Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta miercuri sesizarea PNL referitoare la hotararea Parlamentului care modifica modul de functionare a Comisiei comune permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, potrivit Agerpres.

Pe 24 octombrie, liberalii au atacat la CCR Hotararea 85/2017 privind organizarea si functionarea Comisiei comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI.

In sesizare, liberalii sustin ca hotararea Parlamentului incalca principiul legalitatii.

"Hotararea Parlamentului (...) incalca principiul legalitatii prin faptul ca, in contra dispozitiilor regulamentare in vigoare, acorda unei comisii permanente prerogativele unei comisii de ancheta, fara adoptarea unei hotarari specifice, in acest sens, a Parlamentului", se arata in sesizarea inaintata CCR.

PNL sustine ca, prin modificarile aduse modului de functionare a Comisiei SRI, aceasta devine comisie permanenta comuna pentru controlul activitatii Serviciului si de ancheta a aspectelor conexe activitatii acestuia.

"O asemenea situatie nu este insa permisa de Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului si nici de regulamentele specifice celor doua Camere", se mai arata in sesizare.

Liberalii considera ca prin regulament nu pot fi stabilite drepturi si mai ales obligatii in sarcina unor subiecte de drept din afara Camerei respective.