Senatul polonez, dominat de conservatori, a adoptat luni amendamente care modifică ușor controversatele reforme ale Justiției care au provocat reacția fermă a Comisiei Europene, modificări denunțate însă de opoziție și de Curtea supremă drept „cosmetice” și „fictive”, scrie AFP.

Panorama VarsoviaFoto: Hotnews

Modificările, adoptate deja săptămâna trecută de camera inferioară a Parlamentului, privesc legea pentru Consiliul național al magistraturii (KRS), cea pentru tribunalele de drept comun și cea pentru Curtea Supremă.

Unul dintre amendamentele vizate limitează puterea ministrului Justiției de a demite un președinte sau un vicepreședinte de tribunal. O demitere va putea fi făcută doar după solicitarea unui aviz de la colegiul tribunalului (organ ales de judecători) și de șa Consiliul național al magistraturii.

Opoziția subliniază însă că noul KRS conține judecători apropiați ministrului Justiției.

Un alt amendament autorizează aceeași vârstă de pensionare - 65 de ani - pentru ambele sexe, față de 65 pentru bărbați și 60 pentru femei, permițând pensionarea la 60 de ani pentru femei, dacă acestea o doresc.

Curtea Supremă a criticat însă modificările promovate de conservatori. "Trebuie din nefericire să constatăm că schimbările propuse au un caracter fictiv, cosmetic", a arătat Curtea, într-un comunicat.

Potrivit Curții, majoritatea prevederilor legale "cele mai controversate din punct de vedere ale statului de drept, criticate de organismele internaționale, rămân neschimbate".