentate
qbic [utilizator], Sâmbătă, 12 mai 2018, 18:19
+2/4
sunt de pe site-ul American Heart Association
https://sodiumbreakup.heart.org/sodium_and_your_health
Eu nu inteleg o chestie
kent8 [utilizator], Marţi, 8 mai 2018, 15:20
+9/17
intr-o lume in care una dintre problemele de sanatate o constituie consumul excesiv de sare vine un nene si ne avertizeaza asupra consumului insuficient de sare ?

Cine naiba e in pericol sa consume prea putina sare ? Nici macar daca o eviti dinadins tot ajungi s-o consumi pentru ca e prezenta in majoritatea produselor, uneori in cantitati mari fiindca e conservant si prelungeste valabilitatea alimentelor.

Ne avertizeaza asupra pericolului consumului insuficient, unul foarte discutabil in conditiile actuale, insa nu pomeneste nimic de riscurile foarte actuale ale consumului excesiv !

Mie mi se pare o sarlatanie.
WTF ?!
gavrone [utilizator], Miercuri, 9 mai 2018, 11:20
+5/11
"Dr. DiNicolantonio ne arata cum putem readuce sarea in alimentatie"
Da ce, acum lipseste ? Sa consumam mai multa sare ? Asta e nebun ?
Iod
popic [utilizator], Miercuri, 9 mai 2018, 11:24
-5/9
Atata timp cat sarea nu contine iod...si este consumata cu moderatie, totul ar trebui sa fie ok.
Aprofundati putin problema iodului in sare, de unde a plecat, ce s-a dorit a se schimba cand s-a dat o lege prin 2002 si o sa ramaneti surprinsi. Iodul este mult mai nociv decat sarea ( nu degeaba cei operati de tiroida, odata la 2 ani se duc si se interneaza 5 zile sa faca aceasta cura cu o pastila de iod). Iodul se instaleaza la plamani si afecteaza glanda tiroidiana. Deci...pharma controleaza si ea legile pe acest sector. Informatie e multa, depinde cum o filtrezi
Nu e adevarat
vorbis [utilizator], Miercuri, 9 mai 2018, 12:46
+6/10
Teoria conspirației: frica de iod din sare
http://stiintasitehnica.com/teoria-conspiratiei-frica-de-iod-din-sare/
:))
popic [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 9:56
-7/9
Este endocrinolog. E ca si cum eu zic ca nu exista Isus si tu imi dai link catre "bisericaortodoxa.ro".
Daca asa poti tu argumenta, ok. O sa intelegi mai multe dupa ce in familie, cineva foarte apropiat tie face extirpare de tiroida. Abia atunci ai sa intelegi ce este rau la iodul din sare.
Suntem printre putinele daca nu singura tara din lume un s-a dat o lege pentru "iod in sare". Ceea ce au facut in 2002 cu acea lege, au incercat cei de la Aushwitz prin 43. Mananca tu sare cu iod, prefer himalaia,de la plafar
Hahaha
vorbis [utilizator], Sâmbătă, 12 mai 2018, 13:36
+2/6
rar mi-a fost dat sa vad ceva atat de absurd. Deci opinia avizata a unui endocrinolog nu e buna pentru ca e...endocrinolog :) Ok. Probabil tu nu te tratezi la doctor pentru ca e ...doctor, nu-ti repari masina la mecanic pentru ca e...mecanic si nu-ti trimiti copilul la scoala pentru ca e educat de un...invatator :)

Astia care au dat legea cu iodul sunt ca aia de la Auschwitz ? :))))) Sa fie arestati !!!!

Totusi nu inteleg de ce preferi Himalaya, Bucegii nu-s sunt buni ?
Gandesti ?
qbic [utilizator], Sâmbătă, 12 mai 2018, 19:04
+2/6
"Este endocrinolog. E ca si cum eu zic ca nu exista Isus si tu imi dai link catre "bisericaortodoxa.ro".
Tu gandesti inainte sa scrii aberatii de genul asta ? Cum naiba sa faci asemenea comparatii ? Existenta lui Dumnezeu nu poate fi dovedita, stiinta lucreaza cu lucruri demonstrabile. Opiniile medicale sunt bazate pe cercetari, pe lucruri dovedite, nu pe afirmatii care nu pot fi probate.
Sarea iodata are rol in preventia deficientei de iod care afecteaza 2 miliarde de oameni la nivel mondial. Deficienta de iod poate cauza retard mintal.
Motivul este mai mult economic.
Lok [utilizator], Miercuri, 9 mai 2018, 13:20
0/0
Adica se adaoga Iod si se limiteaza importul de sare din orice sursa. Ca si continut de Iod sunt curios daca este macar respectat la noi in tara ceea ce scrie pe ambalaj. Deoarece noi nu verificam biocidele, dar verificam continutul de iod.
ai aprofundat gresit
bogdan1477 [utilizator], Joi, 10 mai 2018, 10:31
+3/9
1. Cei operati de tiroida consuma in fiecare zi, dimineata inainte de orice masa, o cantitate dintr-o pastile numita euthyrox, iar la 3 luni isi fac analize de TSH si FT4 in functie de care regleaza ratia de euthyrox pentru urmatoarele 3 luni. Nush de unde ai scos cura de iod...
2. Ca orice substanta, si iodul in exces e nociv, ca orice altceva pe lumea asta. Asta nu inseamna ca sarea cu iod e naspa
lol
popic [utilizator], Sâmbătă, 12 mai 2018, 15:18
-2/4
https://oncopedia.ro/tipuri-de-cancer/cancer-de-la-a-la-z/cancerul-tiroidian/tipuri-de-tratament/terapia-cu-iod-radioactiv/
bodgan1477. Euthyroxul nu are nici o legatura cu iondul...si tsh si ft4 la fel. vorbesc strcit de acea pastila de iod care se ia o data la 2 ani dupa o operatie de extirpare a glandei tiroidiene. Mama mea face acest lucru la fiecare 2 ani, si asta pentru a disturge ultimile lucruri ramase in urma operatiei.
E doar un link de informare, dac vreti sa aprofundati..sa si va dati seama, o puteti face si singuri. Aia 6 si 4 cu minusurile lor sunt Pro Pharma. Nu e panica, fiecare isi alege modul in care vrea sa traieasca.
o zi buna, nu mai postez pe acest subiect.
OMG !
qbic [utilizator], Sâmbătă, 12 mai 2018, 19:24
+2/6
Acum inteleg. Deci cineva se opereaza de o tumoare la glanda tiroida apoi i se administreaza iod radioactiv care este incorporat in glanda tiroida si distruge resturile de celule canceroase. Iar tu tragi concluzia ca iodul e periculos :)

Omule casca bine ochii, e vorba de IOD RADIOACTIV, nu de iod obisnuit care se pune in sare. Ca iodul din sare sa devina periculos ar trebui ca o persoana sa consume peste 35g de sare pe zi, In Romania consumul mediu este de 10-12g. Deci te panichezi degeaba.
aia e altceva
bogdan1477 [utilizator], Luni, 14 mai 2018, 11:11
+1/3
Daca vorbim de extirpare de glanda tiroida pe motiv de cancer, e posibil ca acel tratament sa fie indicat preventiv contra cancerului. Asta nu inseamna ca face parte din tratamentul tipic al unei persoane fara glanda tiroida. Iti spun din proprie experienta.
Periculosul iod
qbic [utilizator], Sâmbătă, 12 mai 2018, 19:11
+2/6
Iodul este nociv dar pacientii operati de tiroida iau iod pentru ca este nociv. Unde naiba e logica ? Iodul nu se instaleaza in plamani, majoritatea este absorbit de glanda tiroida pentru a fabrica hormonii tiroidieni.

Ce legatura are pharma cu iodul din sare ? Eu zic sa nu te mai informezi de pe site-urile paranormale.
esti varza ( si la creier si la tiroida)
popic [utilizator], Sâmbătă, 12 mai 2018, 21:23
-4/4
Daca iodul este nociv si se instaleaza la nivelul grandei tiroidiene, acea glanda care mentine si coordoneaza echilibrul in organism, cum poti sa zici ce legatura are iodul in sare? aveti o logica de 2 lei. Stai jos..ai luat 1 si ieri si azi.
Iodul nu este nociv
qbic [utilizator], Duminică, 13 mai 2018, 8:14
+3/7
la nivelul consumului actual de sare, iodul este esential pentru buna dezvoltare a organismului. Fara iod apare retardul mintal.

Avertisment pentru viitoarele mămici! Deficitul de iod din timpul sarcinii poate provoca retard mintal bebeluşilor

Potrivit medicului Mark Vanderpump, coordonatorul studiului, deficitul de iod în timpul sarcinii afectează funcţiile cognitive al copilului, iar un deficit de iod moderat spre sever la nivelul întregii populaţii reduce coeficientul de inteligenţă cu 10 - 15 puncte.
http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/avertisment-pentru-viitoarele-mamici-deficitul-de-iod-din-timpul-sarcinii-poate-provoca-retard-mintal-bebelusilor-8310887

Deficitul de iod și rolul iodării universale a sării

Iodul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului uman, mai ales la nivelul glandei tiroide. Iodul reprezintă constituentul major al hormonilor tiroidieni, tiroxina și triiodotironina, cu rol vital pentru organism.

Tulburările prin deficit de iod reprezintă în continuare una dintre principalele probleme de sănătate publică la nivel mondial.

Trebuie avut în vedere faptul că 11 țări dintre cele 32 deficiente în iod (34%) sunt în Europa, iar România este una dintre acestea.

Deficitul de iod are un impact dramatic asupra dezvoltării normale a sistemului nervos central. În cazul carenței severe de iod în perioada intrauterină, consecința cea mai frecventă o constituie cretinismul neurologic. Această afecțiune este caracterizată prin retard mintal sever, ireversibil și diferite stadii de hipostatură, surdomutitate și spasticitate.

Deficitul de iod reprezintă singura cauză care poate fi prevenită de retard mintal, de la forme ușoare la forme severe, ireversibile.
http://dieta.romedic.ro/deficitul-de-iod-si-rolul-iodarii-universale-a-sarii

Tu nu consumi iod ? Asta ar explica multe dintre prostiile pe care le spui.
aportul de iod
popic [utilizator], Duminică, 13 mai 2018, 17:11
-4/6
Provide in proportie de 80-90% din alimentele pe care le consumam, restul fiind adus de apa potabila si chiar de aer in unele zone cu aerosoli de iod.
Daca te-ai uita la studiile facute in 2006 ca urmare a acestei legi din 2002, ai sa realizezi ca numarul de persoane cu cancer s-a dublat. Mai mult de atat Hipertiroidia a crescut de 5,6 ori.
Cand mai marii alesi au constat ca introducerea iondului in sare nu are nici un beneficiu, ba din contra, acest subiect a murit, dar a fost promovat de altii care au nevoie de acesti bolnavi.
Dar, daca asa a zis mamica, sa crezi in Isus si sa faci vaccinuri..asa tre sa fie !
Deficienta de iod afecteaza 2 miliarde de oameni
qbic [utilizator], Duminică, 13 mai 2018, 23:38
+4/4
In multe zone in lume solurile sunt sarace in iod, in altele oamenii nu au acces la alimente de origine marina. In unele cazuri solurile au iod adecvat datorita ingrasamintelor folosite, alteori alimentele de origine animala contin iod pentru ca a fost adaugat in nutreturile cu care au fost hranite animalele. Prin urmare o buna parte din populatia mondiala nu-si poate asigura iodul necesar din dieta. De aceea multe tari au introdus sarea iodata, ceea ce a dus la reducerea sau eliminarea deficientei de iod si a complicatiilor aferente.

"numarul de persoane cu cancer s-a dublat"
Nu.

"Hipertiroidia a crescut de 5,6 ori."
Nu.

"marii alesi au constat ca introducerea iondului in sare nu are nici un beneficiu"
N-au constat asta.

"daca asa a zis mamica, sa crezi in Isus si sa faci vaccinuri.."
Absurdul este sublim :)))
exact
Toni_Romania [utilizator], Luni, 21 mai 2018, 12:20
-1/1
Iar obligativitatea cu sarea iodata e o crima
Pe scurt
Traian2015 [utilizator], Miercuri, 23 mai 2018, 16:29
-1/1
Sarea nu e bună la cei care deja sunt bolnavi, cu picioarele umflate, cu probleme grave de inimă și rinichi, care respiră greu in repaus sau la un minim efort. Pentru ceilalți nu are mare importanță. Mari degrabă trebuie sa vă gândiți ce fel de dietă au cei care costuma sare. Nu e vorba numai de sare, Ci și de faptul că alimentele sărate sunt de obicei uscături, afumături, vechi de luni de zile, de proastă calitate și fără gust dar ascunse de gustul sărat. De asemenea, cine mănâncă sărat mănâncă mult, bea mult, inclusiv alcool. Dieta fără sare trebuie privita mari mult că un tratament, de exemplu pentru edeme. Dar, in general, cel ce nu e bolnav nu trebuie sa ia nici un tratament. Nu vad nici o legătură și e dificil de dat un răspuns clar.
comenteaza