Polonia a anuntat joi expulzarea unui cercetator rus, reprezentant al Institutului rus de studii strategice RISI, reprosandu-i ca face propaganda in favoarea tarii sale in randul istoricilor si ziaristilor polonezi, scrie AFP.

Agentia poloneza de securitate interna ABW a declarat intr-un comunicat ca barbatul, identificat drept Dmitri K., a derulat activitati "indreptate impotriva intereselor polonze", "a lansat elemente de razboi hibrid" (termen care a descris initial operatiunile din Ucraina, cu ajutorul serviciilor speciale rusesti si al dezinformarii) impotriva Poloniei si a intretinut contact cu serviciile speciale ale Moscovei.

Potrivit ABW, acesta cauta persoane cu convingeri pro-rusesti oferindu-le colaborari cu universitati rusesti si calatorii pentru studii finantate partial de Rusia. Acesta le dadea intructiuni asupra modului de aparare al punctului de vedere rusesc.

Expulzarea a fost anuntata in Rusia de televiziunea Zvezda pe site-ul sau, care a citat seful RISI. Cercetatorul a fost identificat drept istoricul Dmitri Karnauhov, profesor la Universitatea tehnica din Novosibirsk.