Cum explica seful ANRE cresterile mari de preturi ale energiei pe bursa: Capacitatile de productie care ar trebui sa fie functionale in orice moment, in realitate nu sunt functionale - Hotnews Mobile
1 € 4,6578 1 USD 0,6364marţi 25 sep 2018
Hai zi-ne din nou ca n-a fost nicio intelegere
Jos_Dictatura_Dragnea [utilizator], Joi, 12 octombrie 2017, 18:01
+4/4
intre baietii destepti.
pe scurt
AliKimiku [utilizator], Joi, 12 octombrie 2017, 18:24
-2/2
Porcariile regenarabile, care sunt ieftine doar subventionate provoaca scoaterea din functiune si centralelor clasice. Iar atunci cand "regenerabilele" au probleme sa te tii mariri de preturi fiindca saracii ailalti au inchis capacitatile.
Si acum, se intampla deja in vest, statul ii plateste pe cei cu capacitati clasice ca sa stea in stand-by pentru astfel de momente.
Sa recapitulam, staul plateste din banii nostri, energiile regenerabile sa ajunga la pretul pietei si tot statul plateste energiile clasice sa fie capabile sa reporneasca in orice moment. Iar pretul energiei creste!
Dar suntem eco, ce mama ursului regenerabil!
De curiozitate...
Prostu' satului [utilizator], Vineri, 13 octombrie 2017, 0:19
+1/1
... ne-ati putea da macar un singur exemplu dintre saracii care au inchis capacitati in Romania din cauza regenerabililor?
Da' de ce centrala pe gaze a Petrom - noua-nouta, tehnologie americana ultramoderna, gaz ieftin - de un an de zile mai mult sta decat merge, in ciuda preturilor uriase la care puteau vinde, asta nu v-ati intrebat?
Nu, bineinteles. Dvs. STITI cum stau lucrurile si, evident, faptele n-au cum sa prevaleze in fata unei teorii frumoase.

Disclaimer. Am interese in industrie, interese legate de energia din surse regenerabile.
Astept un disclaimer si de la dvs.?
Unul care stie
Rali [utilizator], Vineri, 13 octombrie 2017, 10:52
0/0
1Tehnologie americana, transformatoare de bloc elvetiene care s-au stricat 2/3 imediat dupa ce au iesit din garantie si au pus grupul pe butuci.
De aia a stat CC de la Brazi.
2 Centrala electrica cu CC Iernut e 430 MW brut, macar asta ar trebui sa stie dl Havrilet ca ANRE a dat aprobarea de infiintare pentru aceasta capacitate energeticca.
3 Singurul care a castigat este statul ca a transformat CE Oltenia dintr-o companie cu pierderi de sute de miloane intr-o companie cu profit de sute de milioane. In plus profitul Hidroelectrica a crescut exponential cu ocazia asta. Guvernul a luat profitul in avans si a platit salarii si pensii.
4 Pretul de vanzare a energiei verde acum nu mai depinde de certificate, care nu mai au data de expirare, si ca urmare s-a scumpit la randul ei pentru ca nu mai e presiunea pentru a vinde cat mai repede certificatele verzi.
5 Concluzie: Statul care este actionar majoritar in industiria energetica si-a marit incasarile marind pretul (PROFIT + TVA)
6 Epoca preturilor mici a apus, pentru ca astfel statul isi creste incasarile bugetare!!
Eu, unul...
Prostu' satului [utilizator], Vineri, 13 octombrie 2017, 13:39
0/0
..prefer sa-i las pe altii sa ma laude cand si daca e cazul. Pe de alta parte, in limitele cunostintelor mele pot spune ca aveti dreptate in cea mai mare parte din ce-ati scris, chiar daca unele nuante ar fi necesare.

Cu trimitere la #1, as propune spre reflectie doua scenarii de tip "what if"... spre comparatie cu realitatea.

1. In Romania lui Ceausescu se cheltuie jumatate de miliard de dolari pentru a construi cea mai noua, cea mai tare, cea mai performanta, cea mai cea centrala electrica din tarisoara, tehnologie import vest 100%. Dupa nici doi ani de functionare, centrala incepe sa dea rateuri tot mai dese, are nevoie tot mai des de reparatii/interventii, totul culminand cu faptul ca in al cincilea an de existenta e practic oprita complet (si, daca nu ma insel, nici in ziua de azi nu functioneaza la capacitate). Oare ce s-ar fi intamplat cu responsabilii proiectului?!?

2. Centrala de la Brazi e construita in capitalismul multilateral dezvoltat, dar integral de stat. Performanta, aia care se stie. Ce s-ar fi intamplat si ce s-ar fi spus/scris despre statul roman, oamenii lui si capacitatea lor de a intreprinde mari proiecte?

3. Realitatea e aia care e. In public cel putin n-a razbatut nimic. Dupa ce practic par sa fi aruncat pe fereastra jumatatea de miliard (din care una suta milioane din banii contribuabililor, via participatia statului roman), managementul OMV Petrom continua sa fie cel mai performant din sud-estul Europei, totul e minunat, numai lapte si miere in mareata companie, nici o schimbare - ba poate chiar niste bonusuri.. de performanta (?).
Imi scapa mie ceva???

Indirect legat de discutie, citesc azi ca in ianuarie OMV Petrom oferea pe PZU preturi la cumparare de 2000 lei/MWh. De 10 ori mai mari decat normalul perioadei.
Fireste, nu se cade sa vorbim despre manipularea pietei, inducerea panicii etc. Nu in cazul unor astfel de respectabile companii.
Sa vina acarul Paun, ca avem nevoie de-un vinovat.
Domnu Havrileț
Mirobo [utilizator], Joi, 12 octombrie 2017, 18:32
-2/2
...da vântul mai bate,soarele mai iese pe ceriu ?
Tovarashu Sinistru
MoemBius [utilizator], Joi, 12 octombrie 2017, 19:17
+3/5
Datorita faptului ca unitatile alea care ar trebui sa produca energie si nu o fac asa cum ziceti e un motiv sa platim un pret mai mare?
Pai de ce sa nu platim noi acelasi pret si sa suporte diferenta ca penalizare cei care sint vinovati ?
mie unul mi s-ar parea mult mai corect/democratic asa
de ce sa platim noi pentru greselile altora?
daca eu gresesc mi se pare corect sa platesc
dar daca gresesc altii nu mi se pare corect.
daca as gresi eu nu vi s-ar parea corect sa platiti dvs

sau ....ma insel eu si ati plati dvs?
ANRE -explicatii aberante privind pretul energii
dvas [utilizator], Joi, 12 octombrie 2017, 19:30
+2/4
Asta e rezultatul prezentei habarnamistilor la conducerea autoritatilor de reglemntare
fapt divers
yes sir [utilizator], Vineri, 13 octombrie 2017, 4:57
-1/1
dupa investitii serioase in spaga si echipament ECO...vrei ca tot el sa fie in pierdere.... pentru ECO..platesc tot prostii care cred in el si il sustin :)
comenteaza