Comisia Europeana a decis joi sa cheme Republica Ceha, Ungaria si Polonia in fata Curtii de Justitie a UE pentru faptul ca nu si-au indeplinit obligatiile de gazduire a refugiatilor, relateaza AFP.

Cele trei tari au refuzat sa adaposteasca solicitantii de azil, in ciuda unei scaderi globale a sosirilor din cauza unor frontiere mai stricte si a unor proiecte dincolo de granitele UE pentru a descuraja migratia catre Europa, potrivit Reuters.

Ele spun ca refugiatii musulmani in principal nu au loc in societatile lor omogene, predominant crestine, si se refera la preocuparile legate de securitate, date de atacurile mortale ale militantilor islamici din Europa.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a respins in septembrie ”in totalitate" actiunea prin care Ungaria si Slovacia au cerut anularea unei decizii a UE prin care statelor membre le sunt impuse cote pentru primirea de refugiati, potrivit unui comunicat al institutiei. Polonia intervenise in sprijinul Ungariei si Slovaciei. Reamintim ca tarile din Grupul Visegrad (Polonia, Ungaria in principal, Slovacia si Cehia intr-o masura mai mica) au atacat constant UE pentru decizia de a impune cote de migranti.

Totodata, Comisia Europeana da in judecata Ungaria si cu privire la legile sale privind organizatiile neguvernamentale (ONG) si universitatile finantate din strainatate, intensificand presiunea asupra Budapestei.

Ungaria a adoptat in aprilie o lege care stabileste un nou set de cerinte pentru universitatile si ONG-urile non-UE din tara. In iunie, Ungaria a adoptat o noua lege care a obligat ONG-urile de o anumita marime si care sunt finantate din strainatate sa dea detalii despre finantarea lor si sa arate in toate publicatiile ca sunt sustinute din strainatate.