Greu sa gasesti in lume un oras care petrece mai mult, care se odihneste mai seren. Un New York pe Malul Mediteranei, un colt de Europa sofisticata in Orientul Mijlociu, o destinatie de plaja excelenta, un oras in care noptile de distractie se continua si dupa ce se crapa de ziua.

Faleza Tel AvivFoto: Hotnews

Oameni pe longboard-uri colorate coboara spre faleza orasului, de multe ori purtand doar o pereche de pantaloni scurti. Esti in inima civilizatiei est-mediteraneene, cu hedonismul ei milenar, cu cultul inca pastrat al corpurilor frumoase, cu o senzualitate subtila, dar neascunsa. La doar 50 de km de Ierusalim, la Tel Aviv oamenii vin sa se bucure mai mult de trup decat de suflet. Orasul are nenumarate plaje, pentru nenumarate feluri de a fi.

E si o plaja segregata, pentru cei mai religiosi si mai retinuti. E si plaja Hilton, cu un club de surf, un bar si un restaurant excelente care-ti livreaza la sezlong lucrurile comandate. Exista si o plaja pentru caini, unde patrupedele pot alerga linistite unele langa altele. Umbrelele in culorile curcubeului semnalizeaza o plaja gay. Gordon, Frishman si Bograshov sunt pentru toata lumea, pline ochi vinerea si sambata de cautatorii de soare si nisip.

Mergand spre sudul orasului, alte mai mici sau mai mari plaje publice, impecabil amenajate, ofera diferite surprize calatorilor: la Banana, vinerea, cei mai talentati percutionisti din oras (si nu numai) dau un spectacol plin de nerv sau in Jaffa, zilele cu vant sunt ale surferilor, unii dintre ei foarte iscusiti. De pe faleza Mediteranei, Tel Aviv pare o mega-statiune estivala, cu hoteluri in buza plajei si o infrastructura publica impecabila pentru a-i face pe calatori sa se simta bine.

Se spune despre Tel Aviv ca e capitala distractiei din Orientul Mijlociu, dar, desigur, data fiind configuratia politica si sociala a zonei, nu e prea greu sa ajungi la acest renume. Dar dincolo de asemenea consideratii, orasul are nopti agitate, in cluburile si barurile de pe principalele bulevarde. Allenby, Rotschild, Ben Yehuda, sunt doar cateva din numele care, inevitabil, te conduc inspre nopti interesante. Kuli Alma (care in traducere din aramaica inseamna Intreaga lume) este o institutie a vietii de noapte din Tel Aviv. E detinut de un colectiv de DJ si artisti care curatoriaza, intocmai ca intr-un muzeu viu, expozitii si performance-uri de la care nu lipseste un public numeros, nu numai local, ci si international. Se danseaza pana dimineata si cocktailurile lor sunt absolut delicioase.

Pentru firi mai linistite exista sute de baruri in care nu lipsesc, de obicei, nici cele mai exotice bauturi ale lumii, dar nici excelentele vinuri israeliene. Atmosfera e prietenoasa, barmanii adesea fac conversatie cu clientii, intotdeauna veniti din toate colturile lumii. Pe bulevardul Ben Yehuda, e un mic asemenea stabiliment, Jeshua (in traducere chiar Iisus) in care esti intampinat cu un mesaj incurajator, scris pe usa: "Mi-e mila de oamenii care nu beau. Cand se trezesc dimineata, stiu ca tot atat de bine se vor simti intreaga zi". Pe langa mahmureala (posibila) data de lungile petreceri din Tel Aviv, e bine sa stiti ca o noapte in oras, in doi, fara excese exceptionale costa, in general, peste 100 de euro.

Scena de food a orasului e exceptionala si in permanenta evolutie. Oamenii din Tel Aviv ies mult si sunt avizi de noutati, asa ca locurile hip din oras se schimba in aproape orice sezon. De la restaurante georgiene la restaurantul romanesc Mamaia, de la italienesti impecabile la yemenite, de la japoneze la thailandeze, toate se intrec in a face mancare delicioasa. Unul dintre cele mai bune locuri sa intelegi gastronomia din Tel Aviv este o zona de restaurante din spatele Marii Sinagogi. Sunt vesnic foarte pline, asa ca e nevoie de rezervare, iar recomandarea mea este Santa Katarina, un loc care practica o bucatarie fusion mereu suprinzatoare. Felurile de carne sunt excelente, iar cele care au fructe de mare, absolut neasteptate.

Tel Aviv e o destinatie de shopping foarte interesanta, pentru ca poti pleca acasa de aici cu cele mai scumpe achizitii posibile in materie de moda sau cu vechituri est-europene sau nord-africane. Pasiunea pentru cumparaturi a Orientului Mijlociu n-a ocolit Israelul si daca o impartasiti si voi, o sa va simtiti minunat. Pentru achizitii de lux, zonele Kikar Hamedina si strada Dizengoff sunt cele mai cunoscute. Pentru cei care vor moda locala, originala si foarte cool, o vizita in buticurile din cartierele Neve Tzedek si Gan Hahashmal s-ar putea sa le aduca mai mici sau mai mari revelatii. Vechituri cu patina si poveste se gasesc in Jaffa, iar mancare delicioasa, nimicuri de tot felul, condimente se pot cumpara in cel mai mare si tipic bazar evreiesc din cate exista, Carmel Market. Si pentru cei care au o slabiciune pentru humus trebuie spus ca varianta evreiasca a acestui aliment oriental este absolut incredibila. Se gaseste in cutii mari la supermarketuri si niciodata n-ai cumparat indeajuns de mult.

Sfaturi pentru o calatorie confortabila

  • Folositi transportul in comun: este rapid, civilizat si relativ ieftin. Pentru zona de faleza, se pot inchiria biciclete, e modalitatea cea mai buna de transport. Uber e destul de popular, iar o cursa medie costa in jur de 30 de lei. 
  • Tel Aviv are o zona foarte mare de plaje publice, gratuite, bine amenajate. Bucurati-va de ele!
  • Aprilie, mai, septembrie si octombrie sunt lunile in care soarele e mai domol, dar nu cat sa nu puteti face plaja. 
  • Sunt sute de hoteluri in Tel Aviv, dar si multe aparthoteluri care, uneori, va ofera o experienta locala mai pronuntata, la preturi mai prietenoase
  • Vezi aici oferte de city break pentru Israel

Citeste si:

Un articol sustinut de Lapam