Astazi incepe o noua editie a Festivalului National de teatru, editie care ii este dedicata. Mai ieri, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României“. Prima data l-am vazut prin 1987-88. “Mormantul calaretului avar”. Era unul dintre actori. Dupa Revolutie, a dat-o cu hartia igienica si morala. Al dracului, ce curaj! Apoi, in peste douazeci de ani, mi-a fost frica! Sa n-o dea in bara, sa nu se piarda. Civic, insa, de cate ori vorbeste, este cat o Piata Universitatii. Ca actor, mi-a devenit preferat. Alaturi de Clooney si Jeff Bridges. Cum de s-au intamplat toate astea?

Victor RebengiucFoto: TVR

Prima oara cu Rebengiuc. Era in 1986-87. “Mormantul calaretului avar”. Era unul dintre actori. Statusem la coada, vreo doua-trei ore ca sa iau bilete. Eram un pusti pe-atunci si mergeam cu gasca la teatru si eram cu foamea-n gat de a auzi “soparle”, de a auzi cuvinte impotriva lumii ce parea eterne si inghetate, a lui Ceausescu. Era unul dintre actori. Il tin minte, dar nu muream dupa Rebengiuc. Nu baga nici fitile…

Dat dracului a devenit dupa Revolutie. In nebunia trait, a spus raspicat. Sa li se dea hartie igienica ticalosilor, ca Iliescu, sa se stearga pe bot de cate prostii au spus si facut in vremea comunista. Uite, frate ce curaj si de unde venea? Dintre actori. Actorilor li se dau replici. Ori, Victor avea replica cu el! Nu citea prompterele.

Apoi, au urmat sir filmele. A devenit preferatul meu. Abrupt ca-n Morometii

Disimulat in "Balanta":

amnezic-tiranic in Medalia de onoare

Bai, te duce in lumea aia a lui! Te ia si te arunca-n tarana. Replica te pune "pe oua", stai si rumegi. Fmisto, Rebengiuc.

Dar, alta drama am trait eu toti anii astia. Mi-era frica sa se indeparteze de curajosul om care impartea nemernicilor hartie igienica. De cate ori auzeam ca iar a rupt tacerea Rebengiuc, imi spuneam, Doamne, sa nu spuna vreo prostie! Ca-s vremurile grele. Ca banii vin, ca Basescu fascineaza, ca e charisma pentru toata tara. Dar Victor Rebengiuc nu se lasa furat de val.

Eu am fost de vina! Mi-am inchipuit actorul ca “piese” si “roluri” care vin si trec. Victor Rebengiuc este inalt si Vertical. Si are minte. Mare lucru, nu?

Uite-l in Profesionistii: