Rusia a desfasurat sambata o noua divizie de rachete sol-aer S-400 in Crimeea, au anuntat agentiile de presa ruse, intr-o escaladare a tensiunilor militare in peninsula din nordul Marii Negre, scrie Agerpres.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

Peninsula ucraineana Crimeea a fost anexata de Rusia in 2014, ceea ce a atras sanctiuni din partea Uniunii Europene si a SUA contra Moscovei si a agravat situatia din regiune.

In luna decembrie, SUA au anuntat ca intentioneaza sa livreze Ucrainei "capacitati de aparare consolidate", expertii sustinand ca printre acestea sunt incluse rachete antitanc Javelin.

In primavara anului trecut, Rusia a desfasurat o prima divizie de rachete S-400 in Crimeea, mai exact in apropierea orasului-port Fedosia. Noua divizie de rachete este desfasurata langa orasul Sevastopol si va controla spatiul in zona frontierei cu Ucraina.

Noul sistem de aparare aeriana, proiectat pentru a apara granitele Rusiei, poate fi transformat intr-un modul ofensiv in mai putin de cinci minute, a explicat Viktor Sevostianov, inalt responsabil in fortele aeriene ruse.

Sistemele S-400, introduse prima data in dotarea fortelor militare ruse in 2007, pot dobori rachete balistice pe o raza de 60 de kilometri.