FOTOGALERIE Cu gratarul in portbagaj: Brasov, zona cu paduri virgine, cratere stinse si retete stravechi - Hotnews Mobile
1 € 4,6562 1 USD 3,9954duminică 22 iul 2018
este una din cele mai turistice regiuni
Robert M [utilizator], Miercuri, 13 septembrie 2017, 10:14
+2/2
Constructia asta nu exista in limba romana.
Ei
Heretic [utilizator], Miercuri, 13 septembrie 2017, 13:00
0/0
Ei, ba da, dar mai putin. Alte constructii sunt insa mai existente decat aceasta.
despre lichiu
voxpopulix [utilizator], Joi, 14 septembrie 2017, 3:50
0/0
lichiul nu are nimic in comun cu pizza. Zero. Oarece asemanari se pot gasi in comparatie cu pasca, dar cu pizza?
Coloanele de bazalt de la Racoş
StefanCasapu [utilizator], Joi, 14 septembrie 2017, 18:08
0/0
Nu există nici un crater în zona curgerilor de bazalt de la Racoş. Autorul a fost indus în eroare de forma pe care a luat-o exploatarea minieră. Nu numai că nu există, dar în cazul lavelor bazaltice, care sunt foarte fluide, nici nu se pot forma cratere.
Aici s-au exploatat roci bazaltice şi nu minereuri. Prin minereu se înţelege o acumulare de unul sau mai multe minerale din care se extrag unul sau mai multe metale. Rocile sunt agregate minerale naturale care alcătuiesc scoarţa terestră.
Bazaltul de la Racoş a fost prelucrat pentru obţinrea criblurilor pentru asfalt, a pietrei sparte pentru balastarea liniilor de cale ferată şi pentru obţinerea vatei minerale, a pavelelor şi a bordurilor. Treptele de acces la peroanele din gara Braşov au fost placate cu bazalt topit.
Celebrele coloane pentagonale şi hexagonale nu sunt lipite de zona vulcanică, ci fac parte din din zona vulcanică. Ele sunt rămăşiţele palide care au mai putut fi salvate de la distrugerea prin exploatare. Coloane mult mai mari au fost exploatate în această carieră deschisă de fraţii Glassner din Budapesta în anul 1880.
În perioada liceului am făcut o excursie organizată de profesoara noastră de geografie la Racoş fără să ştiu că peste ani de zile voi lucra la întreprinderea care a exploatat aceste roci. Coloane bazaltice sunt de o măreţie unică şi copleşitoare. Sunt fabuloase. Merită efortul de fi admirate! Coloanele acestea sunt caracteristice curgerilor de lave bazaltice şi au luat naştere prin răcirea mai lentă faţă de partea superioară şi inferioară a curgerii.

Ştefan Casapu
comenteaza