Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis vineri președintelui Consiliului European, Donald Tusk, ca Romania nu accepta o reforma a UE care sa duca la aparitia unei Europe cu mai multe viteze sau cu cercuri concentrice, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Iohannis l-a primit vineri, 13 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Donald Tusk, aflat in proces de consultare a membrilor Consiliului European în vederea pregătirii unei foi de parcurs privind pașii care urmează să fie întreprinşi în procesul de consolidare a Uniunii Europene. Documentul urmează să fie discutat la reuniunile viitoare ale Consiliului European.

"Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat în mod ferm poziția României de a nu accepta propuneri care conduc către o Europă cu două sau mai multe viteze sau către o Europă a cercurilor concentrice. Astfel de opţiuni nu ar face decât să adâncească diviziunile între statele membre. Preşedintele României a afirmat că principiul inclusivităţii trebuie să aibă un rol esențial în procesul de consolidare a Uniunii Europene. Avansarea într-o formulă de unitate şi coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre, trebuie să fie principalul obiectiv la nivel european", se arata in comunicatul citat.