Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au modificat genetic un hibrid de porumb, astfel incat planta insasi suprima aflatoxina sub niveluri detectabile, chiar si atunci cand este infectata cu ciuperca Aspergillus, care produce in mod normal aflatoxine. Ei au raportat rezultatele studiului lor in revista Science Advances la inceputul acestui an.

Monica Schmidt, botanist genetician in cadrul Universitatii din Arizona, a condus o echipa care a folosit ARN de interferenta pentru a produce inhibarea unor gene adaugate, induse de gazda. Procesul a implicat inglobarea unei molecule din ciuperca Aspergillus intr-o planta de porumb. Cand planta si ciuperca schimba biti mici de informatii genetice in timpul infectiei, mecanismul care produce aflatoxina este inhibat.

Fundatia Bill si Melinda Gates, care a sustinut in trecut mai multe proiecte de cercetare pentru dezvoltarea unor plante modificate genetic cu toleranta superioara la seceta, a oferit fondurile initiale pentru cercetare, dar a refuzat propunerea de finantare a fazei a II-a, chiar daca asa-numita tehnica de cal troian a fost 100% eficienta, nu a afectat planta de porumb in nici un alt mod si a facut imposibil ca ciuperca sa dezvolte rezistenta.

Doi recenzenti au intrebat daca fundatia a vrut sau nu sa se implice in cercetarea asupra OMG-urilor. In replica, reprezentanti ai Fundatiei au declarat ca nu este ceva neobisnuit ca la un proiect sa fie finantata doar prima faza. In ceea ce priveste acest proiect, Fundatia a decis sa exploreze alte modalitati de a elimina aflatoxina din porumb, au spus acestia.

La randul sau, Schmidt a declarat ca ar putea intelege neincrederea publicului fata de companiile care au folosit OMG-uri pentru a-si spori profiturile, dar declara ca doreste ca aceasta neincredere sa nu se extinda la cercetarea cu privire la OMG-uri care vizeaza reducerea bolilor si a foametei.

Schmidt spera sa poarte discutii si cu alte grupuri publice si private si cu societatile producatoare de seminte in aceasta iarna despre continuarea cercetarilor efectuate de Universitatea din Arizona. "Este esential ca acest proiect sa nu fie abandonat. S-ar putea salva vieti si ar spori posibilitatea de a asigura hrana oamenilor", spune ea.

In Africa, un porumb fara aflatoxina ar salva vieti. Clima tropicala este ideala pentru dezvoltarea mucegaiului si a infectiilor cu aflatoxine la porumb. Multi africani se hranesc cu porumbul pe care il produc. Continutul de aflatoxina este responsabil de subdezvoltarea copiilor, de cresterea incidentei cancerului hepatic si, pe fondul scaderii imunitatii, la cresterea susceptibilitatii la boli cum ar fi HIV si malaria.

Articolul original este disponibil pewww.wallacesfarmer.com