In weekend esti de capul tau. Uite retete: cum sa lecuiesti un fanatic de-l vezi la filmele gay. Cum se face topala. Merge c-un vin rosu pamantos. Expozitia de animale veninoase. Dece-i de ocolit Fifty Shades Freed si de ce merg Commuter sau Downsizing. Rest, ce fac 48 de degete, 12 urechi și 5 voci. In fapt, film, vin, carte, halaleala, muzica.

Weekend PerspektivaFoto: Perspektiva

Fanaticii vor interzicerea 120BPM si Soldatii

Ti-am spus ca-s explozibile filmele astea. Da click ca asta-ti este viata. “N-a citit”, cine avea nevoie, aceste filme. S-a ramas la obsesie: filme gay, gay, gay, poporul nostru e falic si crestin. Obsesiile astea au dat proteste de weekend la proiectia 120 BMP. Azi se anunta aceeasi reactie la Soldatii.

Dar, de ce? Povestile 120BMP si Soldatii sunt crude,

ingrozitoare si-s despre lumi despre care ne temem. Pentru care avem oarece simpatie de hippster, dar niciodata intelegere. SIDA, Ferentariul, nu? Simpatice, dar sa nu-mi intre-n casa.

Uite ce cred eu despre Fanatisme

Eu cred ca trebuie spuse si povestile gay si cele fanatice. Da, trebuie sa te scuturi de ele. Sa le impartasesti. Apoi, dupa povestit, interzicerea este boala. A unora de catre ceilalti. E aiurea sa fii gay si fanatic sau sa fii fanatic impotriva gay-ilor, sau fanatic impotriva fanaticilor.

Fur teoriile lui Amos Oz: Cum se lecuieste un fanatic.Cumpara si citeste.

Cum te lecuiesti, ca fanatic, deci:

1. Pune-te in locul unui LGBTQ. Poti? Bai, omule. Se poate-ntampla sa fii LGBTQ, nu e toana de pe net, nu este funny. Ce dracu faci in situatia asta, cu trupul tau? Te poti eutanasia? Te poti arunca-n lac? Tu, ce ai face? Poti sa te pui in locul Celuilalt?

2. Ia-te la misto. Sunt roman si foarte crestin si falic? E, pe bune, ia-te la misto. Razi un pic de obsesia asta. Sa vezi ca tine. Te vei iubi, sa stii. Cu mult mai mult.

Uite ce-ai de facut de capul tau. Un program de weekend fara fanatisme:

Vineri 9 februarie

Venin. LaBucurestisiBrasov.Vietati din medii exotice. Vii si periculoase. Acum in cusca. Du-te si vezi-le. Te musca si te infioara, doar daca ai imaginatie.

Seara iesi la CineMau. In toata tara

Stiu, si eu vroiam Fifty Shades Freed. A intrat in cinema-uri. E fortat, o dezamagire. Perversiuni de lux prost jucate, cu aere de exclusivitate. Are tac-pac, n-are aer, respiratie. Plangi dupa biletul Shades.

Mai bine baga… un The Commuter.

De-un deceniu Liam Neeson s-a bagat in povesti inteligente, politiste. De data asta cutiuta si lacomia ii joaca feste. Este joc si provocare. Este provocata constiinta. Poti baiete sa te abtii la bani? Uite, lasa, sunt in tren si nu ma vede nimeni! Si, incepe sa ucida. Putin si bine. Si toti or sa moara.

Filmul loveste cu cutitul la cutiuta ta.

sau vezi o comedie Downsizing. M-am ras. O prostioara venita din obsesia noastra ca suntem prea multi pe o lume care nu ne mai suporta. Ce-ar fi sa ne facem mici, mici? In felul asta ocupam mai putin loc, nu?

Clujul de vineri seara. Moon Museum cu 48 de degete, 12 urechi și 5 voci

Sunt Oigăn (Kumm, Robin and The Backstabbers) Ami Crișan și Mihai Grama la voce, Andrei Robin Proca, Vladimir Proca (ambii RatB) și Dan Georgescu (almadeer, Byron). Impreuna au reusit proiectul Moon Museum. Uite Varful cu dor. Bai, baietii o dau simplu: Mi-e dor de tine/ esti frumu, compli, vis, si pe deasupra faci cea mai buna cafea din lume. Mi-e dor de tine esti frag/schimba/fem si pe deasupra faci cea mai buna dragoste din lume.

Ce-ai de facut Sambata 10 februari. Topala

Fa topala de afumatura cu lapte. Reteta lui Mircea Groza. Adica, daca dai click, o pui de mamaliga.Merge cu un Frescobaldi rosu, de pamant.

La Iasi, Phoenix-ul cantaRapsodia lui Enescu la Iasi. Sturm&drang

De ti-e dor, frig. Baga-te in plapuma si priveste pe pereti. cu Charlotte Gainsbourg – Rest.

Actrita Charlotte Gainsbourg canta-n engleza si-n franceza pe un beat melancolic, dar electro, cu tril suav. Desigur, e muzica de dragoste & langoare, cadenta pieselor te poarta-n toate cotloanele memoriei si te baga-n stari contemplative.

La Sibiu, e Luna Amara. Merge dupa Topala.

Duminica 11 februarie, dimineata, fa Slowdive

Slowdive Imaginati-va ca ascultati proto-pop, o muzica infasata-n scutece pe cale sa devina pop. Slowdive au scos un album amorf, usor morbid si atmosferic, cu sunete de tobe grele impletit cu pianul hipnotic. In terminologia muzicala stilul lor se numeste “shoegaze” sau “dream pop”, adica un soi de muzica care te face s-o asemeni cu tot felul de chestii din natura, ca de pilda, nori, stele, cer, furtuni, oceane, oricum daca cauti cumva transcendenta & reverie, le gasesti la Slowdive.

Vreau sa te. Pentru ca Tapinarii ne trag o cantare anti-Valentine’s Day. La Sibiu.Distrug inimioare de plus, pun pe foc sclipiciul de pe obrazul pustanilor. Sanchi, plangi cu rimel cand auzi Tapinarii. In fapt, au si ei inima ca noi toti:

Dupa ora 17, mergi pe moralitate. Frans de Waal este etolog.Si La Bucuresti-Humanitas Cismigiu raspunde la intrebarile: Care este izvorul moralității și ce transformări a suferit aceasta pe parcursul evoluției? Este simțul moral apanajul omului, sau e prezent şi la speciile de maimuțe cu care ne înrudim?

Seara tarziu, ploua. Ce zici de Fleet Foxes – Crack-Up

Un indie folk coral, cu vocea adolescentina a solistilor, care par un fel de reprezentanti ai generatiei “millenials”. Piesele au nume de eroi romani, asa ca e o doza de mit & poveste in tot aranjamentul muzical, cu multe schimbari de registru, ca si cum te-ai plimba pe o linie de coasta, cu barca cu vele-n vant. Asadar, e un album ca un voiaj.