Curtea Constitutionala discuta pe 26 septembrie sesizarea de neconstitutionalitate formulata de parlamentarii PNL in legatura cu proiectul de modificare si completare a Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, potrivit Agerpres.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat marti decizia de a ataca la CCR proiectul de modificare a Legii referendumului: "Dupa cum stiti, din neant a aparut un proiect de lege de modificare a Legii referendumului care a trecut de Parlament, de Camera Deputatilor in decurs de doua zile cred sau trei zile. (...) Practic, prin modificarea la Legea referendumului se prevede ca proiectul de lege de modificare a Constitutiei, prin care se modifica Constitutia, nu isi mai urmeaza parcursul obisnuit si dupa avizul CCR Guvernul hotaraste organizarea referendumului. Ori noua ni se pare ca exista chiar o pronuntare a CCR privitoare la organizarea referendumului, care spune ca intervalul orar de organizare a referendumului nu poate fi stabilit de catre Guvern, ci trebuie stabilit prin lege. Cred ca orice incercare de confiscare a unui astfel de referendum este imorala si s-ar putea intoarce impotriva celor care incearca sa confiste politic acest referendum."

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 5 septembrie proiectul de modificare si completare a Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Principala noutate este aceea ca referendumul de revizuire a Constitutiei trebuie sa aiba loc in termen de 30 de zile de la adoptarea de catre Parlament a initiativei de revizuire.